Rămâi conectat

Ştirea zilei

INTERVIU cu un luptător din județul Alba, plecat în Legiunea Străină. ”Dacă ar fi să iau viaţă de la capăt, m-aş duce pe acelaşi drum”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un abrudean în Legiunea Străină: ”Dacă ar fi să iau viaţă de la capăt, m-aş duce pe acelaşi drum”

Dan Rezmuves a absolvit în anul 1997 Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, iar ulterior a urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specializându-se în handbal. La scurt timp, a plecat în Franța, pentru a-și îndeplini un vis: să se înroleze în Legiunea Străină, unitate de elită a Armatei Franceze întemeiată pe data de 9 martie 1831, cu cartierul general la Aubagne, având în total aproximativ 8.000 de militari.dan rezmuves

Ai avut un motiv anume să te înrolezi în Legiunea Străină, cum ar fi salariile mici din țară, ca profesor sau antrenor, sau a fost pur și simplu dorința ta de când ai fost copil?

– Te-aş minţi dacă aş spune că banii nu m-au interesat sau un viitor mai bun pentru mine, dar a fost şi un vis de-al meu să intru în cea mai tare armată din lume. Sunt realist. Am fost înrolat din 1999 până în anul 2005, când am terminat cu gradul de caporal, iar în prezent lucrez în domeniul securității la incendii, după ce am colaborat timp de 6 ani cu poliția ca traducător, interpret.

– Poţi descrie pe scurt cum se desfășoară o zi în Legiunea Străină (deşteptarea, curățenie pe sectoare, pregătire militară, masă, program de seară sau de voie etc.)?

– Aş putea, dar ce interes ar mai avea pentru cei care doresc să meargă să se înroleze în Legiunea Străină; asta trebuie descoperit la faţa locului. Atât pot să-ţi spun: este o armată profesionistă, iar după o perioadă de instrucţie care durează 4 luni eşti repartizat într-un regiment și din momentul acela eşti soldat profesionist!

Citește și: GHIDUL CETĂŢII Alba Carolina. 24 de obiective pe care turiştii nu ar trebui să le rateze. Misterele celei mai mari cetăţi de tip Vauban din sud-estul Europei

– Povestește-ne despre misiunile la care ai participat

– Am fost în 3 misiuni, o misiune de pace în Coasta de Fildeș (Republica Côte d’Ivoire), unde nu făceam decât să ne antrenăm, şi alte două misiuni în teatru operaţional în zone de conflict. Prima dintre acestea a fost în Kosovo, în fosta Republică a Iugoslaviei, iar cea de-a doua, din nou în Coasta de Fildeş, unde izbucnise un război civil de o rară intensitate, ceva groaznic!!!

– Cum este privit un soldat din Legiunea Străină?

– Francezii pot să spun că sunt nişte persoane calde şi primitoare atâta timp cât îţi vezi de treaba ta, eu personal nu am avut niciodată probleme cu sistemul francez şi subliniez că francezii au un respect ENORM pentru cei care au fost în Legiunea Străină.

– Vei mai reveni în Abrud sau te-ai stabilit definitiv în Franţa?

– Apuc să vin în țară cam o dată la 2 ani, de revenit nu cred, pentru că aici e casa mea acum, sunt şi cetăţean francez, dar cred că la bătrâneţe până la urmă tot acasă trag.

– Dacă ar fi să iei viaţa de la capăt, ce ai face cu ea? Ai urma acelaşi traseu sau ai schimba ceva radical?

– Dacă ar fi să iau viaţă de la capăt??? M-aş duce pe acelaşi drum, până acum am avut parte de multe bucurii, dar şi de necazuri, însă am ajutat şi foarte multă lume, pentru că asta îmi stă în caracter şi nu am cerut niciodată nimic în schimb. Pentru mine, respectul de sine şi să te ştii respectat, contează mult.

– Dacă în final ai ceva de transmis cuiva de acasă, din județul Alba

– Celor din Abrud, prietenilor și familiei, le doresc multă sănătate şi să fie fericiţi, şi le amintesc că eu sunt același om, așa cum mă știu!

– A fost o onoare pentru mine că te-am cunoscut, îţi mulţumesc foarte mult pentru dialog, îţi doresc sănătate, să ai grijă de tine şi să-ţi împlineşti visele aşa cum vrei tu!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea