Rămâi conectat

Ştirea zilei

Groapa de gunoi de la Galda, poveste fără sfârșit. CJ Alba obligată să reia licitația de la zero, urmare a Deciziei definitive de astăzi de la Curtea de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Groapa de gunoi de la Galda, poveste fără sfârșit. CJ Alba obligată să reia licitația de la zero, urmare a Deciziei definitive de astăzi de la Curtea de Apel Alba Iulia

De mai bine de 10 ani, Consiliul Județean Alba este incapabil să construiască și să găsească un operator pentru groapa de gunoi de la Galda.

După ce 7-8 ani s-a chinuit să găsească un loc și o comunitate care să accepte construirea gropii, ea fiind finalizată în anul 2017, de doi ani conducătorii județului nu au putut face o licitație corectă pentru a găsi un operator.

Prima procedură a licitației a fost lansată în anul 2017, dar a  fost anulată din cauza unei avalanșe de contestații cu care s-a confruntat în ce privește criteriile stabilite prin caietul de sarcini.

În anul 2018, Consiliul Județean Alba a lansat o nouă licitație pe care a reușit să o finalizeze abia în vara lui 2019. Licitația din luna august 2019 a fost contestată la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), iar acesta a anulat raportul procedurii și actele subsecvente, iar autoritatea constractantă (CJ Alba) a fost obligată să reevalueze oferta Eco Sud SA.

CNSC a constatat ILEGALITĂȚI GRAVE ale Consiliului Județean Alba, apreciind ”caracterul superficial și părtinitor al autorității contractante în etapa de evaluare”. De asemenea a constatat că „ autoritatea contractantă a inițiat o reală negociere cu intervenientul privind o modalitate favorabilă de evaluare a ofertei acestuia…”

 Contrar prevederilor HG nr.867/2016 art.87 alin.1 coroborat cu alin.10, prin solicitarea de clarificări Consiliul Județean Alba a permis modificarea propunerii financiare declarată ulterior caștigătoare, aspect nelegal, fiind astfel ajustate tarifele ofertate inițial.

Mai exact propunerea financiară a avut în vedere 8 Tarife: Tarif1 – transfer, Tarif2 – Sortare, Tarif3 – tratare mecanică biologică, Tarif4 – depozitare, Tarif5 – gestionare deșeuri voluminoase, Tarif6 – gestionare deșeuri periculoase menajere, Tarif7 –gestionare DEEE (echipamente electrice și electronice), Tarif8 – deșeuri din construcții și demolări.

Aceste tarife au fost modificate (de la o valoare apropiată de zero așa cum au fost ofertate inițial) în etapa de evaluare după cum urmează:

Tarif 2: sortare de la 0,01 lei în oferta inițială la 2,20 lei. De la 1251,50lei/ tonă (inițial) la 274.799,08 lei.

Tarif 6: gestionare deșeuri periculoase menajere de la 0,01 lei în oferta inițială la 45,87lei. De la 18,97lei (inițial) la 87.015,39 lei.

Tarif 7: gestionare DEEE de la 0,01 lei la 47 lei. De la 0,66lei (oferta inițială) la 3102 lei.

De asemenea în motivarea deciziei se mai arată: Consiliul reține ca fiind pe deplin justificate susținerile contestatorilor potrivit cărora autoritatea contractantă nu a respectat principiilor tratamentului egal și nediscriminării în etapa de evaluare a ofertelor depuse”

În cadrul hotărârii CJUE din 10.10.2013 se mentionează următoarele:

„Principiul egalității de tratament și obligația de transparență se opun oricărei negocieri între autoritatea contractantă și un ofertant…  o ofertă nu poate fi modificată după depunerea sa nici la inițiativa autorității contractante nici la cea a ofertantului.

Soluția CNSC a fost contestată la Curtea de apel Alba Iulia. Astăzi, prin decizie definitivă, acesta respingând ca nefondată plângerea, Consiliul Județean Alba fiind obligat să reia toata procedura licitatiei pentru desemnarea unui operator la groapa de gunoi de la Galda de la zero:

Decizie Curtea de Apel Alba Iulia

Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenta S.C. ECO SUD S.R.L. în contradictoriu cu intimaţii Unitatea administrativ – teritorială Judeţul Alba, S.C. ECO BIHOR S.R.L. şi S.C. POLARIS MEDIU S.R.L, având ca obiect Decizia nr. 1514/C1/1552, 1563 din 05.09.2019 a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 14.10.2019.

Saga gunoaielor în județul Alba continuă de mai bine de 10 ani!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea