Rămâi conectat

Societate

Greco – Catolicii din Blaj au sãrbãtorit întoarcerea acasã

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La împlinirea a 20 de ani de la „Întoarcerea acasă” a Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime”, greco-catolicii din Blaj, Mitropolia Română Greco – Catolică a ţinut să sărbătorească acest eveniment printr-o paletă largă de acţiuni ţinute în faţa numeroşilor credincioşi greco-catolici care au umplut până la refuz impresionanta Catedrală „Sfânta Treime” care domină municipiul Blaj.
Bucuria mare a celor prezenţi a fost atunci când a apărut Excelenţa Sa „Lucian” Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, înconjurat de un număr impresionant de preoţi (25-30), care a condus dumnezeiasca liturgie cu parastas de pomenire pentru cardinalul Alexandru Todea. După oficierea slujbei, preasfinţia Sa Lucian a vorbit întregului auditoriu despre importanţa evenimentului sărbătorit reliefând aportul deosebit al părintelui vicar, Ioan Fărcaş ale cărui acţiuni au fost determinante pentru intrarea cât mai repede în posesia catedralei care timp de 42 de ani a fost în stăpânirea celor fără nici un drept intrând abuziv în ea.
Pentru ca un număr cât mai mare de credincioşi să cunoască ce s-a întâmplat acum 20 de ani, după slujba din biserică a urmat vizionarea filmului cu evenimentele petrecute atunci, care a avut loc în aula Institutului teologic. Am putut astfel să-l vedem şi să-l auzim vorbind pe P.S. Cardinalul Alexandru Todea, împreună cu preotul Ioan Fărcaş şi alţii care, imperativ, în numele dreptăţii au impus impostorului care nu vroia să părăsească catedrala, să o facă imediat, ceea ce s-a şi întâmplat în acea zi, de 19 mai 1991. Astfel s-a împlinit actul de dreptate şi de „întoarcere acasă” a Sfântului lăcaş, la credincioşii care nu uită jertfele înaintaşilor lor care au fost izgoniţi şi scoşi în afara legii de către invadatorii ruşi şi slugile româneşti care le-au cântat în strună zeci de ani, ţinând în beznă acest popor atâta vreme.
Sărbătoarea a continuat în aceeaşi zi de la ora 17.00 în incinta catedralei sub conducerea preotului vicar Ioan Fărcaş cu o tematică mult apreciată de toţi cei prezenţi şi anume: 1. prezentarea de carte şi 2. momente lirice cu cântece bisericeşti din creaţia marilor compozitori clasici universali. Au fost prezentate trei cărţi: „Iconostasul Catedralei Greco-Catolice „Sfânta Treime” din Blaj, autori prof. univ. dr. Cornel Tatai Baltă şi Ioan Fărcaş, „Cultură şi literatură în presa blăjeană”, autor prof. dr. Claudia Oancea Raica şi „Celestin Cherebeţiu şi Blajul”, autori Adrian şi Carmen Solomon.
Aceste trei cărţi au fost prezentate de somităţi în materie ca prof. univ. dr. Iacob Mârza de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care în prezenţa celor doi autori a descris cu lux de amănunte lucrarea lor în faţa impunătorului iconostas care tronează maiestuos în faţa altarului celebrei catedrale. Autoarea celei de a doua cărţi prezentate a lipsit, asta nu a împiedicat-o pe valoroasa prof. dr. Angela Groza să prezinte la un înalt nivel cartea „Cultură şi literatură în presa blăjeană”. Această lucrare este un document pentru iubitorii de carte din Blaj şi nu numai. Cea de-a treia prezentare „Celestin Cherebeţiu şi Blajul ” i-a aparţinut domnului prof. Adrian Solomon fiind şi unul din autori care în primul rând a anunţat prezenţa în biserică a fiicei prof. Cherebeţiu, doamna conf. univ. Michaela Pitea care trăieşte la Cluj şi a ţinut neapărat să fie prezentă la lansarea cărţii privind viaţa tatălui dânsei. Domnul prof. Adrian Solomon a prezentat succint viaţa marelui muzician lăsând cititorii să se delecteze lecturând-o, apoi a poftit la microfon pe fiica prof. Cherebeţiu, doamna conf. univ. Michaela Pitea, care cu o voce suavă ne-a povestit despre tatăl dânsei evocând amintiri dragi trăite în familie alături de marele profesor şi compozitor Celestin Cherebeţiu.
Momentele lirice au fost de o înaltă ţinută fiind mult aplaudate de cei prezenţi în catedrală. Cvartetul „Celestial” a interpretat cu multă acurateţe toate lucrările prezentate, de aici am reţinut prestanţa detaşată a flautistei prof. Adela Cârcoană. Prof. artist liric Ioan Chiciudean, tenor, o prestanţă valoroasă în toate interpretările solistice, secondat cu brio la pian (acompaniament) de prof. Alexandra Păcurar ale cărei sonorităţi la pian sunt sublime. În final Grupul Instrumental „Crescendo” dirijor Adrian Solomon, cu pestre 20 de instrumentişti şi 3 soliste, Flavia Turcu, Florina Buruiană şi Alina Fleşeru au prezentat lucrări foarte pretenţioase din clasici universali (a se reţine, toţi instrumentiştii şi solistele sunt elevi) pentru care merită felicitări, iar domnului prof. Solomon sincere felicitări pentru că a ajuns la asemenea peformanţe interpretative cu elevii amatori.
Nu pot încheia să nu arăt că această sărbătoare a fost onorată de personalităţi remarcabile ale Blajului în frunte cu domnul primar Gheorghe Valentin Rotar împreună cu soţia căruia i s-au adus mulţumiri de către P.S. Lucian, pentru că şi-a făcut timp să fie prezent la un asemenea eveniment.
Rică ROMAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea