Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Întâlniri culturale – animaţie şi viaţă în expoziţiile etnografice din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

 Luna septembrie a încheiat şirul activităţilor culturale iniţiate de Consiliul Judeţean Alba şi partenerii implicaţi într-un proiect menit să anime spaţiul expoziţiilor etnografice din mediul rural, în scopul creşterii vizibilităţii şi conştientizării importanţei acestora în comunitate. Pe parcursul întregii veri, aproape 4.500 de persoane, de toate vârstele şi profesiile, au participat la activităţi care au adus în atenţie frumuseţea obiceiurilor şi folclorului românesc, personajele istorice şi ţinutele istoriei sau întâlniri cu scriitori şi lumea miraculoasă a cărţilor.
Proiectul a debutat în ziua de 2 iunie, de Ispas şi s-a încheiat în 14 septembrie, de Ziua Crucii, fiecare săptămână, duminică sau sărbătoare religioasă din acest interval constituindu-se în tot atâtea prilejuri de emoţie şi bucurie pentru participanţi dar şi pentru cei care au susţinut cele 74 de activităţi desfăşurate sub următoarele titluri: „Personajele istorice vin în satul tău” – în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, „Ieri despre alaltăieri –  frumuseţea obiceiurilor şi folclorului nostru” – parteneri Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (prin Ansamblul folcloric) şi Asociaţia Tradition Group, „Caravana poveştilor”, partener Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.
Gazdele tuturor acestor adevărate evenimente culturale pentru lumea satului au fost expoziţiile etnografice cu care există dialog, bună colaborare şi care au încheiat parteneriatul cu Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii, privind dezvoltarea, organizarea şi susţinerea acestora precum şi pregătirea şi îndrumarea custozilor. În funcţie de spaţiul fiecărei expoziţii au fost susţinute toate activităţile sau doar unele dintre ele, numărul publicului participant oscilând  proporţional cu capacitatea organizatorică a custodelui dar şi cu susţinerea pe care  acesta  a avut-o din partea administraţiei locale, şcolii, bisericii, pentru o bună organizare.
În proiect au fost implicate treizeci şi opt de expoziţii etnografice, din toate zonele istoric-etnografice ale judeţului Alba, rolul cultural-educativ al acestui demers fiind dublat de un necesar exerciţiu de comunicare şi implicare a primarilor din comunele care găzduiesc astfel de „case ale memoriei satului” lor. Merită să fie amintiţi, în acest context, primarii din  Cenade, Roşia de Secaş, Jidvei, Cricău, Ighiu, Cîlnic, Gîrbova, Fărău, Cenade, Mogoş, Bucium, Stremţ, Vadu Moţilor, Sălciua, Fărău, Hopîrta,  Livezile, care au fost prezenţi la toate activităţile.
Pentru a face o evaluare a acestui proiect, s-au aplicat scurte chestionare de opinie, prin care s-a dorit măsurarea  gradului de vizibilitate al expoziţiei în comunitate precum şi gradul de satisfacţie privind aşteptările participanţilor la activităţile susţinute. Rezultatele obţinute prin interpretarea acestor chestionare dar şi cele dobândite prin observaţiile directe, din timpul desfăşurării activităţilor sunt încurajatoare, urmând ca pentru viitor astfel de manifestări culturale să fie organizate chiar de custozii expoziţiilor etnografice, în colaborare cu parteneri locali.
De altfel, Consiliul Judeţean Alba, prin toate proiectele privind susţinerea expoziţiilor etnografice doreşte să aducă acestora un plus de valoare şi viabilitate, pentru ca ele să devină factor de identitate, originalitate şi specific local, împlinindu-şi scopul pentru care au fost create: resursă de dezvoltare culturală pentru comunitate, spaţiu distinct pe harta localităţii, puncte de interes pentru turismul cultural din spaţiul geografic al Albei. (M.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Protest spontan la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Alba. Angajații au întrerupt activitatea timp de o oră. Care sunt nemulțumirile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Protest spontan la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Alba. Angajații au întrerupt activitatea timp de o oră. Care sunt nemulțumirile lor Vineri, 17 mai 2024,  între orele 09:30 – 10:30, angajații din ARHIVELE NAȚIONALE – SERVICIUL JUDEȚEAN ALBA au decis să protesteze prin întreruperea activității și anularea programului de lucru cu publicul. Angajații din Arhivele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea