Rămâi conectat

Ştirea zilei

În două localități din județul Alba vor fi dezvoltate ”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni – noul trend „eco” în relansarea economiilor rurale

Publicat

în

Trend „eco” în relansarea economiilor rurale, la Zlatna și Săsciori vor fi dezvoltate, pe bani europeni, mall-uri țărănești.

Dezvoltarea unor rețele de mall-uri țărănești, în care producătorii locali își pot desface liniștiți produsele originale, de-ale locului, pare să fie noul trend în dezvoltarea pe criterii „eco” a României. Cu suportul logistic al GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, în Alba vor prinde contur două mall-uri de acest fel: la Zlatna și Săsciori, pe structura și tradiția vechilor târguri de țară care se țineau în aceste locuri.

„Din 13 primării (Almașu Mare, Blandiana, Bucium, Ceru Băcăinți, Ciuruleasa, Meteș, Pianu, Săsciori, Șibot, Săliștea, Vințu de Jos, Romos, Zlatna), 9 au depus diferite proiecte și au semnat, prin GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului; mai sunt de venit Pianu, Săsciori și Șibot” spune președintele GAL-ului, Constantin Bârsan.

Electrica Furnizare Discount

În opinia președintelui Bârsan, proiectul depus de orașul Zlatna este unul deosebit de interesant, în sensul că la final va resuscita economia locală, ajutându-i pe producători să-și desfacă produsele agricole.

”În hala alimentară din centrul orașului Zlatna, care va fi renovată prin GAL, se va dezvolta un concept de mall țărănesc, cu produsele tradiționale de pe Valea Ampoiului. Zlatna este și o poartă de intrare în Apuseniul turistic. Intenționăm ca același concept să-l replicăm și la Săsciori. Acolo au fost unele întârzieri, legate de proprietatea asupra terenului unde va fi amenajat mall-ul țărănesc. Au rezolvat cu întabularea terenului, au avut de rezolvat o situație generată de faptul că trecea și o conductă mare de apă pe acolo…

Proiectantul deja lucrează, iar în iulie va fi depus proiectul la noi. Amplasarea pieței de la Săsciori este foarte bună, în calea DN 67 C, Transalpina, iar dacă vor avea un manager de piață descurcăreț, vor face un lucru grozav acolo. E pe traseul turistic. La potențialul comunei Săsciori, dacă un pic se străduiesc, mall-ul țărănesc va fi o investiție de viitor.

Noi îi susținem, le susținem ideile. Practic, va fi refăcut vechiul târg de la Săsciori. În vechime, aici era un târg mare, chiar la confluența celor care veneau de la șes, dinspre Sebeș, cu cei de la Mărginimea Sibiului, Șugag, Săsciori, Pianu. Aici își schimbau mărfurile, experiența etc. Pe lângă celelalte proiecte menite să ridice calitatea vieții oamenilor, crearea de piețe pentru produsele tradiționale românești au un impact mare și de viitor pentru zonele unde sunt amenajate”, mai explică președintele GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

UPDATE 21:37:

Incendiul a fost lichidat.

În interiorul anexei erau depozitați aprox 1600 de baloți de fân, dintre care au fost salvați aprox. 600 baloți.

Fără victime sau alte probleme deosebite.

ISU ALBA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare