Rămâi conectat

Curier Județean

IPJ Alba “în război” cu cei care taie ilegal pădurile. Sute de controale soldate cu confiscări și amenzi de sute de mii de lei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cabulea Ioan Nicolae

Astăzi, 22 noiembrie 2013, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a avut loc o şedinţă de lucru a responsabililor de punerea în aplicare la nivelul județului Alba al Planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice „SCUTUL PĂDURII 2013”. 

Potrivit unui comunicat remis presei de IPJ Alba, “întâlnirea a fost coordonată de domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, la aceasta participând colonel Itu Felician, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, inginer Boariu Dan, Directorul Direcţiei Silvice Alba,  reprezentanţi ai Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Alba, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba precum şi ofiţeri ai serviciilor de ordine publică, investigare a fraudelor şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

A fost prezentată analiza rezultatelor obţinute în cadrul acţiunilor comune organizate în perioada 23.05.2013 (dată de la care a fost implementat Planul de Acţiune Scutul Pădurii 2013) – 31.10.2013.

Din aceasta a rezultat că în perioada analizată, au fost efectuate 743 de acţiuni şi controale ce au avut drept scop combaterea delictelor silvice şi respectarea legalităţii în fondurile forestiere dar şi verificarea legalităţii transportului, depozitării şi valorificării materialului lemnos.

În cadrul acestor acţiuni au fost făcute 141 de controale la agenţii economici care au ca şi obiect de activitate exploatarea sau prelucrarea materialului lemnos, 81 de controale în fondul forestier şi 1.239 de controale la autovehiculele de transport material lemnos.

Pentru abaterile constatate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului  de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Alba,  I.T.R.S.V. Cluj Napoca şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, au aplicat un număr de 819 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 328.778 lei.

De asemenea au fost constatate 129 de infracţiuni la Legea 46/2008 (Codul Silvic), 17 infracţiuni la Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală şi 19 infracțiuni  de natură economico-financiară.

Cu ocazia acţiunilor organizate în cadrul planului de măsuri „Scutul Pădurii 2013”, a fost confiscată cantitatea de 6.012 metri cubi material lemnos, cea mai mare cantitate (4.824 m.c.) din Fondul Forestier Valea Sebeşului, urmată de confiscările făcute din fondul forestier al Munţilor Apuseni şi fondul forestier Cugir.

Volumul materialului lemnos confiscat în judeţul Alba în primele 10 luni ale anului 2013, este de 6.870 metri cubi, totodată fiind constatate 212  infracţiuni din domeniul silvic.

Până la data de 22.11.2013, ca urmare a activităţilor desfăşurate pentru combaterea ilegalităţilor îndreptate împotriva fondului forestier naţional privind tăierea, transportul şi comercializarea pomilor de Crăciun, în judeţul Alba au fost confiscaţi 483 de pomi de Crăciun.

În cadrul discuţiilor purtate între membrii grupului de lucru, prezenţi la întâlnire, s-a stabilit continuarea acţiunilor comune, în sistem integrat, în vederea prevenirii şi combaterii delictelor silvice, urmând ca în perioada imediat următoare să fie intensificate acţiunile de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale de pomi de Crăciun.

În acest sens, se va acţiona atât pe căile rutiere, prin instituirea de filtre, în vederea verificării legalităţii transporturilor de pomi de Crăciun cât şi în fondul forestier şi în locurile de comercializare a acestora.

De asemenea, vor fi continuate acţiunile de control  cu privire la modul de punere în valoare a masei lemnoase şi se va acţiona cu fermitate pentru sancţionarea încălcărilor dispoziţiilor legale prin subestimarea calitativă şi cantitativă a masei lemnoase puse în valoare.

S-a stabilit continuarea verificărilor la societăţile comerciale care debitează, comercializează şi valorifică material lemnos precum şi efectuarea de controale în fondurile forestiere unde se efectuează exploatări de material lemnos.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea