Informaţii obligatorii ce trebuie să se regăsească pe noile etichete ale alimentelor

Informaţii obligatorii ce trebuie să se regăsească pe noile etichete ale alimentelor

De luna trecută, etichetele produselor alimentare trebuie să conţină informaţii suplimentare, potrivit unor dispoziţii europene. Reglementarea răspunde nevoilor tot mai diversificate ale actorilor implicaţi în industria alimentară. Aceasta cu atât mai mult cu cât legislaţia privind etichetarea generală datează de mai bine de 30 de ani, iar normele privind etichetarea nutriţională au fost adoptate în anul 1990. Produsele alimentare introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014, care nu respectă regulamentul european, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse. De asemenea, produsele alimentare introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016, care nu respectă regulamentul european, referitoare la declaraţia nutriţională, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse.eticheta

ELIT

Cele mai importante noutăţi aduse de regulamentul UE
Ca regulă generală, regulamentul impune o listă de menţiuni obligatorii ce trebuie indicate pe etichetele produselor alimentare. Acestea sunt: denumirea produsului; lista ingredientelor; substanţele care provoacă alergii sau intoleranţă (precum laptele, muştarul, cerealele ce conţin gluten, ouăle, peştele, arahidele etc); cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă de produs alimentar; data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului sau importatorului; ţara de origine sau locul de provenienţă pentru anumite tipuri de carne sau în cazurile în care omiterea acestui tip de informaţii ar putea induce cumpărătorul în eroare; instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2% alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită; o declaraţie nutriţională. Etichetele produselor alimentare trebuie să fie clare şi uşor de înţeles, pentru a le permite consumatorilor să îşi aleagă produsele în funcţie de necesităţi.

Citeşte şi: Sprijin financiar pentru cultivarea plantelor medicinale

Regulamentul prevede informarea persoanelor ce suferă de alergii şi asigurarea unei bune protecţii a sănătăţii acestora. În cazul alimentelor preambalate, se impune evidenţierea substanţei sau a produsului care provoacă alergii sau intoleranţe printr-un set de caracteristici grafice care o/îl diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond. Obligaţia de informare se aplică şi produselor alimentare care nu sunt preambalate, iar restaurantele, cantinele, societăţile de catering etc. trebuie să se conformeze prevederilor. În cazul produselor alimentare oferite la vânzare prin mijloace de vânzare la distanţă, responsabilitatea pentru furnizarea informaţiilor obligatorii privind produsele alimentare înainte de cumpărare revine proprietarului site-ului on-line, care oferă produsele. Anul trecut, în ţara noastră, intenţia de cumpărare on-line a crescut, faţă de 2011, cu 27 la sută.

O noutate adusă de regulament este extinderea obligaţiei de a indica ţara de origine sau locul de provenienţă de la carnea de vită, la carnea de animale din specia porcină, caprină şi cea de păsări de curte (proaspătă, refrigerată sau congelată). Din 1 aprilie 2015, etichetarea cărnii proaspete, refrigerate sau congelate de animale din specia porcină, ovină, caprină şi de păsări de curte trebuie să conţină indicaţii privind statul membru sau ţara terţă în care a fost crescut animalul, statul membru sau ţara în care a fost sacrificat animalul etc. În vederea evitării falsificării unor produse alimentare prin diluare, sugerarea unei origini false sau prin înlocuirea unor ingrediente cu altele, de o calitate îndoielnică, regulamentul prevede că, dacă un produs alimentar nu este exact ceea ce pare a fi, trebuie prevăzute informaţii relevante care să prevină inducerea în eroare a consumatorilor. Astfel, în cazul produselor alimentare în care o componentă sau un ingredient, cu privire la care consumatorii se aşteaptă să fie utilizate în mod normal sau să fie prezente în mod natural, a fost substituit cu o componentă diferită sau cu un ingredient diferit, eticheta va cuprinde (pe lângă lista ingredientelor) o indicaţie clară cu privire la componenta sau ingredientul care a fost utilizat pentru substituirea parţială sau totală. Regulamentul vine după ce în România au fost mai multe discuţii între producătorii de carne şi autorităţile române cu privire la modul corect de etichetare a produselor de post, în care ingredientul principal – carnea – era înlocuit cu soia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Separarea mamelor infectate cu Covid de nou născuţii lor, o experiență traumatizantă: „Am fost mereu în tensiune”

În contextul pandemiei, separarea mamelor infectate cu Covid-19 de nou născuţii lor pentru a preveni şi a limita infectarea, a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro