Ioan Dîrzu: Eu sper ca legea Avram Iancu – ”Erou al Națiunii Române” să fie promulgată până de 1 Decembrie  

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că speră ca legea prin care Avram Iancu a fost declarat ”Erou al Națiunii Române” să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis până în 1 Decembrie.

Klaus Iohannis a respins această lege în martie 2015, motiv pentru care a stârnit un val de critici din partea moților.

ELIT

Dîrzu consideră că dacă va promulga până legea până în 1 Decembrie, ar fi ”un gest reparatoriu” al președintelui, precizând că Avram Iancu ”merită acest statut”.

Dîrzu a spus că și românii din Basarabia îl vor pe Avram Iancu Erou Național.

Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a adoptat cu 168 voturi pentru şi 10 abţineri, proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Naţiunii Române”.

ADEZIUNE PLUS

Proiectul adoptat de deputaţi prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat Erou al Naţiunii Române”.

În cererea de reexaminare, şeful statului aprecia că „recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai mult politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic „intuitu personae”.

Iohannis arăta totodată că în Constituţie este stipulat faptul că este prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către prim-ministru, şi nu Parlamentul, prin lege.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Victor Negrescu: Mii de elevi și cursanți din Alba vor beneficia de prevederile raportului privind educația digitală

Raportul europarlamentarului Victor Negrescu privind elaborarea unei politici europene în materie de educație digitală a fost aprobat săptămâna aceasta cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

andy 9 noiembrie 2016 at 15:18

Bravo!!!Traiasca motul intre moti!!!!

ION 9 noiembrie 2016 at 15:59

Felicitari domnule deputat, sunteti Român Adevarat!

Alba-iulian 9 noiembrie 2016 at 16:16

@andy
…că Avram Iancu suntem toti !

E 9 noiembrie 2016 at 19:42

Astept canonizarea Bisericii Ortodoxe ca si Sfant, al Marelui mot, intre moti, al nostru declarat Erou al Natiunii Romane Avram Iancu. Daca binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare, a fost binecuvintat si declarat Sfint, al nostru Avram Iancu de ce nu ar putea fi ?, doar locuri mai sunt.

donald 10 noiembrie 2016 at 9:24

Avand in vedere ca a fost avocat,ar trebui facut „Membru de Onoare pe veci”al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania!!!,iar Aula Mare a Univ.Alba Iulia sa se numeasca”Avram Iancu”!!!!!Se aude decidentilor???…se pare ca aveti „alte prioritati”.

laurean 10 noiembrie 2016 at 10:15

Darzule esti de 4 ani Deputat din partea MITILOR pana acum UNDE AI FOST???? CONCRET CE AI FACUT PT ABRUD CIMPENI ETC CE???????????? NIMIC!!!!!!!!

mihaela 10 noiembrie 2016 at 10:20

Darzule…esti din Sebes ce ai cautat sa candidezi la Moti??!! La Sebes ieseai deputat la pastele cailor……iti plac banii si functiile!!!! Cat costa un post de director?? Kt luati acum pt un loc eligibil???? DNA UNDE ESTI??? Pe Deheleana a ti scapato de mita!!!! Mizerabil….

Unul 10 noiembrie 2016 at 15:13

Si eu sper Darzule, mai ales ca Avram Iancu, a luptat pentru „Autonomia Transilvaniei”, si se pare ca in momentul actual, aceasta autonomie se pune pe tapet, inclusiv in Bucuresti, in Parlamentul Romaniei!

don rafael 11 noiembrie 2016 at 9:35

Ati citit ‘Testamentul” lui Avramut?Dorea infiintarea uneiAcademii de Drept.Este impacat acum…S-au facut facultati de drept,ca ciupercile dupa ploaie.IES JURISTI….pe banda rulanta.Dar,in magistratura si avocatura reusesc foarte putini.

Carlos 11 noiembrie 2016 at 9:53

Darzule , nu iti mai asocia numele cu Avram Iancu numai in an electoral, pentru voturi !!!

don rafael 11 noiembrie 2016 at 11:00

SECOBANE,NU E SINGURUL….TE AFLI PRINTRE EI….

Comentariile sunt oprite