INSCOP: Majoritatea românilor, de acord cu organizarea simultană a parlamentarelor și prezidențialelor. Ce cred despre Guvernul Ponta

Un procent de 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la aceeași dată, arată un sondaj INSCOP realizat în perioada 10 – 15 septembrie.

sondaj romaniPotrivit sondajului, un procent de 63% dintre români sunt de acord cu organizarea simultană a alegerilor parlamentare și prezidențiale, 22,9% nu sunt de acord, în timp procentul non-răspunsurilor este de 14,2%. Rezultatele la această întrebare demonstrează că devansarea scrutinului prezidențial față de cel parlamentar nu mai are suportul populației, ca urmare a climatului de conflictualitate politică pe care l-a generat.

ELIT

Un procent de 26,9% dintre respondenți consideră că guvernul actual trebuie să rămână în funcție, dar cu un alt prim-ministru, în timp ce 51,7% nu sunt de acord cu această afirmație. Procentul non-răspunsurilor este de 21,4%.

Totodată, inițiativa PSD de introducere a unei noi legi a salarizării bugetarilor care să prevadă creșterea acestora și introducerea unor criterii de performanță se bucură de sprijinul a 48,3% dintre români, 24,6%  au o părere nici nici bună, nici proastă despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare este de 7,9%.

Un procent de 42,3% dintre respondenți au o părere bună despre introducerea votului prin corespondență pentru românii din străinătate în formula propusă de PNL. 21,3%  au ales opțiunea ”nici bună, nici proastă”, în timp ce 27,4% nu sunt de acord cu acest proiect. Procentul non-răspunsurilor este de 9%.

Un procent de 77,8% dintre cei chestionați sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu Președintele pe orice subiect de interes public (față de 78,3% în luna iulie), doar 13,6% exprimându-și dezacordul cu această idee. Altfel spus, peste trei sferturi din populație validează ideea bunei colaborări instituționale între cei doi poli ai executivului, considerând că lupta politică nu trebuie să afecteze interesul general.

Un procent de 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la aceeași dată, 22,9% nu sunt de acord, în timp procentul non-răspunsurilor este de 14,2%. Rezultatele la această întrebare demonstrează că devansarea scrutinului prezidențial față de cel parlamentar nu mai are suportul populației, ca urmare a climatului de conflictualitate politică pe care l-a generat.

Dintre cei chestionați, 30,4% sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (față de 33,2% în luna iulie) în timp ce 50% sunt în dezacord. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19,6%.

Sunt de acord cu ideea organizării de alegeri anticipate 26,4% dintre cei chestionați (față de 30,3% în luna iulie), în timp ce 62,4% își exprimă dezacordul. Cu alte cuvinte, apetitul populației pentru alegeri anticipate este din ce în ce mai scăzut pe măsură ce ne apropiem de alegerile la termen. Nu știu sau nu răspund la întrebare 11,2% dintre cei chestionați.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 — 15 septembrie, pe un eșantion de 1.085 persoane și are o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

contribuabilu` 29 septembrie 2015 at 0:34

Pendelistii is facuti….praf de sondaju` asta ! Comandat de „adevarul” si a iesit asa ??? Grav, foarte grav pt Tase & Hava !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...