Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Hocus Pocus cu un primar din Alba, revenit pe funcție după ce Tribunalul Alba a anulat ordinul prefectului prin care s-a constatat încetarea mandatului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul comunei Lupșa, Dănuț Bârzan (PSD), rămâne, în continuare, în funcție după ce Tribunalul Alba a anulat ordinul emis de prefectul Dănuț Hălălai prin care s-a constatat încetarea mandatului. Primarul Bârzan a pierdut anul trecut, definitiv, procesul civil prin care a contestat un raport al Agenției Naționale de Integritate, care l-a identificat în conflict de interese după ce și-a angajat soția la primărie.

Decizia de anulare a ordinului emis în octombrie 2018 a fost pronunțată vineri, 5 aprilie 2019. Hotărârea instanței era previzibilă având în vedere conținutul documentelor pe care s-a bazat ordinul din 24 octombrie 2018. Secretarul Primăriei Lupșa a întocmit un raport în care a ”confundat” fapta de conflict de interese cu cea de incompatibilitate.

Prefectul județului a emis ordinul pe baza acestui raport, în care se stabilea că primarul ar urma să își piardă mandatul pentru că a fost găsit de ANI în incompatibilitate și nu în conflict de interese, cum era în realitate. La momentul la care a ajuns în instanță, în decembrie 2018, ordinul a fost suspendat, iar în 5 aprilie 2019 a fost anulat.

”Admite cererea formulată de reclamantul Bârzan Dănuț Vasile, în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Județului Alba. Anulează Ordinul nr. 368/24.10.2018 emis de pârât, prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului de Primar al Comunei Lupşa exercitat de către reclamant. Respinge celelalte cereri formulate de reclamant. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul şi motivele de recurs se vor depune la Tribunalul Alba”, se precizează în decizia instanței de judecată.

Decizia definitivă privind procesul civil al primarului din Lupșa a fost pronunţată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 17 septembrie 2018. Dănuţ Bârzan a deschis, ulterior, mai multe procese, unul la ÎCCJ cu obiectul ”recurs în casaţie” şi un altul la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a înregistrat o ”contestaţie în anulare”. La instanţa din Alba Iulia a solicitat şi suspendarea deciziei definitive prin care a fost declarat în conflict de interese, care, însă, a fost respinsă. În paralel a solicitat suspendarea, respectiv anularea ordinului emis de prefectul Dănuț Hălălai, dosare în care a avut câștig de cauză.

Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

”Mai mult, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuţ Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia persoanei evaluate a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei”, se mai susţine în documentul ANI. Dănuț Bârzan mai este implicat într-un dosar penal, în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. A fost achitat la Judecătoria Câmpeni, fiind amendat administrativ cu 1.000 de lei, dar a contestat măsura la Curtea de Apel.

”Instanţa reţine că în cauză este necontestat că reclamantul în calitatea de primar al comunei Lupşa, judeţul Alba a emis Dispoziţia nr. 58/2013, fila 19, privind încadrarea soţiei sale în funcţia de referent în cadrul compartimentului urbanism cadastru şi publicitate imobiliară pe perioadă determinată până la întoarcerea titularului postului.

Reclamantul susţine însă că nu s-a aflat în conflict de interese, întrucât nu a făcut parte din comisia de organizare a concursului şi nici din comisia de contestaţii, neavând nicio implicare în procedura de ocupare a postului de către soţia sa, iar Dispoziţia în cauză a fost emisă cu bună credinţă şi nu cu intenţie, fiind avizată de legalitate de secretarul unităţii administrativ – teritoriale şi de Instituţia Prefectului Alba”, se precizează în motivarea Judecătoriei Câmpeni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea