În Alba sunt 240 de gospodării în zone izolate, fără curent electric, dar niciun primar nu a solicitat fondurile alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Programul guvernamental prin care se montează, gratuit, instalaţii fotovoltaice în locuinţele izolate din România, care nu au nici acum electricitate, a început de o lună şi jumătate, însă, până în prezent, nu a fost depusă nicio solicitare. În județul Alba sunt 13 primari de comune care au, în total, 240 de astfel de locuinţe eligibile, cărora le pot pune curent electric în casă, gratuit, pe banii Guvernului, dar niciunul nu a făcut încă vreo cerere în acest sens.

“Până la data prezentei, în cadrul “Programului Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate” nu au fost depuse cereri de finanţare. Menţionăm că sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă până la data de 10.07.2019”, a precizat preşedintele AFM, Cornel Brezuică, pentru economica.net.

Potrivit listei cu locuințele izolate, fără curent electric, în Alba sunt 27 de localități care aparțin de 13 comune (Baia de Arieș, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Întregalde, Meteș, Mirăslău, Mogoș, Râmeți, Sâncel și Vadu Moților), în care, pentru 240 de gospodării, nu există posibilitatea de racordare la rețeaua de curent electric, dar primarii au posibilitatea să solicite fonduri din suma alocată de Guvern – 6 milioane de lei -, pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Demararea programului prin care cetăţenii cu locuinţe aflate în zone izolate care nu au acces la energie şi care sunt la cel puţin 2 km de reţea pot primi 25.000 de lei, care să acopere în totalitate costul unul sistem fotovoltaic, a fost anunțată de Administrația Fondului de Mediu (AFM) în data de 10 aprilie.

Programul se adresează primăriilor, care trebuie să depună la AFM dosare pentru obţinerea finanţării necesare montării de fotovoltaice pentru locuinţele care se află în acea situaţie. Suma alocată pentru finanţarea acestui program, la nivel național, este de 230 milioane lei, declarativ, în acest an. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. Finanţarea nerambursabilă, acordată de către Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.

Lista cu numărul de locuinţe, defalcat, pe fiecare unitate administrativ-teritorială şi judeţ, este disponibilă pe site-ul AFM.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...