Ziarul Unirea
 

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea și împrejmuirea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri fastuoase în urmă cu 200 de ani

Pentru amenajarea și împrejmuirea curții Castelului de la Sâncrai, o bijuterie aflată în centrul Transilvaniei, se alocă suma de 900.000 de lei, care trebuie aprobată de consilierii județeni în ședința extraordinară de joi.

La aproximativ 30 de kilometri de Alba Iulia, pe un mic deal de lângă malul Mureşului, se află un castel de poveste. Restaurat, castelul de la Sâncrai se prezintă acum în toată splendoarea sa, ca în urmă cu 200 de ani, când a fost construit. Petrecerile fastuoase de altădată au fost înlocuite cu evenimente culturale moderne.

După reabilitarea clădirii, Consiliul Județean Alba are bugetat pentru anul 2018 circa 900.000 de lei pentru amenajarea și împrejmuirea curții interioare.

În localitatea Sâncrai, parte componentă a municipiului Aiud, pe strada Andrei Mureşanu, nr. 100, în apropierea râului Mureş, se regăseşte un castel impresionant, o adevărată bijuterie arhitecturală. Clădirea a avut parte de modificări de-a lungul timpului, iar în perioada 1947-2005, a avut destinaţia de centru pentru asistenţă socială a copiilor cu dizabilităţi. Din 1997 şi până în 2011, când au început lucrările de restaurare, clădirea a fost abandonată. Construcţia se întinde pe o suprafaţă de 781 de metri pătraţi şi are un teren de câteva hectare care permite chiar organizarea unor festivaluri cu mii de participanţi. De pe terasa nordică a clădirii, se pot admira lunca Mureşului, Aiudul, dar şi culmile spectaculoase ale Munţilor Trascău.

Castelul a fost recondiționat cu fonduri europene și cu bani de la CJ Alba.

Povestea castelului de la Sâncrai începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy. Construit după un model renascentist, perfect simetric față de axa de acces, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice.

Tot atunci, castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare, frontoane baroce puternic decorate.

Data celei de-a doua etape de extindere este incertă; atunci s-a ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, dând o cu totul altă siluetă vechiului castel.

În 1947, destinația clădirii a fost schimbată în azil de copii cu dizabilități, iar clădirea a suferit mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să deformeze aspectul inițial, dar mai ales să ducă la degradări majore, datorate lipsei de profesionalism în intervenții.

Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către Consiliul Județean Alba, experții în patrimoniu ai instituției acordând o atenție aparte elementelor de autentic care au supraviețuit „vijeliilor istorice”.

Au fost puse în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de‑a lungul anului și s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională.

Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal; aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau.

De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Codru 1 februarie 2018 at 10:36

Dacă aduce plusvaloare pentru locuitorii județului felicitari!

Ițick 1 februarie 2018 at 12:34

În acest castel funcționa un așa zis cămin pentru copii defavorizați îngrijiți de stat, nu ?…..ar fi interesantă o vizită de lucru a copiilor educați în acest cămin pentru aducere aminte de grija familială a statului democratic de care s-au bucurat cât au locuit în acest lăcaș .

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...