Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

În trei ani de mandat, administratorii unui oraș din județul Alba au depus proiecte pe fonduri europene în valoare de peste 87 de milioane de euro

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În trei ani de mandat, administratorii din Aiud au depus proiecte pe fonduri europene în valoare de peste 87 de milioane de euro.

Doar în aproximativ trei ani de mandat, administrația locală a municipiului Aiud a reușit să atragă prin diversele proiecte europene depuse peste 42.835.214 euro, care au menirea de a crește calitatea serviciilor și nivelul de confort al cetățenilor. Mai precis, la această oră, în Aiud se află în implementare proiectul „Eco agrement Aiud – zone de agrement Avram Iancu şi Ecaterina Varga”, în valoare de 5.791.406,31 lei (1.232.214 euro), bani cu care se urmărește înființarea a două zone de agrement pe străzile Avram Iancu și Ecaterina Varga.

Prin intermediul proiectului „Administrație publică locală eficientă pentru cetățeni” în valoare de 3.372.190,25 lei (717.487,28 euro), administrația locală dorește să implementeze la nivelul ei unele soluții informatice integrate locale, iar prin proiectul „Respect pentru bunicii comunității aiudene”, în valoare de 3.626.525,15 lei (771.601 euro), se dorește reabilitarea a două clădiri pentru ca în ele să funcţioneze trei servicii sociale la nivel de comunitate. Nici binecunoscuta noastră corupție românească nu a fost uitată, astfel, dezvoltarea competențelor anticorupție în administrația publică locală se va face prin implementarea proiectului „Integritatea – condiție esențială pentru o administrație eficientă”, proiect în valoare de 299.750,39 lei (67.776 de euro).

Potrivit reprezentanților administrației aiudene, la această oră se mai lucrează pentru implementarea unui proiect în valoare de 421.895,84 lei (Performanță și eficiență în administrație prin implementarea unui management competitiv) menit să ducă la dezvoltarea unui sistem de management al calității la nivelul administrației publice locale.

Se pare că cel mai important și mai valoros proiect la care administrația locală din Aiud este coparticipant alături de Consiliul Județean Alba este cel prin care se va moderniza drumul județean DJ 107 I pe traseul Aiud-Râmeț-Ponor-Bucium Cerbu, proiect în valoare totală de 187.743.238,12 lei, aproximativ 39,950 milioane de euro, prin intermediul căruia se vor reabilita integral două dintre străzile importante ale municipiului Aiud: strada Avram Iancu și strada Moților.

Managerul public al municipiului Aiud, Liviu Florea, ne-a informat că pe lângă aceste șase proiecte aflate în implementare se află în evaluare și finanțare alte șase proiecte de importanță pentru comunitatea aiudeană. Este vorba despre „Dezvoltarea infrastructurii antepreșcolare – un viitor mai bun pentru copiii noștri GPP nr. 2 Aiud”, în valoare de 4.014.415,30 lei (854.130 euro), prin care se urmărește extinderea prin mansardare a Grădiniţei cu program prelungit nr. 2 Aiud, şi proiectul „Reabilitare și dotare Colegiu Tehnic Aiud” în valoare de 15.915.858,86 lei (3.386.858 euro) prin care se intervine major asupra clădirii colegiului, o clădire impozantă care a început să dea semne vizibile de oboseală.

Liviu Florea ne-a mai informat: „Mai există alte trei proiecte de importanţă majoră pentru aiudeni. În primul rând dorim ca prin intermediul proiectului «Reabilitare Ambulatoriu Integrat din cadrul Spitalului Municipal Aiud», în valoare de 10.655.591,28 lei, adică peste 2,2 milioane de euro, să intervenim asupra clădirii policlinicii astfel încât să o ridicăm la standardele cerute actualmente. Pe lângă acesta mai avem, tot în faza de evaluare, proiectul «Transport public ecologic în municipiul Aiud», un proiect care va avea un impact major atât în ridicarea calității transportului public din municipiu, cât și în viața de zi cu zi a aiudeanului. Acest proiect ne aduce de la Uniunea Europeană suma de 45.563.703.72 lei, aproximativ 10 milioane de euro. Un lucru important, de care nu am uitat, așa cum suntem uneori acuzați, este iluminatul nocturn, pentru care am depus proiectul «Reabilitarea sistemului de iluminat public în municipiul Aiud», în valoare totală de 11.070.344,03 lei, adică peste 2,355 milioane de euro, proiect prin care toată comunitatea va beneficia de un sistem nou, economic și eficient de iluminat public nocturn”.

Deși la o primă vedere unii ar putea zice că actuala administrație locală din municipiu nu prea se omoară cu munca, iată că treburile nu stau chiar așa, mai ales că majoritatea contractelor de finanțare a proiectelor aflate în implementare s-au semnat în ultimii doi ani și urmează ca în cel mai scurt timp acestea să devină realitate prin deschiderea șantierelor de lucrări.

Dacă eficiența unei administrații ar fi calculată după modul în care a atras fonduri nerambursabile, se poate spune că administrația aiudeană ar ocupa un loc fruntaș. Dacă este să facem o comparaţie cu administrațiile trecute având drept criteriu eficiența atragerii de fonduri nerambursabile, putem spune fără să greşim că actualii administratori ar ocupa un binemeritat loc întâi.

Cum altfel am putea spune dacă în exercițiul financiar 2007-2013 administrațiile aiudene au derulat doar trei (3) proiecte prin care au reușit să atragă 14.623.542,25 lei, adică aproximativ 3,111 milioane de euro, iar actualii gospodari, numai până în luna martie 2019, pe exercițiul financiar 2014-2020, au reușit să aducă 13.511.767,94 lei (2.874.844 euro), la care se mai adaugă și contravaloarea proiectului în care administrația din Aiud este parteneră cu Consiliul Județean Alba?

La toate acestea, după spusele celor din administrație, se poate adăuga și suma totală a celorlalte proiecte aflate în evaluare, care se ridică la nu mai puțin de 87.219.913,19 lei (18,557 milioane euro) și încă un proiect de 15.000 de euro, prin care se va realiza o rețea de internet wifi pentru zone publice în municipiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea