În Romania lipsește educația financiară. Care este soluția?

Vă amintiți de ultima achiziție a unui bun de folosință îndelungată, precum un televizor sau un frigider, sau când ați programat ultima vacanță în străinătate? În toate aceste cazuri și în multe alte situații, foarte probabil ați studiat opțiunile, ați adresat întrebări, ați cerut garanții și v-ați asigurat că achiziția este potrivită nevoilor dvs. și vă oferă cea mai bună valoare pentru fiecare leu cheltuit.

sustine_patratAcum ganditi-va daca ati procedat similar in cazul unui depozit sau imprumut la banca, cont de tranzactionare pe bursa la un broker, pensie privata la un fond si asa mai departe. Studiile arata ca foarte multi consumatori neglijeaza deciziile financiare, spre deosebire de cele de zi cu zi, cu impact mult mai mic asupra nivelului de trai.

21% din clientii bancilor si brokerilor analizeaza taxele si comisioanele
vs
83% examineaza ingredientele din produsele alimentare inainte sa le cumpere

18% analizeaza cum aceste taxe si comisioane le influenteaza randamentul
vs
69% au sunat la compania de utilitati pentru a intelege o facture lunara

12% au avut o conversatie detaliata cu un consultant despre investitii, imprumuturi si economii
vs
67% au sunat la furnizorul de cablu sau telefonie pentru a solicita servicii mai bune sau mai ieftine

Este surprinzator cum cele mai importante lucruri din viata noastra – administrarea finantelor si a investitiilor si ce ne costa sa facem asta, nu beneficiaza de aceeasi atentie precum lucrurile comune, achizitia electrocasnicelor sau plata utilitatilor.

admiral marketCu toate acestea, potentialul financiar este semnificativ. Da, este extraordinar sa economisesti cateva sute de lei la achizitionarea unui produs util, insa chiar si schimbari mici in contractarea unui credit, efectuarea unui depozit,  precum alegerea valutei, analiza dobanzii si a riscului, taxele si comisioanele, ne pot adauga sute sau mii de lei in decursul anilor.

Iata o idee pentru 2014 ce presupune o investitie de cativa euro, ce nu depinde de finantarea guvernamentala sau schimbari majore ale societatii: decizii financiare bazate pe educatie financiara.

Mai multe detalii pe pagina oficiala a campaniei Sustinem Educatia Financiara in Romania.

Avertisment Risc: Admiral Markets AS este un broker atestat si inregistrat in Romania. Tranzactionarea produselor financiare derivate, actiuni si indici CFD, Forex, Metale si Marfuri, este speculativa prin natura ei. Levierul poate amplifica atat profiturile, cat si pierderile. Asigurati-va ca intelegeti riscul implicat inainte de a utiliza acest serviciu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

bogdan 12 mai 2014 at 15:14

Nunumai educatia financiara ci si de rutiera, civica, de sanatate etc , adevarul este ca un procent f agresiv de concetateni sant analfabeti sau semianalfabeti, dar cu o ura nociva fata de alte religii, nationalitati , cam asa arata societatea romaneasca in realitate,

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...