Închisoare cu executare pentru doi bărbați din București acuzați de înșelăciune prin metoda ”accidentul” în Alba

Închisoare cu executare pentru doi bărbați din București acuzați de înșelăciune prin metoda ”accidentul” în Alba
Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat definitiv doi escroci din Bucureşti, prinşi în flagrant la Blaj în noiembrie 2017, în timp ce încercau să înşele o femeie prin metoda „acccidentul”, la închisoare cu executare.

Decizia a fost pronunţată în 27 iulie 2018. Ursache Valentin Florin a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 7 luni de închisoare cu executare pentru tentativă la înşelăciune în formă continuată. ”Colegul” acestuia în comiterea de infracţiuni, Zanfir George a primit 1 an şi 6 luni de închisoare, tot în regim de detenţie, pentru complicitate la tentativă de înşelăciune. ”Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Ursache Valentin Florin şi Zanfir George împotriva sentinţei penale nr 56/2018 pronunţată de Judecătoria Blaj în dosarul nr. 198/191/2018. Compută din durata pedepsei aplicate fiecărui inculpat, timpul reţinerii şi arestării preventive de la 12.11.2017 la 23.07.2018”, se afirmă în dispozitivul deciziei definitive de la Curtea de Apel.

Cei doi au fost prinşi ca urmare a vigilenţei uneia dintre potenţialele victime. Tentativa a avut loc în 11 noiembrie 2017. O femeie din Blaj a fost contactată telefonic de o persoană de sex bărbătesc necunoscută, care s-a recomandat a fi ”domnul doctor de la Cluj” şi i-a transmis că o nepoată de-a sa a căzut în baie şi şi-a fracturat coloana şi are nevoie de operaţie urgentă în trei ore şi jumătate, iar operaţia se face la o clinică privată cu 7.500 euro. Bărbatul ajuns la domiciliul femeii şi care trebuia să ”încaseze” banii a fugit în momentul în care a constatat că victima ceruse lămuriri prin telefon şi aflase că, în realitate, nu s-a întâmplat nimic cu nepoata acesteia.

Elit ELIT

Femeia a sesizat poliţia, iar în urma semnalmentelor oferite, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi pe raza municipiului Blaj. În ziua respectivă, au avut loc şi celelalte cinci tentative de înşelăciune, fiind folosită aceeaşi metodă a unei rude care a căzut în baie şi-a rupt coloana vertebrală şi avea nevoie de bani pentru operaţie. În timpul convorbirilor telefonice, unul dintre escroci vorbea ca o persoană de sex feminin şi susţinea că este ruda care tocmai se accidentase şi avea nevoie de bani. În scenă intra şi ”doctorul”, rol jucat tot de unul dintre cei doi inculpaţi care confirma suferinţa nepoatei sau a fiicei victimei şi susţinea că este nevoie de bani pentru operaţie. Sumele solicitate erau de 7.000 – 8.000 de euro sau 10.000 de lei.

”Critica inculpaţilor, prin care au solicitat reducerea pedepselor, este neîntemeiată în condiţiile în care aceştia au săvârşit faptele în stare de recidivă post executorie, în formă continuată, prima instanţă făcând aplicarea dispoziţiilor art. 79 alin. 3 Cod penal, constatând concursul între cauza de atenuare prevăzută de art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi cauza de agravare prevăzută de art. 43 alin. 5 Cod penal. Pedepsele aplicate sunt bine proporţionalizate, fiind de natură a asigura realizarea scopului şi îndeplinirea funcţiilor pedepsei, cu atât mai mult cu cât anterior inculpaţii au săvârşit acelaşi gen de infracţiuni, respectiv infracţiuni contra patrimoniului, şi nu se impune reducerea pedepselor aplicate”, se precizează în motivarea sentinţei judecătoreşti.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419