Rămâi conectat

Sport

Ioan “Nică” Smadea, președintele Unrii Alba Iulia din perioada de aur, a plecat la Îngeri | Doliu în sportul din Alba

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ioan “Nică” Smadea, președintele Unirii Alba Iulia din perioada de glorie a anilor ’90, a plecat la cele veșnice, la numai 76 de ani, împliniți în ianuarie. Un mare unirist, un personaj marcant al sportului din Alba, ne-a părăsit în această dimineață, lăsând în urmă o imensă moștenire, după ce s-a aflat decenii bune în prim-planul performanțelor sportive, fotbalistice și atletice din Alba Iulia.

Recunoscut în lumea sportului județean drept “Nică” Smadea (foto, stânga, sus, alături de Cornel Țălnar), acesta a jucat în anii ’70 în Alba, la Metalurgistul Cugir, Metalul Aiud și Unirea Alba Iulia. Bucureștean, “Nea Nică” a fost adus de destin în Alba și toată viața i-a fost legată de UNIREA! A fost recunoscut drept un personaj destoinic, apropiat de fenomenul “sportului rege”, fiind implicat decisiv în performanțele realizate în acele vremuri de echipa din Cetatea Marii Uniri,  “alb-negrii” bătându-se în două rânduri pentru promovarea în Divizia A și jucând pe “Cetate” semifinala Cupei României, cu Universitatea Craiova, cea mai importantă performanță a grupării ardelene (1991). Bun prieten din adolescență cu Mircea Lucescu, “Nică” Smadea și-a pus apăsat amprenta pe sportul din municipiul reședință de județ, fiind până la pensionare (în 2009), președintele Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia, club ce a avut reprezentare la nivelul Jocurilor Olimpice. A făcut parte și din structura Asociației Județene de Fotbal, activând în diferite comisii, însă măcinat de probleme de sănătate, s-a retras, discret, din viața publică, locuind la Bărăbanț, alături de familie. Ultima dată a fost în prim plan în martie 2019, la Muzeul Principia, la aniversarea celor 95 de ani ai Unirii Alba Iulia, când s-a numărat printre cele 17 persoane cărora li s-au înmânat diplome “Urbis Grates” pentru tot ce au realizat în “alb-negru”

*Se duc uniriștii…

Chinuit în ultimii ani de o boală apăsătoare, “Nică” Smadea a plecat la Îngeri. Nu demult, s-au împlinit 2 ani de la dispariția dureroasă a atacantului Neluțu Popa, golgheterul “all-time” al Unirii Alba Iulia. Încet, încet, Unirea Alba Iulia se mută în Ceruri, stingându-se foști jucători, antrenori sau conducători, din diverse generații. Au părăsit această lume Nicolae Căian, Iani Mitracu, Marian Georgescu, Florian “Bebe” Brumaru, Gheorghe Dumitru, Cristian Trif, Traian Pop, Ionel Paștiu, Bela Șooș, Mircea Cimpoieș sau Cornel “Bucea” Simtion, toate aceste nume regretate colaborând în timp cu Ioan Smadea.

Dumnezeu să-l odihnească în Pace! Respect Domnule Smadea și regrete eterne! Slujba de înmormântare se va oficia, joi, 4 august, ora 12.00, la capela cimitirului ortodox din Bărăbanț. Sincere condoleanțe familiei. RIP!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea