Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Dîrzu: Întrebare adresată primului ministru și ministrului Afacerilor Interne privind accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene în urma inundațiilor din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ioan Dîrzu: Întrebare adresată primului ministru și ministrului Afacerilor Interne privind accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene în urma inundațiilor din județul Alba

„Stimată doamnă prim-ministru

Stimată doamnă ministru,

De mai bine de o lună, județul Alba este cuprins de inundații care au devastat gospodăriile și au degradat infrastructura rutieră, de canalizare, electricitate și alte utilități publice.

Conform datelor din presa locală, peste 400 de gospodării din județul Alba, majoritatea din Bucerdea Vinoasă și Cricău, au fost inundate, vineri, în urma ploilor torențiale și a viiturilor, în vreme ce zeci de mașini au fost distruse, iar mai multe drumuri avariate.

Potrivit unui comunicat de presă al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba, trimis sâmbătă, au fost inundate 51 de gospodării din Țălna, 150 de case din Ighiu și Bucerdea, 200 de la Cricău și altele din Alba Iulia, Blaj și Sebeș. Încă se  intervine pentru înlăturarea efectelor negative.  De asemenea, zeci de autovehicule au fost avariate. La Bucerdea, trei mașini au fost luate de ape și proptite una peste alta. În ceea ce privește drumurile, zeci de podețe și drumuri comunale sau județene sunt afectate, după ce apa a acoperit zeci de kilometri de drumuri din patru comune: Pianu, Ighiu, Bucerdea și Cricău. Mai multe persoane au rămas blocate în case, din cauza apei care a pătruns cu putere, fiind salvate de forțele de intervenție și predate echipajelor medicale în stare de șoc. Potrivit CJSU Alba, cauzele inundațiilor sunt ploile puternice, viiturile și revărsarea mai multor pârâuri. De asemenea, mii de locuitori din județ au rămas fără energie electrică, fiind nealimentate 1270 de familii.

În cartierul Micești,  sistemul de canalizare din strada Zăvoi nu a făcut față volumului de apă iar fundațiile a zeci de case și grădini au fost distruse. Mai multe gospodării și grădini din Micești au fost complet inundate, distrugându-se recolta micilor agricultori din zonă și punându-i într-o mare dificultate economică pentru perioada iulie 2018- februarie 2019. Locuitorii Miceștiului sunt cunoscuți în plan local pentru produsele agor-alimentare pe care le comercializează și pentru modul exemplar în care fac agricultură.

În total, au fost mobilizate peste 200 de forțe, pompieri, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai Apelor Române, dar și militari. În ajutor au venit și salvatori din județele învecinate, Hunedoara, Cluj, Bihor și Sibiu și s-a intervenit cu buldoexcavatoare, motopompe, autobasculante și autospeciale.

În data de 22.06.2018, pe raza județului Alba s-au manifestat fenomene meteo periculoase, averse de 35-40 l/mp însoțite de rafale de vant, grindină, care au provocat revărsări de pe versanți, creșteri rapide ale debitelor rîurilor și deversări ale albiilor sau canalizărilor în municipiul Alba Iulia, Municipiul Blaj, Comuna Ighiu (satele Șard, Ighiu, Bucerdea, Țelna), comuna Cricău, inundații ale gospodăriilor, colmatări de poduri, podețe, blocare de persoane în locuințe.

Ploaia torențială din 21.06.2018 a afectat și localitatea Vințu de Jos. Sistemul de canalizare nu a făcut față volumului mare de apă[2].

Vă readuc în vedere oportunitatea accesării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), care este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă unor astfel de catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002. De atunci, a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro.  Această oportunitate poate asigura fonduri pentru repararea pagubelor în termen de 12 săptămâni de la data primelor sesizări și solicitări către DGPR privind pagubele cauzate de dezastru.

Având în vedere situația de fapt și drept, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Din datele de care dispuneți, care sunt pagubele finale cuantificabile în urma inundațiilor din județul Alba din luna iunie 2018?
  2. Având în vedere cele descrise, pagubele înregistrate și solicitările cetățenilor către autortiățile publice, veți formula o solicitare de finanțare către Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene?
  3. Cum vor ajuta autoritățile administrației publice centrale și locale locuitorii județului Alba afectați de inundații în repararea infrastructurii rutiere și de utilități publice?”

Cu deosebită considerație,

Deputat Ioan Dîrzu

[1] Disponibil la: https://ziarulunirea.ro/foto-video-bilant-dupa-inundatiile-devastatoare-de-vineri-din-alba-peste-400-de-gospodarii-au-fost-inundate-si-zeci-de-masini-avariate-armata-chemata-in-ajutor-480311/, accesat la data de 24.06.2018.

Disponibil la: https://ziarulunirea.ro/foto-video-rupere-de-nori-in-comuna-pianu-o-masina-a-fost-luata-de-ape-la-alba-iulia-mai-multe-gospodarii-au-fost-inundate-480230/; accesat la data de 24.06.2018.

Disponibil la: https://ziarulunirea.ro/foto-video-aeriene-cu-dezastrul-de-la-cricau-mai-multe-persoane-salvate-dupa-ce-apa-din-casele-lor-a-ajuns-la-15-metri-480267/; accesat la data   24.06.2018.

[2]Disponibil la: https://alba24.ro/foto-video-stirea-ta-inundatii-la-vintu-de-jos-dupa-o-ploaie-torentiala-canalizarea-blocata-de-volumul-de-apa-658930.html; accesat la data de 24.06.2018.

Disponibil la: https://ziarulunirea.ro/video-furtuna-a-facut-ravagii-si-la-bucerdea-trei-masini-luate-de-ape-si-proptite-una-peste-alta-case-avariate-si-oameni-disperati-480296/; accesat la 24.06.2018.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba Aproape 2 kilometri de străzi urmează să fie modernizate și reabilitate în comuna Sâncel. Primăria a cerut acordul de mediu de la APM Alba pentru proiectul finanțat din bugetul local. „Este un proiect pe care l-am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea