Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO|”Tu ce vrei să lași în urma ta pe internet?”: Liceul Tehnologic ”Ştefan Manciulea” din Blaj invită elevii să reflecteze asupra comportamentului lor pe internet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul Stefan Manciulea Blaj04Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” Blaj se alătură altor sute de şcoli care au ales iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii „Tu ce vrei să laşi în urma ta pe Internet?”, dezvoltată în cadrul programului iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulat „Să ştii mai multe, să fii mai bun! ”, proiect care presupune derularea, în perioada 6 – 10 aprilie 2015, a unor activităţi educative, extracurriculare şi extraşcolare.

”Interesul crescut şi activitatea susţinută a copiilor şi tinerilor în mediul online ne demonstrează necesitatea de a ne preocupa în cadrul procesului de educaţie şi de aspectele relevante ce ţin de comportamentul lor în spaţiul virtual. Pentru a ne asigura că elevii noştri vor face alegeri responsabile atunci când folosesc Internetul, Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” Blaj a organizatat activităţi pe tema „Tu ce vrei să laşi în urma ta pe Internet?”, care au avut în vedere activitatea online responsabilă”, au transmis reprezentanții liceului.

Elevii au fost antrenaţi într-o discuţie în legătură cu ce înseamnă, în opinia lor, reputaţia în mediul online. Au fost provocaţi să răspundă la întrebări cum ar fi: Cum credeţi că ne construim imaginea şi reputaţia în mediul online? Tu cum te afişezi în mediul online? Cum obişnuieşti să te exprimi pe Internet? Cum te-ai simţi dacă o persoană apropiată pe care o apreciezi ţi-ar vedea toată activitatea ta online de până acum? Cunoşti pe cineva (nu neapărat personal) care prin contribuţia pe care o are în mediul online te inspiră să fii mai bun, mai creativ, mai fericit, mai atent la dezvoltarea ta? Tu cum contribui pentru a da un exemplu pozitiv celor cu care eşti conectat, direct sau indirect, în mediul online?

Elevii au lucrat pe grupe, fiind provocaţi să aducă o idee creativă referitor la ce vor face ca să promoveze de acum înainte un conţinut util, calitativ şi pozitiv pe Internet.

Fiecare grupă şi-a  prezentat ideea pentru a vedea ce îşi asumă că vor lăsa în urma lor pe Internet, implicând într-un mod interactiv pe ceilalţi colegi. Toate ideile au fost colectate şi strânse în Copacul contribuţiei „Eu las în urma mea pe Internet” – Siguranţa pe Internet.

Activitatea propusă de echipa Salvaţi Copiii s-a desfăşurat marţi, 7 aprilie 2015, şi a fost susţinută de  prof. Coman Marinela.

Scopul acestei activităţi a fost ca participanţii să conştientizeze că fiecare interacţiune a lor cu mediul online contribuie la dezvoltarea Internetului. Totodată, atrage atenţia că fiecare utilizator este direct responsabil de comportamentul său şi că tinerii pot de fiecare dată să aleagă să participe în spaţiul virtual într-un mod constructiv pentru ei şi să devină un model pozitiv pentru ceilalţi.
Profesorul Ioan Marcu , director al Liceului Tehnologic “Ştefan Manciulea” precizează faptul că „orice comportament are un impact atât asupra propriei persoane cât şi asupra celorlalţi. Internetul este un spaţiu public la care au acces persoane de tot felul, unele cu un impact pozitiv, altele mai puţin pozitiv sau chiar negativ. Indiferent cu cine interacţionăm este important să fim respectuoşi şi binevoitori indiferent de cum se poartă ceilalţi!”

Directorul adjunct al liceului,  prof.  Elena Drăgan, declară că “fiecare interacţiune a noastră cu mediul online lasă urme, vizibile sau nu, şi sunt în timp asociate cu persoana noastră. Voluntar sau mai puţin voluntar ne creăm o imagine şi o reputaţie pe Internet asupra căreia pierdem controlul din momentul în care ceva este postat online. Invită elevii să reflecteze asupra următoarelor probleme: Tu cum poţi să îţi foloseşti experienţa, inteligenţa şi creativitatea pentru a contribui online respectând în acelaţi timp siguranţa ta? Cum îţi iei deciziile asupra a ceea ce postezi pe Internet (poze, comentarii trimise sau primite, aprecieri, distribuiri etc)? Crezi că peste 3, 5 sau 10 ani te vei uita cu admiraţie la ceea ce ai lăsat în urma ta pe Internet?”

„Mulţumim Liceului Tehnologic “ŞtefanManciulea” Blaj pentru deschiderea de a se alătura iniţiativei lansate de echipa Salvaţi Copiii”,a declarat Georgiana Roşculeţ, coordinator proiecte educaţionale Sigur.info.

[nggallery id=293]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea