Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Într-un oraș din județul Alba aproape 20 la sută dintre locuințe sunt de vânzare!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un oraș din județul Alba aproape 20 la sută dintre locuințe sunt de vânzare!

Aiudenii își vând casele și-și „iau lumea în cap” mutându-se în alte orașe mai mari sau la țară, în casele în care o mare parte dintre ei au copilărit. Potrivit estimărilor făcute de către specialiștii în domeniul imobiliarelor, din cele peste 8.300 de gospodării în care aiudenii își duc viața (adică peste 500 de case, la care se adaugă apartamentele din cartierele de blocuri din Aiud), aproximativ 20% sunt de vânzare. Lucrul nu ar fi cine știe ce mare curiozitate dacă nu ai ști că, deși oferta este mare, în urmă cu câţiva ani singura agenție imobiliară din Aiud și-a închis porțile din cauza… lipsei de clienți.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Discutând cu cetățenii și întrebându-i de ce cred că în municipiul Aiud există atât de multe case și apartamente de vânzare, majoritatea dintre ei au acuzat guvernele și administrația locală și au afirmat că vina o poartă politicile pe care aceste două instituții le-au promovat în anii de după revoluție.

„Eu am scos la vânzare apartamentul deoarece m-am mutat în casa părintească, la țară. De acolo am venit aici, la Aiud, la școală și apoi la serviciu. La Aiud nu mai aveam ce face, nu mai aveam servici nici eu, nici soția, iar costurile de întreţinere și prețurile au început să ne preseze. De trei ani stau cu apartamentul de vânzare.

Nu-l cumpără nimeni. Nu sunt bani!”, ne-a spus domnul Vasile P. Acesta ne-a mai spus că decizia de a pleca de la oraș la sat nu a fost uşor de luat, mai ales că a locuit în Aiud mai bine de 35 de ani, însă „manevrele” făcute cu I.M. Aiud și falimentarea ei l-au obligat  și pe el și pe mulți alții să „facă foamea într-un oraș care nu mai are viitor”.

Despre vânzarea caselor și locuințelor am discutat cu Daniel A., alt cetățean care a fost nevoit să ceară „azil economic” părinților săi, ce-și au casa la doar 10 kilometri de Aiud.

Acesta ne-a declarat: „În Aiud nu se mai poate locui. Deși primăria nu a mărit taxele și impozitele în mod direct, a găsit altă metodă de a lua bani de la noi. Acum câțiva ani au rezonat orașul, așa că din zona C ai trecut în zona B și din zona B în zona A, crescând astfel impozitele. Oricum asta nu este o chestiune arzătoare, doar și cei din primărie trebuie să trăiască, nu?

Cel mai rău este că nu găsești de lucru. După ce din cauza guvernanților, a politicilor economice și fiscale s-a stins focul ăla de 100 de ani de la Metalurgica, pa și la revedere lucru! În Aiud se poate muri liniștit de foame, dacă nu mergi la Alba Iulia sau în altă parte la lucru sau dacă nu faci ca mine și nu ceri «azil economic» acasă, la ai tăi. Băieții deștepți, guvernele și mai ales administrația locală au avut grijă să omoare economia Aiudului.

Toți au lucrat pentru ei și partidele lor, nu pentru locuitorii municipiului. La dumneavoastră în ziar am citit că de trei ori la rând nu s-a aprobat concesionarea unui teren pentru un investitor care voia să se așeze aici. Mai mult de atât, mai știm și noi că au încercat să se așeze aici și unele multinaționale, dar nu au avut loc”.

Potrivit unor agenții imobiliare, a portalului imobiliare.ro, dar și în conformitate cu datele publicate de Institutul Național de Statistică, în ultimele opt luni ale anului, preţurile apartamentelor și caselor s-au ieftinit raportat la anii trecuți și totuși afacerile imobiliare nu merg.

Cauzele ar putea fi lipsa de bani, pauperizarea populației, doar așa se poate explica de ce, spre exemplu, în municipiul Aiud, pe doar o treime din lungimea străzii Ion Creangă, 20 dintre casele existente au afișe prin care proprietarii își anunță intenția de a vinde imobilele respective.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea