Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Halloween 2014: Când se organizează sărbătoarea de Halloween și de unde a fost împrumutată în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Halloween 2014. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau a Tuturor Sufletelor. Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători, originile ei găsindu-se cu mii de ani în urma.

Halloween-ul pe care americanii il sărbătoresc in zilele noastre include toate aceste influente. In fapt, cuvântul Halloween își are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sărbătoresc „Ziua tuturor sfintilor”, „All Saints Day” sau „All Hollows Day”. Însă sărbătoarea in sine, 31 octombrie, este încă de pe vremea vechilor celți, a căror credința sărbătorea Anul Nou la aceasta data. Poporul celt credea ca la aceasta data toate legile timpului si ale spațiului erau anulate, permițând astfel tuturor spiritelor sa se întoarcă printre cei vii.

Citeşte şi: Mesaje de Halloween

Firește, cei vii nu doreau sa fie posedați, astfel ca in data de 31 toți celții își stingeau focurile din casa, ca acestea sa devina neatrăgătoare pentru orice spirit ce ar dori sa sălășluiască acolo. Se îmbrăcau in costume fantomatice si se plimbau prin sat fiind cat mai înspăimântători cu putința pentru a alunga spiritele celor morți care se reîntorseseră printre ei.

Odată cuceriți de romani, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea in fantome si vrăjitoare a devenit un adevărat ritual pentru romanii ce credeau cu tărie in posedarea de către spirite malefice. Sărbătorirea Halloween-ului a fost adusa in America de către mulțimea de imigranți irlandezi care a poposit pe țărmurile continentului in jurul anilor 1840. Tot din tradițiile acestora a izvorât si obiceiul cioplirii dovlecilor si plasarea unei lumânări in interior, pentru a capătă o fata demonica.

Halloween-ul (sau Hallowe’en) se celebrează in noaptea de 31 octombrie. Se organizează petreceri mascate, majoritatea măștilor trebuind sa aibă un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel întâlnești vrăjitori si vrăjitoare, stafii, zombi, vampiri, vârcolaci, zgripțuroaice si alte personaje înfricoșătoare. Sunt folosite felinare confecționate din dovleci scobiți in interior, cu ochi, gura si nas.

Emigranții irlandezi au adus pe pământul american versiuni ale acestei tradiții in nordul Americii in secolul 19. Alte tari vestice au adoptat aceasta sărbătoare abia pe la sfârșitul secolului trecut. Halloween-ul este sărbătorit in câteva din tarile din partea de vest a lumii, in Irlanda, de unde-si trage originea, in Statele Unite, Canada, Puerto Rico, în UK, Japonia, Noua Zeelanda si, ocazional, în Australia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea