În ciuda salariilor mari, criză de medici. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar mai trebui să angajeze încă 46

În ciuda salariilor mari, criză de medici. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar mai trebui să angajeze încă 46

În ciuda salariilor mari, criză de medici. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar mai trebui să angajeze încă 46

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia are în organigramă 234 de posturi de medici aprobate în statul de funcții, din care posturi ocupate – 188 și posturi vacante – 46, se arată în raportul de activitate al unității sanitare pentru 2018.

Dintre aceștia, numărul medicilor rezidenți aprobați prin organigramă este 12 iar angajați sunt 11. Din cele 5 posturi de farmaciști aprobate prin organigramă sunt ocupate 3.

Din numărul necesar de personal sanitar cu studii superioare – 36, sunt angajați 32. În urma concursurilor repetate din ultimii ani s-a reușit ocuparea, în mare parte, a posturilor de asistenți medicali cu studii superioare.

Din necesarul de 87 sunt angajate pe post 73 de asistente cu studii superioare. Asistenți medicali cu studii post­liceale și alte funcții asimilate surorii medicale (gipsar, instructor CFM, instructor educație, ergoterapie) sunt necesari 559.

Au fost angajați prin concurs și au fost ocupate 510,5 posturi. Ar fi necesar un număr de 57 de registratori și statisticieni medicali, dintre care au luat concursul și au ocupat postul un număr de 54. Personalul sanitar mediu are în organigramă un număr de 703 posturi, din care sunt ocupate 637,5.

Din necesarul de 343 cadre auxiliare sanitare sunt angajate 312. În 2018 au fost scoase la concurs și s-au ocupat următoarele posturi vacante de medici: Cardiologie – un post, Pediatrie – un post, Pediatrie U.P.U. – un post, Reumatologie – un post, A.T.I. – un post, Ortopedie și Traumatologie – un post, Nefrologie – un post, Boli infecțioase – două posturi.


Un răspuns la “În ciuda salariilor mari, criză de medici. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar mai trebui să angajeze încă 46”

  1. STOPAREA HEMORAGIEI DE MEDICI PESTE HOTARE.
    Statul român, pe banii poporului român școlarizează tineri pentru instituțiile și firmele din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, etc. Ceea ce nu este normal. Prin urmare, statul trebuie ca studenților absolvenți de facultate, bugetați de stat, să le asigure un loc de muncă în instituțiile statului (spitale) și să îi oblige prin contract ca un număr de ani să lucreze în țară, conform modelului aplicat absolvenților din armată și poliție. Studenții militari după ce absolvă un institut de învățământ militar, au un contract cu statul, fiind obligați 10 ani să lucreze pentru minister, pentru 500 de euro soldă, cu viața lor pe tavă, 7 zile din 7, la dispoziția statului. Nu obligi tu stat, suplimentar contribuabilii, să plătească absolvenților bugetați de stat de la medicina civilă de ex., vezi doamne ca să nu plece din țară, în curând salarii de câteva mii de euro, în timp ce ceilalți absolvenți abandonați de toate specialitățile, sunt lăsați să lucreze pe salarii de cinci ori mai mici, pentru funcții similare, la firmele private din România.
    Statul trebuie să școlarizeze anual, cu bani de la bugetul statului, doar numărul necesar de specialiști înclusiv viitori medici. Nu ții tu stat sărac personal didactic salarizat foarte bine pentru a produce absolvenți pentru export!
    De ex., absolvenții institutului de medicină militară de ce au contract cu statul pentru o perioadă de 10 ani, iar un absolvent de medicină al unui institut civil de medicină, căruia i se oferă un loc de muncă într-un spital de stat, nu i se aplică același tratament? Că tot se vrea uniformitate în toate! Pentru unii există dreptul la liberă circulație, iar pentru militarii sclavagizați din toate punctele de vedere, nu există dreptul la libera circulație? Un militar absolvent, de ex. , dacă nu mai poate satisface rigorile serviciului militar, pleacă din sistem și are obligația sa-și plătească școlarizarea. Iar pe un absolvent civil bugetat de stat îl lași liber fără nici o obligație față de stat, față de poporul care i-a subvenționat școlarizarea? Trebuie aplicat același tratament juridic. Este inadmisibil să fie scolarizați pe banii mei, ai tăi și ai altui cetățean, viitori medici care pleacă după absolvire să trateze cetățenii altor țări europene.