Rămâi conectat

Actualitate

Harta cutremurelor din România: Alba Iulia, alături de alte 2 orașe, cele mai SIGURE din țara noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Harta cutremurelor din România: Alba Iulia, alături de alte 2 orașe, cele mai SIGURE din țara noastră

Municipiul Alba Iulia, alături de Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai sigure mari oraşe din România în caz de cutremur. Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter. În Transilvania, potrivit lui Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid, afectând doar zona Braşovului.

Explicațiile cercetătorului de la INFP

„În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul, citat de MonitorulCluj, potrivit romaniatv.net.

Județul Cluj este unul de podiș și de munte. Circa un sfert (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni. Restul suprafeței este format în proporție de 76% din dealuri și văi. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor.

Care sunt țările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa

În Europa, geografia generală a seismicităţii rezultă, în principal, din coliziunea plăcilor tectonice Africană şi Eurasiatică.

Pe continent sunt mai multe ţări europene care au regiuni cu puternică activitate seismică. Țările cu cel mai ridicat risc seismic la nivel european sunt Italia, Grecia și Turcia, cutremurele provocând pe teritoriul acestora dezastre imense în ultimul secol.

În Italia s-au produs nouă cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade Richter în ultimul secol. De departe, cel mai devastator a fost cel produs în 1915, care a avut 7 grade Richter și care a făcut peste 32.000 de victime.

Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!” VIDEO

Cel mai recent cutremur produs în Cizmă a fost cel din 2009, atunci când peste 300 de persoane și-au pierdut viața în regiunea Abruzzo în urma seismului de 6,3 grade, care a avut epicentrul lângă L’Aquila, capitala regiunii.

Italia nu este, însă, zona cu cel mai ridicat risc de producere a cutremurelor de pământ din Europa. În Grecia, în ultimii 100 de ani, s-au produs 15 cutremure de 6 şi 7 grade pe scara Richter, cu cel mai puternic produs în 1956.

Acela a avut o magnitudine de 7,7 grade și a omorât 56 de oameni. În 1999, însă, numărul morţilor a fost de aproape trei ori mai mare, după un cutremur de 6 grade care a lovit Atena.

Pe harta seismică a Europei, Turcia este, poate, cel mai greu încercată țară, cu 43 de cutremure de 6 şi 7 grade produse în ultimul secol. Unul dintre cele mai puternice a avut loc în 1939 și a făcut peste 32.000 de morţi.

Șase decenii mai târziu, în 1999, s-a produs un alt cutremur devastator, în regiunea Izmit, la 100 de kilometri de Istanbul, în urma căruia peste 17.000 de oameni și-au găsit sfârșitul.

România este una dintre țările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa

În ultimul secol, în România s-au înregistrat 13 seisme majore, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime.

În ceea ce privește daunele provocate, doar dacă ne referim la puternicul cutremur de pământ produs la 4 martie 1977, valoarea totală a pagubelor a depășit echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Au murit atunci 1.500 de oameni, iar peste 35.000 au rămas fără casă, informează Worldbank.org.

Cel mai puternic seism înregistrat în România în ultimii 30 de ani a avut o magnitudine de 6.0 grade şi s-a produs în octombrie 2004. Cel mai recent a avut loc în ianuarie 2020 și a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.

Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. De asemenea, există și alte zone epicentrale care se găsesc în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, precum și în Câmpia Română.

Zona seismică de maximă intensitate din țara noastră este Vrancea. Cutremurele vrâncene produc de obicei avarii însemnate, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a acestora.

Bucureştiul este cea mai vulnerabilă zonă urbană care este afectată de seismele produse în Vrancea. Cele mai periculoase zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon şi zona Otopeni, alături de Casa Presei Libere şi Băneasa. La polul opus, bucureştenii ar fi cel mai în siguranţă în zona Metalurgiei, IMGB şi Dâmboviţa.

Statistic vorbind, cutremurele cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter și peste se produc de regulă în zona Vrancea odată la aproximativ 10 ani. Cele cu magnitudinea de 7 grade au loc odată la 33 de ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de 7,5 grade sau peste se produc la fiecare 80 de ani.

Sursa: stiripesurse.ro romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea