Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Ziua Internațională a Francofoniei sărbătorită la Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir

Publicat

în

Ca în fiecare an, conform unei tradiţii deja îndelungate, copiii de la Scoala Gimnazială “SINGIDAVA” din Cugir, au sărbătorit cu multă bucurie Ziua internaţională a limbii franceze – ziua francofoniei. Stabilită la data la care s-a născut fondatorul acestui concept, Leopold Cedar Senghor, odată cu primăvara, această zi este un prilej pentru cunoscători de a omagia o limbă, o cultură şi o civilizaţie milenară, care a avut şi are în continuare o mare influenţă asupra culturii şi civilizaţiei romaneşti. Cu mare satisfacție, cei mai interesaţi de studiul limbii franceze dintre elevii şcolii, au pregătit o serie de activităţi care s-au desfăşurat in Centrul de Documentare şi Informare.

Astfel, cei care au făcut parte din auditoriu, în special cei mai mici, elevi ai claselor a V-a, au primit explicaţii despre însemnătatea zilei, li s-a definit în termeni clari pentru varsta lor conceptul de “francofonie”; cei care au participat şi în anii anteriori au avut ocazia să aducă şi completări şi, în felul acesta, să-şi aprofundeze cunoştinţele.

Sub drapelele Franţei şi Romaniei, ca un simbol al apartenenţei la marea familie francofonă, s-a desfăşurat şi un scurt program artistic, susţinut de elevii talentaţi la recitări şi muzică. Programul s-a desfăşurat sub influenţa întoarcerii la origini, la Evul Mediu timpuriu, o perioadă care îndeamnă la visare şi care dă frau liber imaginaţiei. O prezentare PPT a fost primită cu foarte mult interes, pentru că i-a purtat pe copii în lumea castelelor medievale din întreaga Franţă şi i-a făcut să viseze la cavaleri şi domniţe. Pe acest fond, aproape de basm pentru secolul nostru, s-a citit un fragment reprezentativ dintr-un roman medieval a lui Chretien de Troyes, şi anume “Yvain sau cavalerul cu leul”. Citirea expresivă şi nuanţată a elevului Borza Matteo a făcut o reală plăcere copiilor. Au putut consta, la finalul lecturii, o mare asemănare cu basmele noastre populare. Un mic grup de fetiţe din clasa a VI-a au interpretat un vechi cantec popular francez, o baladă medievală – “La fantana cea limpede” (A la Claire fontaine), care i-a încântat pe copii. Au mai urmat recitări de poezii, iar elevul Muntean Mihai din clasa a VI-a s-a remarcat prin pronunţia foarte frumoasă .

Elit - Gustul Desăvârșit

La final, ca o încununare a acestei activităţi , după o animaţie foarte expresivă, şi o variantă accesibilă a melodiei, copiii au învăţat un cântec în limba franceză, care să-i facă să iubească şi mai mult această limbă, pe care ei o studiază cu mare interes.

Activitatea desfăşurată şi-a atins scopul, a fost plăcută şi instructivă. Copiii au aflat multe lucruri noi şi interesante. Partea practică, pentru toţi cei prezenţi, a fost foarte atractivă şi plăcută. Cântecul învăţat va rămâne în mintea şi în sufletul lor mult timp de acum încolo, ca un act de cultură la care au participat direct şi pe care şi l-au însuşit.

Profesorii care au organizat şi coordonat activităţile dedicate acestei frumoase zile, profesoarele Eugenia Bălteanu, Gabriela Lupu şi Florica Adam au fost mulţumiţi de rezultatele muncii lor. Când o activitate de învăţare se produce cu mare bucurie şi cu o reală plăcere, răsplata dascălului este primită. Misiunea lui a fost îndeplinită.

Copiii au aplaudat, au primit diplome de participare şi au afirmat că aşteaptă deja 20 martie ….2018!

Profesor Eugenia BĂLTEANU

[nggallery id=3621]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare