Rămâi conectat

Cultură Educație

Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia!

Publicat

în

Cel mai amplu eveniment de tineret al Bisericii Ortodoxe din Transilvania

    Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia prin Centrul de Misiune şi Tineret, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi cu Primăria Alba Iulia, a organizat întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, unde aproximativ 700 de tineri din judeţele Alba şi Mureş au dezbătut o temă de mare curaj şi de mare actualitate: frumuseţea morală a tinerilor. Invitatul special la această manifestare a fost binecunoscutul om de cultură şi de presă Cristian Tabără.
Întâlnirea a început cu slujba de Te Deum, oficiată de Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia. În cuvântul de învăţătură înaltul ierarh a subliniat, printre altele, că modelul tânărului contemporan este Domnul Iisus Hristos şi că în El găsesc tinerii adevărata libertate, că, dincolo de lucrurile bune care alcătuiesc viaţa noastră: muncă, studiu, distracţie, odihnă, sufletul nu este împlinit decât în comuniunea cu Dumnezeu, precum şi faptul că sfinţii sunt adevăratele megastaruri ale vieţii duhovniceşti. Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare, tinerii umplând nu doar cele 600 de locuri ale edificiului, ci şi intervalele şi culoarele de la intrarea în sală, a găzduit conferinţa d-lui Cristian Tabără. El a reuşit foarte repede să dezarticuleze interior cadrele uşor restrictive ale noţiunii de conferinţă, captivându-i şi propunându-le tinerilor un dialog nonformal, de o impresionantă sinceritate şi actualitate. Abordarea inedită, pragmatică, pe înţelesul tinerilor, i-a fascinat pe mulţi, sala reacţionând ca un tot în mai multe rânduri, întregind atmosfera foarte relaxată şi caldă. Cristian Tabără a vorbit despre frumuseţea morală a tinerilor plecând de la cele trei virtuţi fundamentale: credinţa, nădejdea şi dragostea, dintre care rămâne cea mai importantă – dragostea. A subliniat insistent că generaţia de azi este mult mai dinamică, mai performantă şi mai exigentă decât generaţiile trecute şi faptul că generaţiile merg în cadenţe diferite şi au priorităţi, valori şi temeri diferite. În plus, i-a provocat pe tineri ca, pentru a-şi păstra frumuseţea interioară şi identitatea, să fie mereu sinceri, să-şi afirme cu demnitate vârsta pe care o au, să fie fireşti în tot ce fac şi să-şi iubească ţara.
Întâlnirea a continuat cu discuţii pe ateliere, desfăşurate în clădirea Colegiului Naţional „H.C.C” şi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Temele discutate împreună cu preoţii şi profesorii animatori, intercalate cu jocuri de cunoaştere, de team-building şi energizare, au fost: „Ce înseamnă frumuseţea pentru tineri?”, „Raportul dintre frumuseţea interioară şi frumuseţea exterioară”, „Este tinereţea prin ea însăşi morală sau amorală?”, „Omul frumos în Hristos”, „Cum îşi pot păstra tinerii frumuseţea interioară?” şi „Libertate vs moralitate”. Ultima parte a zilei a fost dedicată vizitării Cetăţii din Alba Iulia şi participării la Festivalul – concurs de muzică folk „Ziua de Mâine”. Indiscutabil, ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în oraşul nostru şi în sufletele celor aproximativ 700 de tineri ce au participat la întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia – o adevărată provocare pentru organizatori – reprezintă poate cel mai amplu eveniment de tineret de până acum al Bisericii Ortodoxe din Transilvania. (I.H.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare