Ipocrizie şi incompetenţă

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Specialiştii Fondului Monetar Internaţional s-au întors de câteva zile în România pentru cea de-a şaptea rundă de evaluare a evoluţiei noastre în cadrul acordului de împrumut încheiat în urmă cu doi ani. Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks ne-a spus ceea ce noi ştiam deja: în timp ce toate celelalte ţări din Europa dau semne de revenire economică, România nu. Sunt doi ani în care Fondul Monetar Internaţional a vegheat asupra guvernului României să nu se abată cumva de la ţintele economice stabilite în cadrul acordului. Supravegherea a fost atât de apropiată, sau cel puţin aşa au considerat că trebuie să fie mai marii noştri, încât dorinţele FMI au devenit literă de lege, pe necugetate de cele mai multe ori pentru guvernanţi, care pentru a le face pe plac au tăiat în carne vie. Multe sunt decizii de moment, cum este creşterea TVA, care nu numai că nu a adus mai mulţi bani la buget, dar dimpotrivă. Ele au contribuit consistent la starea de acum a economiei româneşti. Politicile FMI pedalează pe reducerea deficitului bugetar, pe reducerea ratei inflaţiei (care la noi nu s-a întâmplat, tot ca urmare a deciziei pripite de majorare a TVA). Ele nu sunt politici de creştere economică. De aceea declaraţia specialistului Jeffrey Franks care s-a arătat dezamăgit că după doi ani de acord cu FMI România nu a intrat pe creştere economică este cel puţin ipocrită. Ea devine sfidătoare, dispreţuitoare (ca să nu scriu cuvântul acela care începe cu „n” şi a cărui terminaţie rimează cu „ipocrită” şi pe care-l intuiţi dumneavoastră) când ne compară cu Titanicul pe cale de a se scufunda, dar care, vezi doamne datorită politicilor fondului va ajunge o şalupă rapidă. Dar FMI ne dă semnale contradictorii. Deblocarea celei de-a şaptea tranşe din împrumut, care depinde de evaluarea de acum este aproape sigură pentru că spun voci din delegaţia FMI „cifrele arată bine”, adică ţinta de deficit bugetar nu a fost depăşită, măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare (cel puţin în ceea ce priveşte partea socială) s-au executat… Viaţa românilor nu arată prea bine! Şi să mai spunem că FMI nu se poate lăuda cu prea multe reuşite economice pe acolo pe unde a lucrat.
Totuşi nu doar Fondul Monetar Internaţional este vinovat de lipsa creşterii economice, oricât de mult ne-ar plăcea să dăm vina pe alţii. Ei ne-au stabilit nişte ţinte, dar nu ne-au chiar pus pistolul la tâmplă! Guvernul avea posibilitatea, dacă avea alte idei, să propună FMI alte soluţii. Nu a făcut-o. Poate din comoditate… Poate pentru că membrii lui sunt foarte preocupaţi de alte probleme decât cele din fişa postului… Poate pentru că s-au gândit că cei care i-au trimis în fotoliile Puterii sunt foarte răbdători şi ei oricum nu mai trebuie să facă nimic pentru că vom ieşi din criză pe cale naturală, tractaţi de avansul celorlalte ţări europene. Aşa ne-a spus chiar preşedintele nostru. Sau poate că pur şi simplu habar nu au ce trebuie să facă. Ipocrizia FMI se combină nefericit cu nepriceperea şi comoditatea guvernului spre „binele” nostru, al tuturor.
Anca DINICĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

toma 28 ianuarie 2011 at 7:16

De multe ori ma intreb, de ce mai avem nevoie de guvern ? Doar sa ,,implementeze,, in ,,teritoriu,, mofturile oricarui trepadus venit de aiurea ?Spuneti-mi vreo tara unde masurile FMI au avut finalitate pozitiva pe termen lung ? Vorbiti de aroganta. Pai cum sa nu si-o ia in cap, parca asa se spune, orice venetic daca tu il astepti cu capul plecat si covor rosu ? Cum sa nu fie arogant daca in vocabularul tau exista un singur cuvint: da…..

vigilante 28 ianuarie 2011 at 9:52

Ce solutii se pot implementa intr-un sistem bolnav, putred de sus pana jos, sistem in care de 20 ani s-a furat, distrus, cheltuit fara discernamant banul public..s-a ajuns la un capitalism salbatic exact ca in tarile latino americane. Nu degeaba suntem telenovelisti. Zgarie nori vs favelas. Toate guvernele sunt vinovate de situatia actuala..am ajuns sa traim din imprumuturi, la mila FMI.

MedComp 28 ianuarie 2011 at 21:07

nu se poate sa dai bani si sa nu pui niste conditii … Fondul nu’i vinovat cu nimic .. de vina’i lacomia politicienilor

costelus2011 29 ianuarie 2011 at 16:12

eu nu am nimic cu fondul dar portocaliii domnei udrea si a domnului basescu de unde cheltuiau bani cu nemiluita daca nu ne taiau pensiile si nu se luau bani cu imprumut de la FMI …………in rest ……….sa……traiti………… bineeeeee……….

NECUNOSCUT 29 ianuarie 2011 at 17:25

cum sa traim bine cu salarii taiate 25% si cu pensii inghetate 3 ani la rind si acum si batjocorite cu 5,5% as vrea sa-i punem sa traiasca uritu de pinochio si toata sleahta lui incepind de la cel mai mic membru sau simpatizant al lui pina la cei mai de seama pedelei cum traieste un om de rind cu salarul minim pe economie ca asa sunt majoritatea salariatilor sau un pensionar cu pensie sub 1000 de lei , sa vedem atunci daca ne mai indeamna la strinsul curelei. Dar ma tem ca prea mult nu mai avem de strins cureaua ca a inceput sa le bata gongul acestor nenorociti.

Comentariile sunt oprite