Rămâi conectat

Cultură Educație

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor

Publicat

în

După măreaţa şi strălucita zi a Învierii, Arhiereul, Învăţătorul şi Mântuitorul nostru, a mai zăbovit pe pământ 40 de zile, timp în care S-a arătat lumii în zece ipostaze diferite, spre a se lămuri şi credinţele cele mai îndoielnice, că moartea a fost biruită şi viaţa a triumfat. În acest interval, Iisus le-a dat apostolilor îndrumările de lipsă în vederea răspândirii Cuvântului Sfânt, tuturor oamenilor, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim. Înainte de despărţire, după ce i-a asigurat că nu-i va lăsa singuri „i-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer” (Luca XXIV, 50-51). Se pune aici un punct imaginar misiunii apostolice a Mântuitorului în lume, care însă nu se va încheia, nici nu se va întrerupe, ci se va face doar o predare de ştafetă către Duhul Sfânt „pe care-L va trimite Tatăl în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce V-am spus Eu” (Ioan XIV, 26).
În şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod din 11 aprilie 1921, s-a luat în discuţie problema „sărbătorilor religioase, naţionale, aniversările familiei Regale… şi s-a fixat serbarea eroilor în ziua Înălţării Domnului” (Arhiva Sf. Sinod, Dosar 159/1921, fila 20). De atunci praznicul Înălţării şi Ziua Eroilor au o zi comună de prăznuire. Eroii adevăraţi sunt cei mai viteji bărbaţi răsăriţi din trupul ţării: modeşti, curajoşi, jertfelnici până la sacrificiul suprem, răbdători de frig, de arşiţă, de foame, de sete, de dor după zburdălniciile tinereţii pe care le- au lăsat în sătucul de departe, iar ei s-au dus să dea piept cu moartea ce stă cu mâna pe trăgaci şi-i pândeşte la orice cotitură, nu o zi sau două, ci ani şi ani de zile, pentru foarte mulţi ziua eliberării şi a întoarcerii la vatră refuzând să mai apară. Pilda de jertfă a unor astfel de eroi căzuţi şi îngropaţi în tranşeele morţii, dar şi ale nemuririi, ne silesc pe cei rămaşi acasă să ne plecăm frunţile şi ochii spre glia sfinţită cu sângele şi viaţa lor curmată prea devreme. Întăriţi de credinţa şi nădejdea în Dumnezeu dar şi în cauza pentru care luptau, s-au găsit eroi căzuţi cu arma într-o mână şi cu crucea în mâna cealaltă rămasă neputrezită.
Eroismul românesc a scris cu vârful baionetei nemuritoare „pagini de glorie sângeroasă – scrie un participant la primul război mondial – arătând lumii câtă vlagă se poate găsi într-un popor, care-şi apără graniţele lui naţionale şi fiinţa lui sufletească. Căci acesta este războiul pe care-l ducem noi pentru întregirea ţării şi pentru apărarea civilizaţiei creştine”. Vom încheia acest sumar material cu un fragment din cuvântul părintelui Nazarie, conducătorul spiritual al preoţilor de Campanie (I Război Mond.), – rostit la înmormântarea preotului martir N.Armăşescu din Tomşani (Vâlcea), rănit mortal pe câmpul de luptă, decedat la Spitalul Colţea şi înmormântat la cimitirul Ghencea: „Biata soţie poate că nici n-a primit încă vestea crudei încercări şi înconjurată de micuţii săi, va fi împletind de zor, cot la cot cu femeile din sat, ciorapi pentru vitejii care luptă pe crestele Carpaţilor… Nu ne putem închipui altfel pe gospodina preotului Armăşescu. Şi dacă…un vis urât o va fi făcut să tresară în somn, atunci, când bravul ei soţ va fi respirat pentru ultima oară, sărmana femeie îşi va fi zis, poate, că soţul ei este aproape şi va fi gândind să dea şi pe acasă. Cu zâmbet pe buze va fi împărtăşit dimineaţa, copilaşilor şi tovarăşilor ei de căsnicie, nu atât visul însuşi cât dulcea lui tălmăcire.
Dormi în pace, deopotrivă de vrednic martir şi ostaş al lui Hristos şi al Patriei, care, continuu, în biserică, în şcoală şi în fruntea vitejilor, pe câmpul de război, ţi-ai dat sufletul întru nădejdea vieţii veşnice şi răsplătirii neamurilor. Te vor răzbuna aceia pe care tu i-ai format!” Sanguis martirum, semen gentis Romanae! = Sângele martirilor, este sămânţa naţiei române!
Veşnică odihnă şi neştearsă recunoştinţă nebiruiţilor eroi români, care pe lângă izbânda repurtată prin ani grei de veghe, de luptă şi de neodihnă şi-au lăsat zălog pe câmpul de bătaie viaţa lor întreagă, întorcându-se acasă nu un falnic erou cu pieptul greu de medalii şi decoraţii, ci un petec de hârtie pe care scrie scurt: Erou român, căzut la datorie!
Preot Petru PINCA, Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare