Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Ziua Bibliotecarilor din România, sărbătorită la Casa Memorială ,,Lucian Blaga” din Lancrăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, în întreaga lume se marchează în data de 23 aprilie Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii, iar ca deviză „Lectura pentru toţi”. Plecând de la premisa că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, în 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie și Ziua Bibliotecarului din România decretată legal prin HG nr. 293/14.04.2005.

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba au marcat această zi prin organizarea la Casa Memorială ,,Lucian Blaga” din Lancrăm  a unei Reuniuni științifice la care au participat peste 50 de bibliotecari din bibliotecile publice ale județului Alba.

Programul evenimentului de la Lancrăm a început la ora 10:00 cu mesaje de felicitare rostite cu prilejul Zilei Bibliotecarilor din România de către domnul Adrian Bogdan, viceprimar al municipiului Sebeș, doamna Nadia Diana Mitrea, director al Centrului Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeș, domnul Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba și doamna Felicia Colda, președinte al filialei Alba a Asociației Naționale a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România.

Programul zilei a continuat cu  conferințele susținute de prof.univ.dr. Ilie Moise de la Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu. Cele două conferințe cu titlurile Biblioteca publică, singurul depozitar al memoriei culturale locale și Monografi locale. Abordări din perspectiva bibliotecilor publice au pus în lumină importanța profesiei de bibliotecar și importanța bibliotecii publice în comunitate. Programul a continuat cu exemple de bune practici din câteva biblioteci publice din județul Alba, respectiv bibliotecile din  Sebeș, Aiud, Ighiu și Stremț. Manifestările s-au încheiat cu acordarea de diplome de apreciere pentru munca depusă în promovarea cărții și a lecturii de către slujitorii cărții din fiecare unitate administrativ teritorială a județului Alba

Proiectul face parte din Programul 8.IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.10 Ziua Bibliotecarului din România în corelare cu 6.PREGĂTIRE ȘI ÎNDRUMARE METODOLOGICĂ/6.2. Reuniuni științifice de profil din Programul minimal pe anul 2019 și a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și cu Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeș.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea