Între împărat şi preşedinte

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Mare-i grădina lui Dumnezeu, atât de mare încât în ea şi-a putut face loc şi Naţional Arena, noul stadion din Bucureşti care a găzduit marţi seara meciul de fotbal România – Franţa. Superb stadion, de nivel internaţional, care din păcate însă a fost, timp de trei ceasuri, terenul mai multor derapaje, de la falsificarea imnului naţional de către Marcel Pavel până la deteriorarea jalnică a gazonului, care le-a pus piedici jucătorilor din ambele tabere. N-aş fi adus în discuţie aceste incidente, dacă ele nu ar fi expresii de maximă fidelitate ale modului românesc de a gândi şi de a acţiona. Să luăm mai întâi stadionul. Cum a fost oare posibil ca o construcţie atât de frumoasă şi de costisitoare (dl Videanu ştie foarte bine) să fie dotată cu un gazon atât de prost sau atât de prost pus? Gândul m-a dus imediat la drumurile româneşti care, în perioada postrevoluţionară, au înghiţit sume uriaşe de bani, îmbogăţind „regii asfaltului” şi protectorii lor din zona politică, în vreme ce pentru utilizatorii acestora, minţiţi de la obraz cu cinica justificare „Aici sunt banii dvs.”, ele au fost şi sunt adevărate capcane sau catapulte spre lumea cealaltă. De această dată se pare că fericitul importator al gazonului a fost fratele lui Marian Oprişan, baronul pesedist de Vrancea. „Norocul” lui i-a nefericit însă pe toţi cei care au sperat ca evenimentul sportiv de marţi seara să fie o bucurie deplină, neumbrită de nimic.
Alte disonanţe tipic româneşti au fost, pe lângă modificarea imnului naţional de către Marcel Pavel, interpretările date penibilului incident pe care autorii înşişi le-au modificat de mai multe ori pe parcursul zilei de ieri. Mai întâi,  Marcel Pavel a declarat la Realitatea TV că schimbarea versului „Triumfător în lupte, un nume de Traian” cu „Triumfător în lupte, un nume de roman” a avut drept scop evitarea unei percepţii de natură politică. Deci, cu alte cuvinte, dacă el ar fi respectat textul, numele împăratului roman ar fi trezit mânia publicului la adresa preşedintelui Traian, dând astfel „dovezi la lume” că iubitorii de fotbal nu-şi agreează căpetenia. Problema ar fi că Pavel a încurcat şi alte versuri, oferind explicaţia stupefiantă că a vrut să-i înaripeze pe tricolori şi să le transmită un mesaj dur francezilor. În primă instanţă, Marcel Pavel a spus că FRF i-ar fi îmbrăţişat propunerea. În consecinţă, prefectul de Bucureşti şi-a anunţat intenţia de a-i amenda cu câte 5000 de lei pe Marcel Pavel şi Federaţia pentru monumentala gafă, care este de fapt o infracţiune. Dumitru Dragomir, însă, a contestat amenda. „Nu am comandat altceva decât imnul naţional. L-am plătit pe Marcel Pavel ca să ne cânte un imn corect. Noi nu ne pricepem la muzică, nu avem studii de specialitate”, a spus Dragomir la Realitatea TV. „Vom face contestaţie, prefectul Capitalei nu poate să ne dea amendă pentru versuri, ci pentru intonaţie”, a adăugat el într-o logică abracadabrantă, care nu face altceva decât să argumenteze exasperarea lui Mugur Isărescu faţă de „samsarii de fotbalişti care câştigă cu sutele de milioane”, devenind modele toxice pentru tineri.
Cireaşa de pe tortul mediatic al zilei de ieri a fost pusă de „Evenimentul Zilei”, care şi-a informat cititorii de pe net că „Marcel Pavel a luat Bacalaureatul la 46 de ani, în urmă cu doar 5 ani. În mod normal, dacă luăm în considerare vârsta medie pe care o au cei care dau Bacalaureatul, pentru nota 10 pe care a luat-o la limba şi literatura română, artistul a trebuit să înveţe 28 de ani”. Dacă se oprea aici, poate că oficiosul nu ar fi fost chiar atât de ridicol. El a supralicitat însă cu preluarea unui text de pe Twiter semnat de EBA cea plină de succesuri în viaţă şi de eşece la limba română. „Trist că există persoane care nu ştiu diferenţa dintre Împăratul Traian şi Preşedintele Traian Băsescu. Ce notă a luat la BAC Marcel Pavel?” scrie EBA indignată. Chiar, ce diferenţă o fi între cei doi? Nu între Pavel şi EBA, ci între împăratul şi preşedintele cu acelaşi nume.
Maria Lucia MUNTEANU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

pantelimon 7 septembrie 2011 at 21:55

pavajele din faţa intrărilor sunt puse de mântuială, nu ştiu cât vor rezista, pentru că s-a circulat pe ele înainte de a se rostui cu ciment. Ştiu sigur lucrul acesta pentru că am lucrat acolo. Gazonul a fost adus pe bucăţi, adică făcut sul şi lipit pe teren. au lucrat oameni nepricepuţi, găsiţi rapid, pentru că trebuia terminat stadionul şi timpul îi presa.

Costel 7 septembrie 2011 at 22:15

Si totusi Romania +gazon pus de italieni – Franta egal zero la zero . . .
Daca era gazonul stas Romania -Franta era zero la multe goluri . . . nu vedeti Federatia de fotbal gandeste logic ca si pe Traianul la care Hava- facem alergie l-au scos din Imnul National. Asta e noi mergem inainte . . . pavele sa fie . . .

Radu 7 septembrie 2011 at 22:33

Incredibil! Un articol excelent dar nu e pentru toata lumea. Pacat ca putini stiu care e diferenta dintre imparatu Traian si presedintele Basescu sau intre Borcea si presedintele romaniei.

observator 7 septembrie 2011 at 22:52

extraordinar articolul doamnei Maria Lucia Munteanu! Eu aş comenta în următorul mod: ” Unde eşti tu Ţepeş Doamne…..”

AL JAZIRA 7 septembrie 2011 at 23:46

Pai nu unTEPES,vreo 21 de milioane ca poate numai atunci ROMANIA,ar fii CURATA de gunoaiele si dejectiile care s-au perindat la comanda tarii.Insa nu jegurile sint de vina,ci poporul care tace,LAS fiind.Asta generalizind,ca totusi pacat ca,mai sint si oameni cumsecade,care sint inghititi de marea masa.Aia cumsecade nu se implica stau asa in stend by.

observator 8 septembrie 2011 at 0:43

da! aşa este!

doru 8 septembrie 2011 at 1:14

Diferenta esentiala dintre EBA si Marcel Pavel este vocea.

Costel 8 septembrie 2011 at 7:45

Probabil si BAC-ul. Asta e, fetele lui tata …

radu 8 septembrie 2011 at 8:46

Madam,spre stiinta Dvs.contractul incheiat de catre dl.Videanu prevedea 100 mil euro pentru constructia stadionului.Prin acte aditionale succesive dl.Oprescu a ridicat valoarea la 240 mil.euro.Cu alte cuvinte costisitor l-a facut Orescu,nu Videanu.Eu nu spun ca s-a marit nejustificat valoarea,asa cum insinuati in articol cu trimiterea la Videanu (?!).Mi-am dat seama ca sunteti un Gadea in fusta si am renuntat sa citesc mai departe….Un de sunt autorii echidistanti,inteligenti si cu bun simt?

doru 8 septembrie 2011 at 9:25

Unii pe la Evenimentul Zilei, altii pe la Adevarul lui Patriciu,B1,TVR si in tot mai multe locuri. Are balta peste,asa ca nu e cazul sa te enervezi
citind ceea ce nu-ti place.Se vede de la o posta cat esti tu de inteligent si
de plin de bun simt,echidistantule.

radu 8 septembrie 2011 at 9:37

Cred ca nu ti-ai luat medicamentele astazi.N-am nici o treaba cu nici un ziar,post tv.,formatiune politica sau neica nimeni care se baga in seama.

Comentariile sunt oprite