Rămâi conectat

Cultură Educație

Ghiozdane şi rechizite pentru elevii romi, cu vârste cuprinse între 6 şi… 54 de ani!

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute, sediul Asociaţiei Pakiv din Alba Iulia, respectiv al Centrului zonal al Agenţiei Naţionale pentru Romi, a fost gazda unui eveniment cuprins în calendarul de activităţi al proiectului „Împreună pe piaţa muncii”. Proiectul respectiv este finanţat de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul Axei prioritare 6- „Promovarea incluziunii sociale” (Domeniul major de intervenţie „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”). Acest proiect are două componente de maximă importanţă, una educativă şi una integrativă pe piaţa muncii, şi se va derula pe o perioadă de 2 ani şi 10 luni, în 8 regiuni din ţara noastră, pintre care şi Alba Iulia. De menţionat faptul că proiectul este o replică adaptată la realitatea românească a modelului de intervenţie pe piaţa muncii „ACCEDER”, implementat cu mare succes de Fundation Secretariado Gitano, în cadrul iniţiativelor Fondului Social European din Spania, în perioada 2000-2006.
Evenimentul, în sine, a constat în raportarea către beneficiari şi către reprezentanţii presei a rezultatelor obţinute până acum în cadrul proiectului, raportare pe care a făcut-o directorul centrului, domnul Viorel Bumbu. De asemenea, un grup de beneficiari cuprinşi în programul educativ au primit ghiozdane şi rechizite. Din expunerea domnului Bumbu am reţinut câteva idei, aşa cum au fost ele transmise beneficiarilor, pentru a-i convinge de beneficiile educaţiei: „Eu nu sunt străin de realitatea în care trăiţi voi, a afirmat domnul Bumbu, şi ştiu cu ce probleme vă confruntaţi. Sărăcia este aceeaşi şi pentru romi şi pentru români, ea fiind determinată în principal de dificultatea accederii pe piaţa muncii, iar această dificultate, la rândul ei, este generată de lipsa educaţiei. De aceea, vă îndemn pe toţi cei prezenţi: trimiteţi-vă copiii la şcoală. Oricât v-ar fi de greu şi oricâte sacrificii veţi face. Eu şi familia mea, aşa cum ne cunoaşteţi cu toţii, nu am fi ajuns ceea ce suntem azi, dacă am fi fost lipsiţi de educaţie… În altă ordine de idei, oricât ne-am strădui să ajutăm o persoană să aibă acceptată pe piaţa muncii, dacă aceasta nu are educaţia necesară, ne este imposibil.” Domnul Bumbu a înmânat la încheierea evenimentului 25 de ghiozdane cu rechizite (fiecare în valoare de peste 150 RON) unui grup de beneficiari de toate vârstele, cel mai tânăr având 6 ani, iar cel mai vârstnic… 54 de ani! Nu vom comite indiscreţia de a vă dezvălui identitatea celui mai vârstnic beneficiar, dar trebuie să-l felicităm pe acesta, care se află acum în clasa a III-a a unei şcoli din municipiul nostru. Domnul Bumbu a mai precizat că beneficiarii au fost selectaţi din rândurile celor ce au înţeles necesitatea educaţiei şi care, totodată, întâmpină probleme sociale deosebite. În afară de cei 25 de beneficiari care au primit acum suport pentru a-şi continua studiile, au mai fost identificaţi încă 70 de beneficiari, care vor fi, de asemenea, sprijiniţi pentru a nu-şi abandona şi a-şi continua studiile. Trebuie să mai adăugăm că echipa centrului, pe lângă sprijinul oferit în cadrul componentei educative, oferă consiliere şi sprijin tuturor celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Iată o iniţiativă lăudabilă, care îşi va arăta roadele în timp. Chiar dacă un singur copil dintre cei ce au primit acum ghiozdane va ajunge să facă studii superioare, cândva, se poiate spune că proiectul şi-a atins scopul. Felicitări!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare