Rămâi conectat

Actualitate

Ghidul pensionarului pentru anul 2021: Cele mai importante aspecte de știut pentru cei care urmează să se pensioneze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ghidul pensionarului pentru anul 2021: Cele mai importante aspecte de știut pentru cei care urmează să se pensioneze

Cei care doresc să se pensioneze în 2021 trebuie să știe că au apărut o serie de modificări importante în legislaţie care îi vor afecta. Iată, deci, cele mai importante nouă informaţii care îi privesc pe pensionari.

1. Valoarea punctului de pensie este, în acest an, de 1.442 lei. La această valoare s-a ajuns în toamna lui 2020, după o majorare de 14% a punctului de pensie. Autorităţile au anunţat că, în acest an, nu va avea loc o nouă majorare a punctului de pensie, ci abia la 1 ianuarie 2022.

2. Din 1 septembrie trebuie să intre în vigoare o nouă lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) care va schimba radical sistemul de pensii din România. Redacția avocatnet.ro a scris, constant, despre noile reguli – materialele relevante pot fi găsite aici. Totuşi, rămâne de văzut dacă Executivul va amâna intrarea în vigoare a acestei legi sau nu.

3. Pensionarea pentru limită de vârstă: Pensionarea pentru limită de vârstă presupune faptul că persoanele interesate să se pensioneze au atins vârsta cerută pentru acest lucru. Vârsta minimă de pensionare este calculată în funcție de data nașterii.

Bărbaţii care împlinesc 65 ani în 2021 se pot pensiona pentru limita de vârsta şi dacă au îndeplinit condiţiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an, stagiul complet fiind stabilit la 35 de ani), în timp ce pentru femei perioadele propriu-zise diferă.

Între lunile ianuarie-martie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani şi şase luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şase luni. Între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni cu stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şapte luni. Femeile cu vârsta 61 de ani şi opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie 2021. Stagiul minim de cotizare şi în cazul femeilor este de 15 ani.

4. Cetăţenii pot obţine mai uşor decizia de pensionare, şi în acest an. Cererea pentru dreptul la pensie și depunerea actelor necesare la casele teritoriale de pensii se pot face prin e-mail, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediile instituțiilor. În aceste condiţii, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele de pensii, respectiv atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.
5. Cei care au muncit sau trăit măcar 30 de ani în localităţi intens poluate pot cere pensionarea anticipată, fără penalizări, şi în acest an. Legea 279/2020 ce cuprinde toate localităţi intens poluate suferă adăugiri constante din partea parlamentarilor. Mai exact, legea stabileşte că pentru persoanele care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

6. Completarea stagiului de cotizare la fondul de pensii publice va fi disponibil pe tot parcursul anului. Cei care vor să îşi completeze stagiul de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu au contribuit la fondul de pensii publice au la dispoziţie în acest an nu doar unul, ci două mecanisme prin care o pot face. Primul cadru oferit prin OUG 163/2020 a fost oficializat din luna septembrie a anului trecut şi se va încheia la 31 august, iar cel de-al doilea va fi disponibil o dată cu intrarea în vigoare a noii legii a pensiilor, de la 1 septembrie. Important de menţionat este că dacă primul mecanism este valabil pe o perioadă limitată, cel de-al doilea va putea fi accesat permanent.

7. Veniturile pe care pensionarii le pot primi în afara de cele din pensie sunt, până în 31 august, cele din salarii, activităţi ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor, chirii şi dividende. Totuşi, din 1 septembrie, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, se va putea face doar pentru veniturile pentru care se datorează obligatoriu contribuţia la asigurările de sănătate.

8. Lansarea unui proces de recalculare a tuturor pensiilor din ţară a fost anunţat, la începutul lunii februarie, de către ministrul Muncii, Raluca Turcan. Cele aproape cinci milioane de pensii vor fi recalculate pe durata unei campanii care va dura un an şi jumătate. Până în prezent, proiectul privind procedura de evaluare a pensiilor nu a fost oficializat.

9. Cumulul salariului din sistemul bugetar cu pensia nu va mai fi posibil. Ministrul Muncii are în plan emiterea unui act normativ prin care lucrătorii la stat nu vor mai avea posibilitatea de a se pensiona la termen și, ulterior, de a se angaja tot în sistemul bugetar, cumulând veniturile, ci vor trebui să decidă dacă ies la pensie sau rămân angajați până la 70 de ani.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Condițiile de acordare a burselor pentru elevi se schimbă: Prezența la școală și media la purtare, criterii eliminatorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Condițiile de acordare a burselor pentru elevi se schimbă: Prezența la școală și media la purtare, criterii eliminatorii Un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023 schimbă condițiile de acordare a burselor pentru elevi. Astfel, în anul școlar 2024/2025 prezența și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea