Rămâi conectat

Ştirea zilei

Încălzirea prin pardoseală scade cheltuielile cu 30 la sută

Publicat

în

Echipamentele şi manopera costă în jur de 25 de euro pe metru pătrat, putând ajunge şi la 80 de euro. Cei care sunt în căutare de soluţii de încălzire pe timp de iarnă au la dispoziţie şi încălzirea prin pardoseală cu apă sau cu energie electrică.
„Consumul de combustibil se reduce cu până la 30%, ceea ce amortizează într-un timp relativ scurt diferenţa de cost faţă de sistemele clasice de încălzire”, explică Sabin Cernat, administrator la firma Carpaţi Service SRL din Bucureşti.
Pentru varianta electrică este neapărat nevoie de o instalaţie menită să susţină consumul de energie. În plus, pardoseala nu va mai putea fi „modificată” pentru a nu se distruge instalaţia.
lPerioadă de garanţie de 15 ani
Pentru a beneficia de încălzire electrică prin pardoseală aveţi nevoie de cabluri încălzitoare alimentate electric la 220 V, îngropate în pardoseală şi alimentate de priză. Pentru o astfel de instalaţie, costurile lunare ale încălzirii ajung la 500 de lei pentru o casă bine izolată, cu 130 de metri pătraţi. Costurile de instalare se calculează în funcţie de suprafaţa care are nevoie de echipament. „Costul investiţiei variază între 20 şi 23 de euro pe metru pătrat, şi includ materialele, manopera, garanţia”, explică Dana Rulea, manager general al firmei „Amass” din Capitală. Sistemul nu are nevoie de mentenanţă, iar perioada de garanţie este de cel puţin 15 ani. În plus, acest sistem diminuează ridicarea prafului. „Praful înseamnă mişcarea particulelor generată de diferenţa de temperatură pe orizontală, între zona radiatorului şi zona opusă acestuia. La încălzirea în pardoseală, temperatura este acceaşi pe toată suprafaţa camerei, neexistând aceste diferenţe”, adaugă Dana Rulea.
lSistem „invizibil” care distribuie uniform căldura
Acest tip de încălzire economiseşte energia, susţin producătorii. „Acest sistem are un consum mai mic decât alte surse de încălzire cu cel puţin 10%, dar ajunge şi la 30%, puterea electrică fiind transformată 100% în căldură”, vine cu explicaţia Sabin Cernat.
Printre avantajele încălzirii prin pardoseală se numără faptul că este „invizibil” (montat sub pardoseală). De-a lungul anilor, nu necesită verificări, ceea ce face să dispară costurile de mentenanţă. Reducerea cheltuielilor este datorată şi termostatului electronic cu senzor de podea care limitează consumul.
Dezavantajul acestui sistem este că nu toate locuinţele pot fi dotate cu el deoarece reţeaua de electricitate nu este suficient de puternică.
„Acest tip de încălzire se adresează construcţiilor cu putere electrică instalată, mai puţin apartamentelor construite înainte de 1989. Acestea au o capacitate de suport de doar 5 kilowaţi, mult mai mică decât cea necesară încălzirii totale”, completează administratorul firmei Carpaţi Service SRL.
lVarianta cu apa caldă
Încălzirea prin pardoseală se poate realiza şi cu ajutorul apei.
Sistemele de încălzire în pardoseală cu apă caldă sunt de două tipuri: înglobate în şapă de beton sau sisteme fără şapă. „Soluţiile fără şapă sunt preferate de regulă când apar restricţii legate de înălţimea camerelor sau de încărcarea pe care o implică greutatea şapei la etajul unei construcţii din lemn. La sistemele fără şapă, se folosesc plăci din aluminiu care preiau rolul şapei în ceea ce priveşte radiaţia căldurii”, explică Ştefan Apopei, de la firma LK Systems, din Capitală.
Apa caldă este pompată în distribuitoare, unde debitul se distribuie fiecărui circuit de încălzire. Astfel, circuitele de încălzire încălzesc pardoseala, care la rândul ei încălzeşte camera prin radiaţie uşoară de căldură.
Costurile de instalare a acestui sistem variază între 25 şi 39 de euro pe metru pătrat (sistem înglobat în şapă) şi 49 şi 80 de euro pe metru pătrat (sistem fără şapă).
Un dezavantaj al acestui sistem este faptul că nu se mai pot face găuri în podea după ce aceasta s-a montat, deoarece există riscul de a deteriora instalaţia.(E.Z.)

Publicitate

Ştirea zilei

Cătălin Drulă: „Promisiune îndeplinită – se deschid azi 29 km pe autostrada Sebeș-Turda”

Publicat

în

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat, prin intermediul unei postări din mediul online, punerea în circulație a Lotului 2 din Autostrada Sebeș-Turda.

„E o zi de mare bucurie astăzi: deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeș-Turda. De astăzi, se va circula și pe ultimii 29km, în total, împreună cu segmentele din Loturile 1 și 3, care se deschid concomitent. Mulțumesc constructorului care în sfârșit s-a mobilizat și s-a ținut de cuvânt în parteneriatul pe care l-am stabilit în acest an.

Peste câteva zile o altă promisiune va fi îndeplinită: A3 Târgu Mureș – 9km de drum de mare viteză (autostradă + drum de legătură 2×2) – se va deschide pe 6 decembrie.

Electrica Furnizare Discount

Domnule Grindeanu, nu e târziu să puneți presiune pentru ca anul acesta să mai recuperăm lenea și reaua voință a interimatului PNL la Transporturi din ultimele 3 luni. Un interimat care a însemnat numiri politice, sinecuri, deprofesionalizare și foarte puțină preocupare pentru proiectele de investiții.

Iată încă câteva proiecte care sunt pe finalizare și care au nevoie de cărbuni:

Citește și: OFICIAL| MARȚI: Se deschide circulația pe Autostrada A10 Sebeș–Turda, lotul 2. Planul de Management de Trafic, aprobat de către CNAIR

DX12 Craiova – Pitești, Tronsonul 2, l-am lăsat la 90% în septembrie. Aveți toate șansele să oferiți Olteniei o alternativă civilizată pentru porțiunea Balș – Slatina (40km de trafic de coșmar) cât de curând.

Drumul de legătură de la Giurgiu (5,7km de drum de beton de ultimă generație) are peste 95% stadiu actual de realizare, cu puțin efort și supraveghere, domnule Grindeanu, îl puteți deschide în decembrie.

La fel, centura Satu Mare! 4km au fost deschiși în octombrie, mai sunt 8km foarte aproape de finalizare anul acesta. Pentru restul trebuie să puneți presiune pe CNAIR, domnule Grindeanu.

Adăugând proiectele deja deschise, Centura Mihăilești și Pasajul Mogoșoaia, precum și toate cele unde se lucrează (Sibiu-Pitești lot 1 și 5, A3 Transilvania, A0 – Autostrada de Centură București, DX Craiova-Pitești, Brăila-Galați, Podul de la Brăila și altele) anul acesta vom avea recordul de absorbție pe fonduri europene pentru infrastructură de transport. Se putea și mai bine, dacă nu s-ar fi bătut pasul pe loc toamna aceasta.

E nevoie de voință și profesionalizare pentru ca proiectele de investiții să meargă bine. Asta am adus în echipa mea în primele 8 luni ale acestui an. Îmi doresc să văd această abordare continuată!”

Citește mai mult

Ştirea zilei

Municipiul Sebeș: Programul manifestărilor culturale dedicate Zilei Naționale a României

Publicat

în

Municipiul Sebeș: Programul manifestărilor culturale dedicate Zilei Naționale a României

Lucian Blaga, marele filosof şi poet naţional, aşterne în rândurile volumului autobiografic „HRONICUL ȘI CÂNTECUL VÂRSTELOR”, gândurile şi speranţele sale şi ale întregului popor român, cu mult înainte de înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, astfel:

„Întregirea națiunii în hotarele sale politice firești era o promisiune ce încă din copilărie mi-o făceau frunza arinilor, murmurul apelor și bătaia profetică a aripilor din văzduh. În aerul acestei promisiuni am crescut. Iar când s-a încins de-a binelea războiul, pe care, pe de o parte, îl cântăream cu atâta oroare, găseam din alt punct de vedere că istoria ne ieșea prielnică în întâmpinare. Căutam, cu alte cuvinte, unui cataclism declanșat din cauze neghioabe o semnificație coborâtă din tării și o legitimare ca preludiu al unei supreme împliniri. Dar de la izbucnirea epicului foc au trecut doi ani! De câte ori n-am disperat că micul stat român, spre care inimile noastre se întorceau ca un imens lan de floarea-soarelui, a pierdut ocazia, ce nu se va mai repeta. Câteodată mi se părea chiar că „Țara” s-a împotmolit în pragul destinului ei. Doi ani și-au picurat clipele în cupa nerăbdării, și hotarul din vârful munților nu se punea în mișcare să vină asupra noastră, să se desfacă un moment, și-apoi să se-nchidă iarăși îmbrățișându-ne.” (Sursă text: LUCIAN BLAGA – „HRONICUL ȘI CÂNTECUL VÂRSTELOR”, București, Editura Humanitas, 2012, pag. 178)

Citește și: PROGRAM FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: paradă militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Avem plăcerea de a vă comunica programul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României care vor avea loc la Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Organizatori:

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș

1 DECEMBRIE 2021, la Sebeș

Mesajul Primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, cu prilejul Zilei Naționale a României

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Ora 08.30: Radio Star FM Sebeș – emisiune matinală dedicată sebeșenilor și Marii Uniri. Invitat: prof. Nicolae Afrapt. Realizator: Ionuț Lemeny.

Ora 10.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media:

Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″

Ora 10.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș:

Expoziția de carte „Marea Unire, visul de veacuri al românilor”

Ora 10.00, pagina de facebook a Casei Memoriale „Lucian Blaga” Lancrăm:

Expoziția de carte „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”
Ora 11.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media:

Minutul de istorie: „Constituirea Consiliului Naţional Român la Sebeș”
Ora 12.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media:

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

Minutul de istorie: „Alegerea delegaţilor Sebeșului pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia”
Ora 12.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media:

Exponatul lunii la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ora 15:00, PETREȘTI, în fața Căminului Cultural: parada Fanfarei din Petrești
Ora 16:00, SEBEȘ, cartierul „M. Kogălniceanu”: parada Fanfarei din Petrești

Ora 17:00, SEBEȘ, centrul vechi – Parcul Tineretului Sebeș: parada Fanfarei din Petrești alături de Ordinul Scutierilor de Mulbach și de Grupul vocal „Felician Fărcașiu”

IMPORTANT: Evenimente organizate în conformitate cu legislația în vigoare privind sănătatea publică

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm vor avea program cu publicul, în data de 1 Decembrie, în intervalul orar 10.00 – 16.00, accesul vizitatorilor fiind gratuit, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2.

LA MULȚI ANI, SEBEȘENI!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Citește mai mult

Ştirea zilei

BILANȚ PARȚIAL 30 noiembrie| 1.622 cazuri COVID și 147 decese raportate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

în

BILANȚ PARȚIAL 30 noiembrie| 1.622 cazuri COVID și 147 decese raportate în România, în ultimele 24 de ore

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 30 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.622 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 147 decese dintre care 17 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape, de scăpare de sub acțiunea neuralizantă a anticorpilor” și că, din datele prreliminare, ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei vaccinați.

Electrica Furnizare Discount

„Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală”, a spus luni seara la Antena 3 Valeriu Gheorghiță.

Conforrm acestuia, sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape”

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală. Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu utăm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”, a adăugat Gheorghiță.

Acesta a spus că vaccinarea poate oferi protecție împotriva cazurilor grave

„Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă. Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre. Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare