Rămâi conectat

Ştirea zilei

Instalaţie artizanală de produs alcool, cel mai bizar dispozitiv confiscat din Penitenciarul de Maximă Sigranţă din Aiud. Cum își preparau deținuții băutura

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agajaţii Penitenciarului de Maximă Sigranţă din Aiud au confiscat, în 2018, în urma unor controale de rutină sau inopinate, peste 70 de obiecte interzise de la deţinuţi. Cea mai surprinzătoare descoperire a fost o instalaţie artizanală de produs alcool.

Obiectele confiscate fie au fost introduse ilegal de către rudele deţinuţilor, fie au fost confecţionate artizanal de către cei încarceraţi în penitenciar. Printre obiectele confiscate se numără şi banalul fierbător de apă, un dispozitiv de mare ajutor pentru deţinuţi.

Pentru confecţionarea sa este nevoie doar de un cablu cu ştecher, la care sunt ataşate 2 lame de ras sau o furculiţă conectată la 2 cabluri. 26 de astfel de fierbătoare artizanale au fost confiscate în 2018 la Aiud. Angajaţii penitenciarului au confiscat doar 2 telefoane mobile, 3 smartwatch-uri, 2 handsfree-uri şi cabluri de date, dar şi o instalaţie artizanală de producere a alcoolului. Telefoanele mobile sunt cele mai căutate şi valoroase obiecte introduse ilegal într-un penitenciar, iar preţul lor poate ajunge chiar la câteva sute de euro sau cartoane întregi de ţigări.

Pentru a comunica cu persoanele din afara penitenciarului, deţinuţii au primit ilegal de la rude şi prieteni mai multe dispozitive de comunicare. Angajaţii Penitenciarului au confiscat doar 2 telefoane mobile, 3 smartwatch-uri, 2 handsfree-uri şi cabluri de date. De asemenea, asupra unui deţinut a fost găsit şi un ”mp3 player”. Unii deţinuţi au nevoie de senzaţii mai tari, astfel încât recurg chiar şi la droguri. În cursul anului curent la Aiud au fost confiscate 19 pastile susceptibile de a fi substanţe psihotrope.

Statistica întocmită de preprezentanţii instituţiei de deţinere mai arată că în acest an au mai fost confiscate de la deţinuţi 18 cuţite confecţionate artizanal, precum şi două aparate de tatuat. Simbolurile şi tatuajele au o semnificaţie puternică în spatele gratiilor, iar persoanele care deţin un astfel de aparat pot face bani frumoşi în penitenciar. Inventivitatea deţinuţilor nu se opreşte, însă, aici. Pentru că timpul trece greu în închisoare şi un pahar de alcool te poate binedispune, unii deţinuţi de la Aiud au încercat să îşi producă singuri băuturi alcoolice.

Astfel, angajaţii penitenciarului au descoperit şi confiscat o instalaţie artizanală de producere a alcoolului. Alcoolul este produs de deţinuţi din fructele cumpărate de la magazinul închisorii sau din zahăr. Pun fructele la macerat într-un vas acoperit cu celofan sau alt material. După ce ajung la starea de macerare care permite obţinerea alcoolului, fierb fructele cu ajutorul unui fierbător artizanal. Ulterior, printr-un orificiu făcut în celofan sau în materialul cu care este acoperit vasul, introduc mantaua unui cablu.

Aceasta este folosită drept serpentina care este trecută printr-un vas cu apă rece. În final, prin cablul respectiv curge alcool. Procesul este similar şi în cazul în care se foloseşte zahăr, cu precizarea că în acest caz nu mai este nevoie de macerare. Alcoolul mai poate fi obţinut şi din făină de cereale, care, de asemenea, poate fi cumpărată de la magazinul închisorii.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea