Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

FOTO-VIDEO:”Mica Unire” a PSD-iştilor din Alba, la cafeneaua politică: Discuţii despre problemele tinerilor din ziua de azi şi eticheta greşită pusă uşor politicienilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

cafenea politica alba iulia07Prima ediţie a cafenelei politice din Alba Iulia a avut loc, sâmbătă, la Social Pub 1880, şi i-a avut ca invitaţi pe deputatul Ioan Dîrzu şi  Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba. Teme legate de problemele tinerilor din ziua de astăzi şi măsuri de legislaţie pentru ei, despre eticheta pusă greşit politicienilor, dar şi ce înseamnă de fapt această cafenea politică au fost discutate. De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, de la a cărei înfăptuire s-au împlinit astăzi 156 de ani. Aproximativ 20 de tineri, membri PSD şi albaiulieni care vor să schimbe ceva în comunitatea lor şi nu numai au luat parte la eveniment. Următoarele ediţii vor fi organizate în fiecare ultimă vineri din lună.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Noua cafenea politică, sau socială, aşa cum mai poate fi numită, este o iniţiativă a preşedintelui TSD Alba Iulia, Corneliu Mureşan care a şi deschis prima ediţie. Potrivit acestuia, cafeneaua se vrea a fi „o interacţiune a  tinerilor, membrilor PSD, dar şi reprezentanţi ai altor partide care doresc să se implice, cu comunitatea”.

cafenea politica alba iulia11„Aici sunt invitaţi să vină tineri, oameni care doresc să se implice în schimbarea societăţii, reprezentanţi ai ONG-urilor, oameni care au proiecte şi care au nevoie de sprijin”, a declarat acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ovidiu Jidveian: Cafeneaua politică este o locaţie pentru discuţii deschise, confortabilă pentru toată lumea, unde fiecare să pună întrebări şi să primească răspunsuri”
În opinia preşedintelui PSD Alba, Ovidiu Jidveian, cafeneaua politică reprezintă „o locaţie de discuţii confortabilă pentru toată lumea, în care fiecare să se simtă relaxat, să pună întrebări, să primească răspunsuri şi să ofere răspunsuri”. Nu vreau să ne blocăm în teme prestabilite, ci să avem discuţii libere. Cafeneaua poitică presupune mai mult decât o şedinţă de partid sau o şedinţă cu societatea civilă.În astfel de momente relaxante se creează prietenii, se sudează relaţii personale şi cel mai important găsim dialogul între noi, de care ne ferim să-l efectuăm, având în vedere sobrietatea şedintelor de partid „, a declarat Ovidiu Jidveian.

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Politicianul şi-a adus aminte de cluburile politice, organizate în urmă cu 7-8 ani în Underground, un fost local din Alba Iulia, pe vremea când era preşedinte la TSD, şi consideră că acela a fost un moment în care „s-a creat o anumită  structura  a tinerilor din PSD”. „A fost un moment definitoriu pentru generaţiile care au urmat”, a spus acesta.

„Nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare”

Iar pentru că astăzi se împlinesc 156 de ani de la Mica Unire, în cadrul primei întâlniri s-a vorbit şi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie, când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

„24 ianuarie, 1859, Unirea Principatelor Române. Un moment într-adevăr de o însemnătate marcantă pentru destinul României, un moment care a pregătit Marea Unire Naţională  de la 1918, un moment intermediar, dar foarte important. Practic, de atunci românii doreau să se exprime sub un singur glas, sub o singură organizare statală. Poate acum nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare, cât de importantă este independenţa şi suveranitatea noastră,  pentru că, de multe ori, doar atunci când îţi lipseşte acea libertate, care o consideri firească, îţi dai seama de însemnătatea libertăţilor şi drepturilor pe care le ai şi le apreciezi altfel”, a spus Ovidiu Jidveian.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

„Să nu uităm pentru ce s-au jertfit înaintaşii noştri, cât de greu a fost să câştigăm anumite libertăţi, şi să învăţăm din aceste momente. Să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, a completat acesta.

„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit”.  
Legat de acest aspect – „să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, Ovidiu Jidveian a dorit să aducă în atenţie un subiect pe care îl consideră actual, şi anume acela că, „în Statul Român, se creează o anumită temere de politic”. Consideră că această cafenea politică „este un loc propice” pentru a se discuta „despre frica cetăţeanului de politicieni şi anumite percepţii pe care le au cetăţenii, oamenii simpli, care nu sunt implicaţi în politică,vis a vis de politicieni”.

„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit. Cred că este o etichetă generalizată şi extinsă în mod nedrept la toţi politicienii. Pădure fără uscături nu există desigur, însă încercaţi să nu generalizaţi aceste aspecte, pentru că dacă analizăm în detaliu, şi nu în general, o să vedeţi că există oameni foarte buni în fiecare partid politic, dar  există şi foarte multe lichele, oameni parveniţi, oameni care s-au folosit de funcţii pentru a comite tot felul de abuzuri”, a explicat acesta.

Ioan Dîrzu: Sunt la curent cu probleme voastre, ale tinerilor. Să ştiţi că preocuparea pentru Guvernul Ponta este una majoră”
 
Dacă în prima parte a discursului din cadrul cafenelei politice, deputatul Ioan Dîrzu a ţinut să spună că este prima dată când este invitat de tineri apropiaţi organizaţiei la o astfel de acţiune, şi că se simte la fel de tânăr ca şi ei, mai apoi a trecut la discuţii serioase, despre problemele tinerilor din ziua de azi.

„Mă gândeam şi sunt la curent cu problemele pe care le aveţi voi. Sunt în general destul de ample şi importante la începutul carierei, la începutul creării unei familii şi toate celelelate. Să ştiţi că preocuparea este una majoră şi pentru Guvernul Ponta”, a declarat Ioan Dîrzu.

Acesta a ţinut să precizeze că „lucrurile care s-au spus se transformă încet, încet. în realitate” şi că „dorinţa lui Victor Ponta şi a echipei de miniştri pe care îi are la Palatul Victoria este de a crea condiţii mai bune pentru tineri”.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

„Voi, şi foarte mulţi alţii, aţi demonstrat că aveţi un cuvânt foarte greu de spus în momentele cheie. Nu v-a interesat nici dacă s-au dat salariile sau pensiile înapoi, dacă a crescut lista medicamentelor compensate, voi, tinerii, aţi venit şi aţi exprimat o dorinţă fermă de a schimba lucrurile. A fost o lecţie dură pentru partidul nostru şi pentru cei care au gândit într-un anumit fel evoluţia politică şi suntem convinşi că, începând probabil din luna  martie, lucrurile vor fi mai aplicate, inclusiv pentru cetăţenii care sunt de vârsta dumneavoastră şi nu numai.

Tot ceea ce am promis vom face, dar aşa cum aţi văzut sunt câteva măsuri care au destinaţie exactă tinerii din România”, a mai spus deputatul Ioan Dîrzu în discursul său.

„Ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România, iar şansa reală înseamnă un loc de muncă”

„În primul rând ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România” a spus Ioan Dîrzu, precizând că o soluţie în acest sens ar fi „o şansă reală”, şi anume „un loc de muncă, o activitate de pe urma căreia să-şi întreţină părinţii, familia care şi-o creează. Un loc de muncă cu un salar modest, ca să nu trebuiască ca tinerii să aibă nevoie de două sau trei joburi”.

Ioan Dîrzu consideră că  acest lucru a pus Guvernul foarte mult pe gânduri, şi că s-au luat deja iniţiative în acest sens. „Aţi văzut că se vine cu anumite facilităţi, inclusiv anul acesta. Un miliard de euro pentru noi locuri de muncă, care nu sunt pentru persoanele aproape de pensie, sunt pentru dumneavoastră. De asemenea, facilităţi fiscale, din punct de vedere al celor care angajează tineri”, a explicat acesta.

„Lipsa experienţei, o altă problemă în rândul tinerilor”

„Problema cu care ne confruntăm împreună este lipsa experienţei şi lipsa vechimii în cartea de muncă a tinerilor. E foarte greu să găsim tineri cu vechime” a spus Ion Dârzu. Iar legat de acaeastă problemă, deputatul a menţionat că „la propunerea lui Mihai Sturzu, preşedintele TSD la nivel naţional, Guvernul a iniţiat şi introdus legea voluntariatului, care poate ajuta la cv şi la vechimea pe cartea de muncă”.

„Proiectele europene,o şansă pentru toţi”

În opinia deputatului, proiectele sociale, Măsura 6.1, care se aplică în domeniul atragerii de fonduri europene, este extrem de utilă la nivelul la care sunt tinerii din punct de vedere al pornirii unei cariere şi consideră că este o şansa  a tuturor. „Trebuie să încercăm să ne profilăm. Şi eu aş vedea acum extrem de oportun să încercăm să scriem proiecte, să ne specializăm în aplicarea de proiecte europene pe diverse domenii”, a explicat acesta.

Ioan Dîrzu s-a arătat interesat de problemele tinerilor şi a ţinut să precizeze că dacă cineva doreşte sau are în gândire ca el împreună cu alţi colegi din judeţ. sau la nivel de parlament, să iniţieze un act normativ care să-i avantajeze într-un anumit domeniu, sau orice idee în acest sens, el se angajează să ofere sprijin, să-i încurajeze şi să le fie tot timpul alături.

Pentru cei interesaţi să participe la următoarele ediţii ale cafenelei politice, Social Pub 1880 este situat pe strada Teilor din centrul municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=2946]

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare