Rămâi conectat

Ştirea zilei

Furtul de lemn din Munții Apuseni face ravagii. Prejudicii de peste 100 de milioane de lei, în urma tăierilor ilegale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tăierea ilegală de păduri pe rază a doar câtorva ocoașe silvice din Munții Apuseni, în județul Alba și Cluj, au adus prejudicii de peste 100 de miliaone de lei.

Dimensiunea oficială a dezastrului din pădurile Apusenilor este precizată într-un document transmis de Garda Forestieră Cluj la solicitarea senatorului USR Mihai Gotiu. Documentul arată prejudiciul stabilit în cazul pădurii tăiate ilegal descoperite în urmă controalelor, în perioada 2013 – 2019.

Controalele efectuate de ITRSV și, ulterior, de Garda Forestieră în pădurile gestionate de ocoale private și de stat în localități din județele Alba și Cluj au constatat dispariția ilegală a unui volum de 570.000 de mc de lemn. Adică, aproximativ 95.000 de mc în fiecare an.

„Pentru a înțelege mai exact dimensiunea hoției, la un volum de 30 mc/transport (adică un TIR foarte bine încărcat), asta se traduce printr-o medie de aproximativ 3.100 de transporturi ilegale pe an. Altfel spus, în fiecare zi lucrătoare, inclusiv sâmbătă, timp de șase ani (!), din pădurile din zona au plecat cel puțîn câte 10 TIR-uri pline cu lemne tăiate ilegal!

Cum credeți că ar fi putut fi posibilă o activitate infracțională atât de amplă fără complicitatea unor autorități locale, pornind de la primari până la polițișți, mai mici ori mai mari în grad? Cum să-ti treacă pe uliță, zi după zi, în fiecare zi, cel puțîn zece TIR-uri cu lemne tăiate ilegal, vreme de 6 (șase) ani și să nu fie oprit fenomenul?”, a explicat senatorul USR.

Parlamentarul susține că dosarele deschise de Parchete trenează de mai mulți ani. „În documentarile pe care le-am făcut, în această vara și toamna, pe Valea Someșului Rece, am descoperit dovezi (cioate) ale altor tăieri ilegale de păduri, mai recente (din acest an și de unul, maxim doi ani), dar și mai vechi!.

În același răspuns, am mai fost informat că în urmă controale menționate au fost sesizate parchetele de pe lângă Judecătoria Huedin, Tribunalul Cluj și DNA Cluj. Din păcate însă, dosarele trenează (unele dintre ele de mai bine de 7 ani!). Iar pe teren i-am găsit, bine mersi, pe unii dintre silvicii care au girat și au fost implicați în prăpăd.

În acest timp, înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM sau „DNA-ul Pădurilor”) a fost amânată dintr-un motiv stupid de Curtea Constituțională, la sesizarea Guvernului Orban. De parcă n-ar fi nevoie de procurori și polițișți specializați în acest tip de infracțiuni”, a mai spus Mihai Gotiu. Senatorul USR este unul dintre inițiatorii propunerii legislative de înființare a DNA-ului Pădurilor.

Controalele Gărzii Forestiere Cluj menționate în răspuns s-au făcut pe rază pădurilor gestionate de Ocolul Silvic Privat Horea Apuseni, Ocolul Silvic Privat Vlădeasa Huedin și Ocoalele Silvice (Romsilva) Beliș, Huedin și Someșul Rece.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea