Rămâi conectat

Ştirea zilei

Incertitudine în cazul suspiciunii de PESTĂ PORCINĂ din Alba. Se așteaptă rezultatul analizelor de laborator. Ce a declarat primarul comunei Ciuruleasa

Mondoc Adriana

Publicat

în

 Satul Buninginea, din comuna Ciuruleasa, situată în Munţii Apuseni a fost cuprins de panică, vineri, 23 noiembrie, după ce un zvon privind apariţia pestei porcine s-a răspândit rapid printre locuitori.

Panica a fost provocată de prezenţa în sat a unei echipe de medici veterinari care a ridicat mai mulţi porci de la o persoană.

Locuitorii au interpretat situaţia ca fiind determinată de apariţia pestei porcine în comună şi au început să îşi taie porcii din gospodării. Un număr de 19 porci ar fi fost ridicaţi, joi, 22 noiembrie, de la un crescător de animale, au fost ucişi şi îngropaţi.

 

citește și: Suspiciune de PESTĂ PORCINĂ în Alba: 19 porci omorâți într-o comună din județ. DSVSA neaga existența unui focar

Contactat telefonic, Radu Tuhuț, primarul comunei Ciuruleasa, ne-a declarat:

”Locuitori ai comunei Ciuruleasa au vândut un cal, undeva în Bihor și au cumpărat de acolo, din comuna Dobrești mai exact, 19 purcei de lapte, de la o persoana fizică autorizată. Au discutat chiar cu medicul și trebuiau să aștepte până a doua zi dimineața să primească documentele necesare de la medic. Nu ar fi avut voie să circule în alte zone.

Au fost prinsi de politisti, au fost întorsi din drum, dar au venit acasă pe ocolite. Sesizati de poliție, joi, 22 noiembrie, o echipă a DSVSA Alba s-a deplasat la Ciuruleasa. S-au luat declarații, inclusiv de la PFA-ul din Bihor de unde au fost cumpărați porcii, din comuna Dobrești, județul Bihor. S-a vorbit cu reprezentantul DSVSA Bihor, dacă există pestă sau suspiciune de pestă în zonă. S-a confirmat că în zonă nu există suspiciune de pestă porcină.

Reprezentanții DSVSA Alba au vorbit cu medicul concesionar de acolo, care a confirmat și el faptul că nu nu există suspiciune de pestă în zona respectivă.Dar, pentru că ei au transportat porcii fără avizul interjudețean de la DSVSA Bihor și cu acceptul DSVSA Alba, Comitetul special pentru situații speciale al cărui președinte sunt, a hotărât să preleveze probe și să fie uciși, să îi asomăm.

I-am îngropat cu folie, conform standardelor de mediu, ca să înlăturăm orice pericol.  Nu există nici măcar suspiciune de pestă, dar noi am vrut să prevenim, să nu așteptăm 15 zile rezultatul analizelor. Noi am luat cea mai bună măsură”.

Se așteaptă rezultatul analizelor de laborator, care durează 15 zile.

Pentru fapta comisă, cetățeanul respectiv a  fost sancționat contravențional.

Reamintim că activitatea târgurilor de animale autorizate din județ este suspendată pe perioadă nelimitată. Transportul și comercializarea porcilor sunt interzise ca o măsură de prevenire a răspândirii pestei porcine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea