FOTO-VIDEO:”Mica Unire” a PSD-iştilor din Alba, la cafeneaua politică: Discuţii despre problemele tinerilor din ziua de azi şi eticheta greşită pusă uşor politicienilor

cafenea politica alba iulia07Prima ediţie a cafenelei politice din Alba Iulia a avut loc, sâmbătă, la Social Pub 1880, şi i-a avut ca invitaţi pe deputatul Ioan Dîrzu şi  Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba. Teme legate de problemele tinerilor din ziua de astăzi şi măsuri de legislaţie pentru ei, despre eticheta pusă greşit politicienilor, dar şi ce înseamnă de fapt această cafenea politică au fost discutate. De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, de la a cărei înfăptuire s-au împlinit astăzi 156 de ani. Aproximativ 20 de tineri, membri PSD şi albaiulieni care vor să schimbe ceva în comunitatea lor şi nu numai au luat parte la eveniment. Următoarele ediţii vor fi organizate în fiecare ultimă vineri din lună.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Noua cafenea politică, sau socială, aşa cum mai poate fi numită, este o iniţiativă a preşedintelui TSD Alba Iulia, Corneliu Mureşan care a şi deschis prima ediţie. Potrivit acestuia, cafeneaua se vrea a fi „o interacţiune a  tinerilor, membrilor PSD, dar şi reprezentanţi ai altor partide care doresc să se implice, cu comunitatea”.

ELIT

cafenea politica alba iulia11„Aici sunt invitaţi să vină tineri, oameni care doresc să se implice în schimbarea societăţii, reprezentanţi ai ONG-urilor, oameni care au proiecte şi care au nevoie de sprijin”, a declarat acesta.

Ovidiu Jidveian: Cafeneaua politică este o locaţie pentru discuţii deschise, confortabilă pentru toată lumea, unde fiecare să pună întrebări şi să primească răspunsuri”
În opinia preşedintelui PSD Alba, Ovidiu Jidveian, cafeneaua politică reprezintă „o locaţie de discuţii confortabilă pentru toată lumea, în care fiecare să se simtă relaxat, să pună întrebări, să primească răspunsuri şi să ofere răspunsuri”. Nu vreau să ne blocăm în teme prestabilite, ci să avem discuţii libere. Cafeneaua poitică presupune mai mult decât o şedinţă de partid sau o şedinţă cu societatea civilă.În astfel de momente relaxante se creează prietenii, se sudează relaţii personale şi cel mai important găsim dialogul între noi, de care ne ferim să-l efectuăm, având în vedere sobrietatea şedintelor de partid „, a declarat Ovidiu Jidveian.

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Politicianul şi-a adus aminte de cluburile politice, organizate în urmă cu 7-8 ani în Underground, un fost local din Alba Iulia, pe vremea când era preşedinte la TSD, şi consideră că acela a fost un moment în care „s-a creat o anumită  structura  a tinerilor din PSD”. „A fost un moment definitoriu pentru generaţiile care au urmat”, a spus acesta.

„Nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare”

Iar pentru că astăzi se împlinesc 156 de ani de la Mica Unire, în cadrul primei întâlniri s-a vorbit şi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie, când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

„24 ianuarie, 1859, Unirea Principatelor Române. Un moment într-adevăr de o însemnătate marcantă pentru destinul României, un moment care a pregătit Marea Unire Naţională  de la 1918, un moment intermediar, dar foarte important. Practic, de atunci românii doreau să se exprime sub un singur glas, sub o singură organizare statală. Poate acum nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare, cât de importantă este independenţa şi suveranitatea noastră,  pentru că, de multe ori, doar atunci când îţi lipseşte acea libertate, care o consideri firească, îţi dai seama de însemnătatea libertăţilor şi drepturilor pe care le ai şi le apreciezi altfel”, a spus Ovidiu Jidveian.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

„Să nu uităm pentru ce s-au jertfit înaintaşii noştri, cât de greu a fost să câştigăm anumite libertăţi, şi să învăţăm din aceste momente. Să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, a completat acesta.

„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit”.  
Legat de acest aspect – „să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, Ovidiu Jidveian a dorit să aducă în atenţie un subiect pe care îl consideră actual, şi anume acela că, „în Statul Român, se creează o anumită temere de politic”. Consideră că această cafenea politică „este un loc propice” pentru a se discuta „despre frica cetăţeanului de politicieni şi anumite percepţii pe care le au cetăţenii, oamenii simpli, care nu sunt implicaţi în politică,vis a vis de politicieni”.

„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit. Cred că este o etichetă generalizată şi extinsă în mod nedrept la toţi politicienii. Pădure fără uscături nu există desigur, însă încercaţi să nu generalizaţi aceste aspecte, pentru că dacă analizăm în detaliu, şi nu în general, o să vedeţi că există oameni foarte buni în fiecare partid politic, dar  există şi foarte multe lichele, oameni parveniţi, oameni care s-au folosit de funcţii pentru a comite tot felul de abuzuri”, a explicat acesta.

Ioan Dîrzu: Sunt la curent cu probleme voastre, ale tinerilor. Să ştiţi că preocuparea pentru Guvernul Ponta este una majoră”
 
Dacă în prima parte a discursului din cadrul cafenelei politice, deputatul Ioan Dîrzu a ţinut să spună că este prima dată când este invitat de tineri apropiaţi organizaţiei la o astfel de acţiune, şi că se simte la fel de tânăr ca şi ei, mai apoi a trecut la discuţii serioase, despre problemele tinerilor din ziua de azi.

„Mă gândeam şi sunt la curent cu problemele pe care le aveţi voi. Sunt în general destul de ample şi importante la începutul carierei, la începutul creării unei familii şi toate celelelate. Să ştiţi că preocuparea este una majoră şi pentru Guvernul Ponta”, a declarat Ioan Dîrzu.

Acesta a ţinut să precizeze că „lucrurile care s-au spus se transformă încet, încet. în realitate” şi că „dorinţa lui Victor Ponta şi a echipei de miniştri pe care îi are la Palatul Victoria este de a crea condiţii mai bune pentru tineri”.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

„Voi, şi foarte mulţi alţii, aţi demonstrat că aveţi un cuvânt foarte greu de spus în momentele cheie. Nu v-a interesat nici dacă s-au dat salariile sau pensiile înapoi, dacă a crescut lista medicamentelor compensate, voi, tinerii, aţi venit şi aţi exprimat o dorinţă fermă de a schimba lucrurile. A fost o lecţie dură pentru partidul nostru şi pentru cei care au gândit într-un anumit fel evoluţia politică şi suntem convinşi că, începând probabil din luna  martie, lucrurile vor fi mai aplicate, inclusiv pentru cetăţenii care sunt de vârsta dumneavoastră şi nu numai.

Tot ceea ce am promis vom face, dar aşa cum aţi văzut sunt câteva măsuri care au destinaţie exactă tinerii din România”, a mai spus deputatul Ioan Dîrzu în discursul său.

„Ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România, iar şansa reală înseamnă un loc de muncă”

„În primul rând ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România” a spus Ioan Dîrzu, precizând că o soluţie în acest sens ar fi „o şansă reală”, şi anume „un loc de muncă, o activitate de pe urma căreia să-şi întreţină părinţii, familia care şi-o creează. Un loc de muncă cu un salar modest, ca să nu trebuiască ca tinerii să aibă nevoie de două sau trei joburi”.

Ioan Dîrzu consideră că  acest lucru a pus Guvernul foarte mult pe gânduri, şi că s-au luat deja iniţiative în acest sens. „Aţi văzut că se vine cu anumite facilităţi, inclusiv anul acesta. Un miliard de euro pentru noi locuri de muncă, care nu sunt pentru persoanele aproape de pensie, sunt pentru dumneavoastră. De asemenea, facilităţi fiscale, din punct de vedere al celor care angajează tineri”, a explicat acesta.

„Lipsa experienţei, o altă problemă în rândul tinerilor”

„Problema cu care ne confruntăm împreună este lipsa experienţei şi lipsa vechimii în cartea de muncă a tinerilor. E foarte greu să găsim tineri cu vechime” a spus Ion Dârzu. Iar legat de acaeastă problemă, deputatul a menţionat că „la propunerea lui Mihai Sturzu, preşedintele TSD la nivel naţional, Guvernul a iniţiat şi introdus legea voluntariatului, care poate ajuta la cv şi la vechimea pe cartea de muncă”.

„Proiectele europene,o şansă pentru toţi”

În opinia deputatului, proiectele sociale, Măsura 6.1, care se aplică în domeniul atragerii de fonduri europene, este extrem de utilă la nivelul la care sunt tinerii din punct de vedere al pornirii unei cariere şi consideră că este o şansa  a tuturor. „Trebuie să încercăm să ne profilăm. Şi eu aş vedea acum extrem de oportun să încercăm să scriem proiecte, să ne specializăm în aplicarea de proiecte europene pe diverse domenii”, a explicat acesta.

Ioan Dîrzu s-a arătat interesat de problemele tinerilor şi a ţinut să precizeze că dacă cineva doreşte sau are în gândire ca el împreună cu alţi colegi din judeţ. sau la nivel de parlament, să iniţieze un act normativ care să-i avantajeze într-un anumit domeniu, sau orice idee în acest sens, el se angajează să ofere sprijin, să-i încurajeze şi să le fie tot timpul alături.

Pentru cei interesaţi să participe la următoarele ediţii ale cafenelei politice, Social Pub 1880 este situat pe strada Teilor din centrul municipiului Alba Iulia.

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

26 Comentarii

Eliza 24 ianuarie 2015 at 21:27

Politica de crasma. Asta stiti si asta faceti. Betivi, agramati, umflati si impertinenti. Asta promoveaza comunistii, paraziti!

44,2 24 ianuarie 2015 at 21:28

Felicitari tinerilor voi sunteti baza psd-ului. La alegerile prezidentiale ati facut un rahat. Batranii au adus voturi. Va fac o propunere scoateti baranii din structuri si veti avea numai succesuri.

gogu 24 ianuarie 2015 at 21:39

MEDREA BOGDAN (consilier local si director la electrica, remunerat din banii tarii, din banii ROMANIEI- tantalau cu 4 clase facute la seral. daca stati de vorba cu el va puteti convinge singuri ca in afara de cluburi si alcool altceva nu stie baiatul, insa el face politica chipurile). MURESAN CORNELIUS ALIAS MURATURA (directorul clubului sportiv unirea, remunerat si el gros din banii nostrii- din zlagna de loc, taranus pur sange si nu ca ar fi fost asta o problema, insa omul se da singur de gol cand poarta o discutie cu privire la ce are in tartacuta, adica sub zero. pasiuni- sportul, ca doar e directorul clubului sportiv. ce e interesant e faptul ca el nu a facut sport niciodata, nu stie ce e ala, nu a jucat nici macar sah, dar e la clubul sportiv. asta ca sa nu mai vorbim despre pregatirea dansului care e la limita penibilului. ASTIA SUNT VIITORII POLITICIENI AI JUDETULUI. BENIBIL!

eleonora 24 ianuarie 2015 at 21:54

UITATI-VA LA EI OAMENI BUNI, BIVOLII MUNICIPIULUI. TOTI MARI, GRASI, ROTOFEI. AI DREPTATE CE SCRI MAI SUS, SUNT BINE HRANITI DIN BANII NOSTRII, O DUC BINE. II INTREB SI EU, DAR CEVA UTIL PENTRU COMUNITATE CAND FAC? CA LA PETRECERI SI PLOCOANE AM VAZUT CU TOTII CA SUNT PRIMII. IN CLUBURI SI BIRTURI SUNT FRUNTASI.

ACTIVISTUL 24 ianuarie 2015 at 22:15

aoleooo fratele meooo ce dictie de rahat au pesedeiii astia :))) oare au ceva scoala saractii, ca la cum se exprima nu prea pare :))

Eliza 24 ianuarie 2015 at 22:26

Da activistule, e grele cu istoria la domnii de fata, abia au bolborosit trei patru cuvinte dupa care au trecut repede la subiectul lor cel mai familiar si anume crasma!!!! Se simt acolo in birt precum pestele in apa :)))

claponul pesedist 24 ianuarie 2015 at 23:44

Mai ales Ovidiu si Bogdan care sunt doi „obisnuiti” ai stabilimenturilor din Alba Iulia.

cetateanul 24 ianuarie 2015 at 23:33

Iata-l in poze si pe directorul DSP ALBA, Horea Timis!
La crasma, cu camasa roz si cu 3 pupeze in fata!
Asta da politica!!!

claponul pesedist 24 ianuarie 2015 at 23:43

Vai de kuru vostru sincer !

unu doi… doi unu… proba de microfion ? s-a inregistrat ceva ? astazi vi s-au cules sample-uri de cuvinte pentru stenogramele care se afla in lucru la dna ! HĂ HĂ HĂ… hai ca v-am ars !

Eusebio 25 ianuarie 2015 at 0:12

O lume nebuna de tot :))…Sa numesti o adunatura de fitofagi cafenea politica e ca si cum ai merge la pesti fara undita :)) Habar nu au ce inseamna acest concept, pe ce se bazeaza si cum trebuie implementat, ca sa nu mai vorbim despre discursurile lor care sunt de toata jena, in special al burtosului uns mare sef la sport, eventual sef la sportul numit ridicarea paharului ca la altceva nu il vad instare la ce exprimare are. Doamne iarta-ne si pazaste-ne da rau am ajuns, azi intr-o zi cu insemnatate istorica pentru romani sa ne vorbeasca 3 crai de la rasarit plus deputatul darzulescu despre ce? Dar pana la urma s a chinuit ovidel sa indruge trei libere ca altfel nu le pot spune din amintiri probabil, deoarece altminteri si un copil de clasa a doua s-ar fi descurcat mai bine. Iarta-i Doamne, insa iarta-ne si pe noi pt ca o parte de vina se afla si la noi.

Sfioasa 25 ianuarie 2015 at 8:36

Domnilor rosiatici,citiți comentariile poate voi le ziceți răutăcioase???
Sunt chiar adevărate sunteți niște scursuri ale societății dar chipurile voi sunteți inteligenții !!!
Mergeți acasă si nu va mai faceți de ras!!!!
Tragi-comic este ca ne mai si conduceti Unele din institutille acestui județ .penibil maxim

S 25 ianuarie 2015 at 12:18

„Pădure fără uscături nu există desigur, însă încercaţi să nu generalizaţi aceste aspecte”, dar ce te faci Jidveiene, ca „padurea asta”, si mai ales PSD-ul, ii numai „uscaturi”! Sa cauti cu lumanarea ziua in amiaza mare, si nu dai peste vreo „creanga vestezita”, ca de „crengute verzi”, nu mai vorbesc!

vivendus? 25 ianuarie 2015 at 12:40

S—ai dreptate poate unii PSD-isti sunt uscati sau vestejiti la buzunar…..doar portocalii stiu sa-si inverzeasca sau albastraesca buzunarele…..e cea mai mare calitate a lor de a conduce turme …esti o portocala acra….

444 25 ianuarie 2015 at 13:11

JALE MARE FRATILOR. TRANCALAII ASTIA AU PRELUNGIT EVENIMENTUL PANA IN ZORI. MEDREA LA 4 DIMINEATA ERA RUPT PRIN FATA BIRTULUI, TRAGEA DE O BRUNETA SI TIPA NU IL BAGA IN SEAMA SE SHREK :)) BAAAI BAIETI TREZITI-VA MA

444 25 ianuarie 2015 at 13:29

Pai mai fratilor…adica sa vedeti tineri rotofei nu va place..e clar atunci aveti ALTERNATIVA = HAVA ATANSIU . Postaci nebuni

888 25 ianuarie 2015 at 13:44

Si piticul atomic bag sama.

Punctul pe I 25 ianuarie 2015 at 13:30

DNA vine si ne spune ca pana acum am pus eticheta gresita pe politicieni,adica aceea de reprezentanti ai poporului. Nu, DNA ne spune ca adevarata eticheta a politicienilor este de mincinosi, mafioti, spagari si penali ai poporului care trebuie sa nu mai circule liberi printre romani si care trebuie pastrati la loc uscat si racoros..

Eliza 25 ianuarie 2015 at 13:32

Apropo de SHREK- MEDREA. Pe Potor de ce nu l-ati invitat? Sau el nu e din gasca voastra, nu ii plac crasmele si bodegile? Ce oameni, ce politicieni. Doar sa le rostesti numele si iti dai seama de valoarea partidului comunist in judetul Alba. ZERO BARAT!

MLG 25 ianuarie 2015 at 13:58

Ce ma distreaza cand vad toti postacii (liberal si democrati) complexati, care se zbat toti in mizeria lor intelectuala, indobitociti pe pavelele orasului, proaspat iesiti din clubul de manele, intr-o seara ploioasa de ianuarie.

Eliza 25 ianuarie 2015 at 15:04

Da ma MLG, suntem complexati pentru ca nu sunteti voi instare sa legati trei cuvinte coerent in schimb traiti din banu statului pe functii de conducere. Spune-mi tu mie cat castiga de la stat astia doi directorasi agramati ce nu sunt instare sa-si rosteasca nici numele coerent? Hai spune daca tot esti mare istet!

MISU 25 ianuarie 2015 at 17:21

Ma andrei, dupa exprimare esti clar unul de-al lor :)) Ceva sofer pe la Jidveian sau Darzu? :))) va faceti singuri de rusine fratilor

MLG 25 ianuarie 2015 at 18:36

Eliza, cam multa energie consumata pentru a da replici acide online… mai bine te pastrezi pentru a pune in continuare havele prin oras!

zorii intunecati 26 ianuarie 2015 at 10:05

de ce cam toti politrucii dupa 35 de ani devin grasi, cu ceafa lata, capul mare si impertinenta direct proportionala cu iresponsabilitatea cetateneasca ?

ardelean 26 ianuarie 2015 at 13:07

ultimii oameni ai judetului , de cate ori trec pe langa unu dintre astia , ramane o duhoare luunga de putoare in urma lui . Bine macar ca sau strans la un loc .

profesionalism 26 ianuarie 2015 at 13:09

Idee geniala cafeneaua asta politica! De cand au lansat-o am asteptat comentariile! Pe cand o Cafenea politica sustinute de „tovarasele” celor care au participat la editia asta? Ca doar nu-i destul ca s-au numit niste beizadele incompetente in conducerea unor institutii, si-au mai adus si „….ele” in posturi cheie! („….ele” se poate completa de la caz la caz ….:) ).

a 27 ianuarie 2015 at 1:18

Distractie mare cu comentariile astea :)) Asta e psd-ul in Alba doar functii

Comentariile sunt oprite