Rămâi conectat

Ştirea zilei

În viața civilă se poate, în armată – ba! Procesul foştilor militari daţi afară din armată, suspendat de Tribunalul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În viața civilă se poate, în armată – ba! Procesul foştilor militari daţi afară din armată, suspendat de Tribunalul Alba.

Tribunalul Alba a decis suspendarea procesului în care foștii militari angajați pe bază de contract dați afară din armată din motive neimputabile lor au acționat în instanță Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, scrie portalul instanței.

Militarii în cauză au fost disponibilizați obligatoriu la vârsta de 40 de ani, odată cu expirarea valabilității contractelor, fără să primească însă salarii compensatorii sau alte drepturi sociale, cum au beneficiat militarii activi, care la disponibilizare au încasat atunci chiar și zeci de mii de lei.

La nivel național, 118 foști militari angajați pe bază de contract, cu 18 – 19 ani lucrați efectiv sub arme și unii cu misiuni în teatrele de operații din Kosovo, Angola sau Afganistan, au dat în judecată ministerul pentru a-și cere drepturile, dintre care 5 sunt din județul Alba, dosarul inițial fiind înregistrat la Tribunalul București.

În dosarul nr. 30173/3/2018, disjuns din cel de mai sus, foștii militari din județul Alba au cerut recunoașterea perioadei lucrate în condiții de muncă înainte de limita standard de pensionare (condiţii speciale, deosebite şi alte condiţii de muncă) și reducerea vârstei standard de pensionare cu perioada lucrată în aceste condiţii (grupa I sau II).

Altfel spus, așa cum un salariat al unui angajator civil beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu perioada lucrată în grupele I (condiții speciale) și II de muncă (condiții deosebite), la fel vor să se întâmple și cu ei, ceea ar presupune însă modificarea Legii nr. 223/2015.

De exemplu, la 18 ani lucrați în armată în condiții deosebite sau grupa a II-a, foștii militari ar ieși la pensie din civilie mai devreme cu 4 ani, iar dacă au lucrat în condiții speciale sau grupa I de muncă, s-ar putea pensiona cu 9 ani mai repede.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea