Ziarul Unirea

Horațiu Josan, primarul Aiudului, a ținut un discurs în Parlamentul Ungariei

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Vineri, 22 februarie 2013, primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, a vorbit în Parlamentul Ungariei, în cadrul şedinţei comemorative dedicate Colegiului Naţional „Bethlen Gábor” din Aiud. Primarul Aiudului a fost invitat să participe la acest eveniment de către secretarul de stat dr. Péter Sárdi, datorită faptului că este, conform invitaţiei adresate de către demnitarul maghiar, „susţinător dedicat al programului de reabilitare a clădirii colegiului”.

“Şedinţa comemorativă a Parlamentului de la Budapesta a fost organizată cu ocazia împlinirii a 390 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Bethlen Gábor”, care de 350 de ani funcţionează la Aiud, respectiv a 400 de ani de la investirea principelui Bethlen Gábor. Fundaţia care îi poartă numele şi care îşi desfăşoară activitatea la Aiud sub preşedinţia directorului colegiului, Szőcs Ildikó, l-a invitat la rândul său pe primarul Mihai Horaţiu Josan să participe la evenimentul festiv din capitala Ungariei.

ELIT

În faţa parlamentarilor maghiari, primarul Mihai Horaţiu Josan a vorbit despre cele mai importante repere ale istoriei Aiudului, comunitate care cuprinde mai multe naţionalităţi şi despre importanţa pentru a Aiud a personalităţii principelui Bethlen Gábor, căruia îi poartă numele colegiul, strada pe care se află instituţia de învăţământ, biblioteca documentară şi muzeul de ştiinţele naturii. Totodată, primarului Aiudului a arătat că una dintre priorităţile sale a fost aceea de a contribui la păstrarea şi dezvoltarea valorilor culturale, considerând că aceste acţiuni unesc cetăţenii şi pot determina evoluţia comunităţii.

Cu privire la proiectul de modernizare a clădirii colegiului, primarul municipiului Aiud a explicat că investiţia, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene, este una extrem de importantă. În acest context, primarul Mihai Horaţiu Josan a prezentat viziunea sa asupra dezvoltării întregului ansamblu al zonei centrale protejate a Aiudului care cuprinde şi restaurarea Cetăţii Medievale, proiect aflat în derulare, cu fonduri guvernamentale obţinute de la Ministerul Culturii, dar şi amenajarea Zonei Centrale, care vizează reamenajarea întregii zone perimetrale a Cetăţii”, se arată într-un comunicat remis presei de Ada Rus.

„Aceste investiţii nu sunt uşor de realizat, dar au rolul de a pune în valoare potenţialul cultural şi turistic al Aiudului. Lor li se adaugă şi proiectul esenţial al constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”, al cărei scop este acela de a dezvolta proiecte la nivel microregional, ce vor conduce la dezvoltarea comunităţilor asociate şi întregii zone delimitate de acestea. Cred că numai împreună cu locuitorii din Aiud pot reuşi să ating toate aceste obiective, pentru că proiectele pe care le propun sunt dedicate tuturor aiudenilor, indiferent de naţionalitate. Românii şi maghiarii din Aiud au avut mereu o relaţie frumoasă, armonioasă, în cadrul căreia au învăţat mereu unii de la alţii si sunt încrezător că ea se va perpetua. În fond, noi suntem, cred eu, un exemplu de comunitate unită, cu locuitori care trăiesc în bună înţelegere”, a declarat primarul municipiului Aiud.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Senatorul PSD Călin Matieș: „Doliu național: a trecut în Senat legea vânzării ultimelor bucăți de România !”

Când o țară a trecut deja la vânzarea pământurilor arabile, ce mai trebuie să facem ca să trezim conștiința adormită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

25 Comentarii

Razor 26 februarie 2013 at 14:27

Ada..jura ca Josan a zis astea si nu tu!

Horea 26 februarie 2013 at 15:32

Pai Ada nu mai e la Aiud!
A avansat. Lucreaza la Prefectura!

EU 26 februarie 2013 at 16:23

Poze cu strada pe care se afla colegiul o fi aratat in parlament?

* 27 februarie 2013 at 17:10

De referi la zona „bruneta” de unde s-au dat multe voturi?

H 26 februarie 2013 at 14:48

Gargara! Mi-am dat sema ca nu vrea sa faca ceva pentru Aiud. Acum spune ca nu este oportun infiintarea unui parc industrial, ca nu este bine amplasat, ca terenul este nu stiu cum… Deci nu-l intereseaza de aiudeni ci numai de el si Atanasiu cu care a dat Metalurgica pe degeaba.

Dede 26 februarie 2013 at 15:07

Care proiecte domnilor ?…in 16 ani de mandat al domnului Josan sau realizat doar povesti totul arata jalnic ,azi au astupat cei de la primarie gropiile de pe straziile neasfaltate ,am ramas efectiv socat de materialul care a fost ales pt astuparea respectivelor gropi este vb de bolovani ,daca cei de la ziarul Unirea doresc le trimit fotografii pt a face public nivelul de competenta a celor din primarie ,fara sa vreau sa jignesc pe cineva dar domnul primar din Aiud este un cretin profund ,asta este o constatare nu o jignire deci este ceva cert ,cum sa apari in presa asa de des sa te lauzi cu nimic cand tu te multiplici cu zero de 16 ani incoace zilnic!!!
Cum naiba a iesit primar si la ultimele alegeri eu nu imi explic!

mikiduta 26 februarie 2013 at 15:11

Ma, cineva tot l-o fi votat,nu?

aabb 26 februarie 2013 at 15:12

a iesit primar pentru ca a avut-o adversar pe „fetita cu codite”, Oana Badea….
Si o maimutica daca ar fi candidat impotriva oanei ar fi castigat…femeia aia nu este suportata in Aiud

EU 26 februarie 2013 at 16:14

A iesit din nou primar fiindca a stimulat in mod incorect cateva sute de alegatori. Diferenta a fost mica. In mod normal Badea castiga alegerile.

Jean Valjean 26 februarie 2013 at 16:28

Oana, nu mai posta pe forumuri cand este vorba despre tine….lasa lauda. Nu te iubeste nimeni. Josan a castigat detasat. Oricine putea sa il bata insa. Cu o singura exceptie. Oana Badea, „suflanta” invatamantului romanesc.

EU 26 februarie 2013 at 16:44

Bine ca va iubeste lumea pe dumneavoastra. Unii spuneau inainte de alegerile din iunie ca Badea va lua 2-3 voturi. A luat cateva mii. Dupa razboi multi viteji se arata.

Horea 26 februarie 2013 at 15:10

„“Şedinţa comemorativă a Parlamentului de la Budapesta a fost organizată cu ocazia împlinirii a 390 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Bethlen Gábor”, care de 350 de ani funcţionează la Aiud…”

Sedinta comemorativa a Parlamentului unei tari pentru un Liceu dintr-o alta tara?
Asta da iubire e neam!

Pe cand si parlamentarii nostri intr-o manifestare asemanatoare?

Bula 26 februarie 2013 at 16:03

Pe cand o sa avem si noi un Colegiu romanesc in Ungaria.

EU 26 februarie 2013 at 16:20

Exista. Liceul „ Nicolae Balcescu” la Gyula si are peste 60 de ani.

Horea 26 februarie 2013 at 16:41

Poate da. Dar nu cred ca are anvergura celui unguresc din Aiud.

– de360 ani- „Bethlen Gábor”
– de60 ani – „Nicolae Blcescu”
Deci peste cati ani se va comemora si cel romanesc?

** 27 februarie 2013 at 17:13

Pai facem diferenta: 360-60=300.
Deci, peste 300 de ani. Corect?

Ionel 26 februarie 2013 at 16:03

Simplu de tot. Vom avea asemenea evenimente cand vom avea ce aniversa. In urma cu 390 de ani nu stiam sa scriem si sa citim romaneste.

Bula 26 februarie 2013 at 16:15

Da tu cine vorbesti?
Se pare ca esti si UNGUR pe deasupra!

un profesor satul 26 februarie 2013 at 18:04

pe cand va lua cuvantul domnul primar in fata aiudenilor ,la piata ???? Pe cand veti pune poze cu toata strada Bethlen Gabor ?felicitari pentru excursia pe care ati facut-o !!!!Profitati pana puteti… Cand se va intoarce roata nu stiu daca mai puteti iesi din Aiud sau poate va scot aiudenii afara de tot

Aiudean 26 februarie 2013 at 20:19

Ar fi trebuit sa ramana acolo in ungaria si sa ii ia cu el si pe dan lucian si romica,sa nu mai vina deloc in Aiud ca ne-am saturat de ei.

Horea 27 februarie 2013 at 10:17

Am mai intrebat dar nu mi-a raspuns nimeni: cine este dan lucian?

*** 27 februarie 2013 at 17:57

Doar „Aiudean” iti poate raspunde la aceasta intrebare.
Numai ca unii comenteaza ceva pe forum si apoi nu-i mai intereseaza dialogul.
Niste gogomani!

Parerea mea... 27 februarie 2013 at 7:54

am vazut bine 7 mil. de EURO??? Super tare proiectul, super tare investitia, de acum aiudenii pot dormi linistiti, li s-a rezolvat problema locurilor de munca si a starzilor jalnice!
Apropo, redactia Unirea, poate are drum spre Aiud si intra pe la Garbova de Jos. Trebuie sa va lasati masina la sosea si sa luati un tanc ca sa intrati in sat!

Horatiu 27 februarie 2013 at 8:12

Se laudau cei cu care a mai fost in Ungaria ca faceau cate o batie crunta pe acolo. Sper ca de data aceasta nu s-a imbatat si nul-a facut de rusine pe extremistul profesor Ioja si mai ales pe noi cei care nu ne permitem astfel de excursii cu diurna babana decontate pe bani publici.

Penele pedeliste smulse nu vor mai creste! 27 februarie 2013 at 18:50

Bravo!

Comentariile sunt oprite