Rămâi conectat

Actualitate

Institutul Revoluției Române a fost oficial DESFIINȚAT. Persoanele erau numite pe viață, iar Ion Iliescu era directorul său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Institutul Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu, a fost desfinințat de către senatori. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Andreea Popa, jurnalist Digi24: Social-democrații au anunțat încă din timpul dezbaterii acestui proiect de lege că nu susțin desființarea Institutului Revoluției Române și că se poziționează mai degrabă pentru a schimba legislația de funcționare a acestui institut.

Liberalii au anunțat în schimb că vor vota pentru desființare și au ținut să facă două precizări, și anume că în Institutul Revoluției Române persoanele sunt numite pe viață, nu au un mandat limitat și că, de exemplu, în anul 2019, peste 70% din sumele alocate institutului s-au cheltuit pe salariile și sporurile personalului.

Desființarea institutului este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în 22 decembrie, iar acest gest a fost calificat de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.

Practic, institutul ar trebui să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea