Rămâi conectat

Actualitate

Harta RESTRICȚIILOR de Crăciun și Anul Nou în Europa: Unde sunt permise călătoriile și petrecerile și unde nu

Publicat

în

Harta RESTRICȚIILOR de Crăciun și Anul Nou în Europa: Unde sunt permise călătoriile și petrecerile și unde nu

Pandemia de COVID-19 a impus multe restricții în țări din toate colțurile lumii iar sărbătorile de sfârșit de an nu schimbă în vreun fel situația. În multe state europene, guvernele au încercat să ajungă la un compromis între a evita răspândirea virusului pe perioada Crăciunului și a permite cetățenilor să sărbătorească alături de familii și de prieteni.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Marea Britanie

Apariția noii tulpini a virusului SARV-CoV-2 a dus la blocarea tuturor căilor de ieșire din Regatul Unit către Europa continentală, atât pentru deplasarea cu feribotul, cât și pentru deplasarea prin Eurotunnel. Mai multe țări, inclusiv România, au suspendat și cursele aeriene spre și dinspre Marea Britanie. Începând cu 20 decembrie a fost reinstituită carantina pentru mai multe zone din Anglia, printre care și Londra. Restricțiile limitează călătoriile neesențiale, inclusiv în străinătate.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit regulilor în vigoare, un număr de până la trei familii au permisiunea de a se reuni în locuinţe în perioada 23 decembrie-27 decembrie. Oamenii se vor putea strânge în lăcaşuri de cult şi în aer liber, dar nu în spaţii închise sau în săli de spectacole.

Programul magazinelor va fi prelungit pe perioada Crăciunului şi în ianuarie, dar barurile vor fi nevoite să se închidă în Londra pentru a evita înrăutăţirea situaţiei epidemiologice.

De asemenea, Irlanda de Nord va intra în carantină de şase săptămâni începând cu 26 decembrie, magazinele neesenţiale urmând a fi închise.

Franța

Începând cu 15 decembrie, este interzisă circulația pe timpul nopții, între intervalul 20:00- 6:00. Vor fi permise derogări doar cu prezentarea unui document justificativ și doar pentru situații de urgență. Cu toate acestea, excepție face ziua de 24 decembrie, când vor fi permise deplasările pe timpul nopții. Excepția nu este însă valabilă și pentru seara de 31 decembrie.

Rămân închise cafenelele, restaurantele şi barurile, cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracţie, grădinile zoologice, stadioanele, sălile de sport, cel puţin până pe 7 ianuarie 2021.

Pentru toţi călătorii cu vârsta de peste 11 ani care sosesc pe cale aeriană sau maritimă în insula Corsica în perioada 19 decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, este obligatorie prezentarea unui test TR-PCR negativ sau a unui test antigenic, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare, cu excepţia transportatorilor rutieri. De asemenea, pasagerii vor trebui să prezinte o declaraţie pe propria răspundere companiei de transport, în care să menţioneze că declarantul a efectuat testul solicitat, nu are simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu este un caz confirmat cu COVID-19 şi nu are cunoştinţă să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu această boală, într-un interval de 14 zile anterioare deplasării.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Spania

Se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test negativ la intrarea pe teritoriul Spaniei, efectuat cu maximum 72 de ore înainte, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă (nu şi terestră). Singurii care nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 sunt copii cu vârste mai mici de 6 ani.

Pe perioada Crăciunului și a Anului Nou, în aceeași locuință se pot reuni până la 10 persoane. Interdicţiile de circulaţie vor fi decalate de la ora 23:00 la 1:30 pe 24 decembrie şi 31 decembrie. Deplasările între regiuni vot fi interzise între 23 decembrie şi 6 ianuarie, cu excepţia vizitelor în familie.

Portugalia

Nu există o limită în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot reuni într-o locuinţă pe perioada Crăciunului, dar va fi interzisă circulaţia de la ora 23:00 la ora 02:00 pe 24 şi 25 decembrie, precum şi pe 31 decembrie. De Anul Nou, petrecerile de stradă sunt interzise, iar reuniunile în aer liber, limitate la un număr maxim de şase persoane. De asemenea, în perioada 1- 3 ianuarie, oamenilor nu li se va permite să părăsească casele între orele 13:00 – 5:00 dimineaţa.

Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova

Italia

În perioada 21 decembrie- 6 ianuarie sunt interzise deplasările între regiuni. De asemenea, în zilele de 24, 25, 26, 27, 31 decembrie, 1, 2, 3, 5, 6 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele roşii (sunt permise deplasările doar pentru motive de muncă, sănătate sau situaţii de necesitate; sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, chioşcurile de ziare, tutungeriile, saloanele de frizerie şi coafură; este permisă activitatea motorie individuală în apropriere de locuinţă; barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar).

În zilele de 28, 29, 30 decembrie şi 4 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele portocalii (sunt permise deplasările în cadrul aceleiaşi localităţi, între orele 05.00-22.00 şi în afara localităţilor cu mai puţin de 5.000 de locuitori, pe o rază de 30 km, fără a putea merge în localităţile reşedinţă de provincie; magazinele pot rămâne deschise până la ora 21.00; barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar).

Deplasările se vor justifica prin completarea declaraţiei pe proprie răspundere. Este permisă vizita la rude sau prieteni între orele 05.00 – 22.00, o dată pe zi – maxim două persoane (cu excepţia minorilor cu vârsta sub 14 ani, a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor din aceeaşi locuinţă care nu sunt autosuficiente) – în cadrul aceleiaşi regiuni.

Liturghia din Ajunul Crăciunului oficiată de papa Francisc va începe cu două ore mai devreme, pentru a permite puţinelor persoane care vor asista să ajungă acasă până la ora 22.00.

Olanda

Țara se află în lockdown din 15 decembrie și până în 19 ianuarie 2021. Restricţiile impuse în această perioadă şi unele excepţii de la regulile generale pe durată limitată sunt următoarele: în spaţiile publice deschise nu va fi permisă formarea unui grup mai mare de 2 persoane cu excepţia celor care împart aceeaşi locuinţă; nu va fi permisă primirea în locuinţe a mai mult de 2 vizitatori cu vârsta peste 13 ani; vor rămâne închise magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cafenelele, saloanele de frizerie-coafură, cosmetică, tatuaje, manichiură şi centrele pentru servicii sexuale, precum și teatrele, sălile de concerte, cinematografele, cazinourile, muzeele, grădinile zoologice, parcurile de distracţii, sălile de sport, piscinele, saunele, spa-urile şi alte locaţii în care se practică sporturi în interior.

Hotelurile rămân deschise, însă nu și restaurantele din incinta lor. De asemenea, serviciul de cameră nu va fi disponibil.

În zilele de 24, 25 şi 26 decembrie se va permite primirea a 3 vizitatori cu vârsta de cel puţin 13 ani.

Germania

Vor fi deschise doar magazinele esenţiale până cel mai devreme 10 ianuarie. Adunările private vor fi limitate la cel mult cinci persoane din două familii, regula urmând să fie relaxată pe perioada Crăciunului, când până la 10 persoane vor avea permisiunea de a se întâlni, fără să fie puşi la numărătoare şi copiii.

Danemarca

Până pe 3 ianuarie, restaurantele, muzeele, cinematografele și alte instituții culturale vor fi închise în majoritatea țării. Începând cu data de 21 decembrie, încetează exercitarea mai multor profesii liberale, prin închiderea frizeriilor, a cabinetele de fizioterapie, a saloanele de masaj şi tatuaj. De asemenea, se închid centrele afterschool, şcolile populare şi unităţile de învăţământ pentru clasele 0 – IV.

Aceste măsuri se adaugă celor aflate deja în vigoare, precum: purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice şi limitarea la 10 persoane a adunărilor publice; învăţământ online pentru clasele V-XII şi studenţi; funcţionarea barurilor şi a restaurantelor doar în regim take away; închiderea cinematografelor, teatrelor, facilităţilor sportive, piscinelor, centrelor de fitness.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

Grecia

Saloanele de coafură şi librăriile se vor redeschide pe perioada Crăciunului, în timp ce alte restricţii rămân în vigoare până pe 7 ianuarie. Bisericile se vor deschide pentru liturghiile de Crăciun şi Bobotează, pe 25 decembrie şi 6 ianuarie, numărul credincioşilor care pot participa fiind limitat.

Ungaria

Autorităţile au anulat festivităţile de Anul Nou, iar restricţiile, care includ o interdicţie de circulaţie după ora 19:00, vor rămâne în vigoare până pe 11 ianuarie.

Polonia

Școlile, restaurantele, hotelurile și centrele comerciale rămân închise până pe 17 ianuarie. Polonia impune, de asemenea, o carantină de 10 zile pentru cei care se întorc în ţară cu mijloacele de transport public. În noaptea de Revelion va fi în vigoare o interdicție de circulație de la 19:00 până la 6:00 a doua zi.

Cehia

Restaurantele, hotelurile şi sălile de sport din interior, care abia s-au redeschis în urmă cu două săptămâni, şi-au închis din nou porţile începând cu 18 decembrie, cu o interdicţie de circulaţie de la ora 23:00.

Norvegia

Norvegienii vor putea invita până la 10 persoane în locuinţe cu două prilejuri diferite între Crăciun şi Anul Nou. În afara acestor zile, se va aplica limita în vigoare în prezent, de cinci invitaţi.

Belgia

Focurile de artificii sunt interzise de Anul Nou. Membrii unei familii vor avea voie să intre în contact apropiat doar cu o singură persoană pe perioada Crăciunului. Persoanele singure au permisiunea de a se întâlni cu alte două persoane.

Irlanda

În perioada 18 decembrie- 6 ianuarie este ridicată interdicția de călătorie pe teritoriul țării. Tot în această perioadă, trei familii se pot reuni în cadrul sărbătorilor de iarnă.

Croația

Croaţii nu vor putea părăsi judeţul de reşedinţă între 23 decembrie şi 8 ianuarie. La reuniuni private în timpul vacanţei vor fi permise cel mult 10 persoane din maximum două familii.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

Impozitul pe teren 2022: Cine trebuie să îl plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Publicat

în

Impozit pentru terenuri 2022: Impozitul pe teren agricol, arabil, pășune, fâneață, intravila sau extravilan. Nivelul taxei pe ranguri de localități. Mod de calcul.  Cine trebuie să plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Până la datele de 31 martie și 30 septembrie, se plătește anual impozitul pe teren, în două rate egale, conform Codului fiscal. Anul acesta este prezentă o mică prelungire pentru că data de 31 martie e zi nelucrătoare, noul termen fiind 1 aprilie.

Citește și: Impozitarea pensiilor 2022: Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și a impozitului pe pensie din venitul brut

Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, potrivit dcbusiness.ro

Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului fiscal. La primul termen avem o mică prelungire anul acesta, pentru că 31 martie e zi nelucrătoare, așadar noul termen e 1 aprilie. Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Electrica Furnizare Discount

Conform Codului fiscal impozitul pe teren se stabilește luând în calcul mai multe aspecte precum suprafața, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

În cazul unui teren amplasat într-o localitate, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.

Citește și: Când va începe Rabla pentru electrocasnice 2022 și Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul Programelor Rabla 2022

Pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.

Cine sunt scutiții

Anumite categorii de persoane, prevăzute expres în Codul fiscal, nu datorează impozit pentru terenurile pe care le dețin, fiind scutite. Iată câteva exemple:

– terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate,

– terenurile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război,

– terenurile deținute sau utilizate de către întreprinderile sociale de inserție,

– terenurile fundațiilor înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural,

Citește și: Când începe programul RABLA CLASIC și RABLA PLUS 2022 auto. Care sunt NOUTĂȚILE?

– suprafețele construite ale terenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția terenurilor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora, cu excepția suprafețelor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cimitirelor și crematoriilor,

– terenurile unităților sanitare publice, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice,
terenurile degradate sau poluate, incluse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât durează ameliorarea acestora ș.a.

De asemenea, în Cod se mai prevede și că se pot acorda scutiri sau reduceri la impozit de către consiliile locale.

– pentru terenurile aparținând asociațiilor și fundațiilor folosite exclusiv pentru activitățile fără scop lucrativ,

– pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale sau pentru terenurile, situate în zonele de protecție ale monumentelor istorice și în zonele protejate,

– pentru terenurile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la cinci ani, pentru terenurile aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară (2.080 de lei în 2019) ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Citește mai mult

Actualitate

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

Publicat

în

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

La unele bănci, leul a depășit valoarea de 5 lei, iar scenariile care se conturează vorbesc despre o depășire a acestui prag psihologic, arată DCNEWS.ro.

„După părerea mea, euro a trecut deja de 5 lei, pentru că anumite bănci deja au început să lucreze cu 5 lei/euro (n.r. în operațiune bancare: tranzacții, schimb valutar). Sigur că este o chestiune care nu este generalizată, nu putem vorbi despre trecerea de 5 lei, dar băncile, care au flerul lor al al pieței monetare, au simțit că lucrurile merg în direcția aceea.

Electrica Furnizare Discount

În mod normal orice conflict, orice încălzire a situației unei țări duce la deprecierea monedei așa încât ne putem aștepta și în șir faptic adică prin muncă, prin fluxurile permanente, nu numai cele interbancare, să asistăm la o creștere a euro față de leu. Banca Națională, în mod sigur, va face eforturi să mențină sub 5 lei valoarea euro, pentru că 5 este un prag psihologic care poate să creeze mai multă vâlvă decât efectele economice reale. Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă. Interpretează lucrurile mult mai grav decât sunt.”, a explicat analistul economic Mircea Coșea.

„Economiile trebuie păstrate doar în moneda națională. Nu știm ce se va întâmpla cu acest curs și, în plus, din punct de vedere personal, nu cred că este bine să se investească în criptomonede în această perioadă, pentru că va exista o lipsă totală de predictibilitate și pe această piață“, a declarat economistul Mircea Coșea pentru DC NEWS la finalul anului 2021. ”Cred că nu trebuie să fim foarte panicaţi în legătură cu leul, în raport cu Euro.

Această posibilitate ca euro să treacă de 5 lei mi se pare nereală pentru prima jumătate a acestui an cel puţin. BNR va manevra probabil dobânda în viitoarele săptămâni, există şi o dorinţă să nu trecem de pragul psihologic de 5 lei pentru un Euro. Deci cred că vom rămâne în acea zonă, dar nu vom trece”, a punctat profesorul de economie.

”Nu există niciun fel de predictibilitate pe piaţa monetară în 2022. Sunt nişte schimbări de raporturi de forţe pe piaţa internaţională care vor duce şi la schimbarea raportului dintre monede. A apărut o grupare foarte importantă, pe care văd că noi în România nu o analizăm foarte serios, de integrare economică în Asia-Pacific. A apărut o grupare militaro-economică, numită Astana, între Rusia, Iran şi Turcia.” a explicat el.

Citește mai mult

Actualitate

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

Publicat

în

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

În ultimele 24 de ore, 18.873 de români au fost vaccinați anti-Covid, potrivit datelor CNCAV, doar 3.531 dintre aceștia imunizându-se cu prima doză.

18.873 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Electrica Furnizare Discount

3.531 au făcut prima doză, 3.662 doza a doua, iar 11.680 a treia doză.

În total 8.056.403 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 7.958.915 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 2.330.498 de persoane au făcut și doza a treia.

Miercuri, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 16.360.071.

Au fost utilizate 12.506.444 de doze Pfizer BioNTech, 990.468 de doze Moderna, 852.352 de doze AstraZeneca și 2.010.417 de doze Johnson&Johnson.

De asemenea, s-au folosit 390 de doze vaccin pediatric Pfizer.

În ultimele 24 de ore au fost 7 reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 19.861 de reacții comune și minore.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare