Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Vulcanii noroioși de la Boz, rezervație naturală unică în Alba, ascunsă în Podișul Secașelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vulcanii noroioși de la Boz, rezervație naturală unică în Alba, ascunsă în Podișul Secașelor

Vulcanii noroioşi de la Boz, judeţul Alba, sunt un fenomen natural unic în Alba şi al doilea ca amploare in Transilvania după vulcanii noroioşi de la Hăşag, judeţul Sibiu. Aceștia formează o rezervaţie naturală despre care se ştie foarte puţin. Doar localnicii şi persoanele care au studiat rezervaţiile ştiu despre existenţa acestora.

Vulcanii noroioşi sunt destul de greu de găsit, pentru că sunt aproape izolaţi pe plaiurile Podişului Secaselor. Dinspre Alba Iulia înspre Sibiu, pe DN 1, după ce treceți de Sebeș, faceți stânga în dreptul indicatorului care arată spre Cunţa. Apoi, înainte de Draşov, faceți dreapta, drum care vă va duce la Boz. Vulcanii sunt la ieşire din Boz înspre Doştat, după ultimele case, pe malul stâng al Văii Doştatului, la aproximativ 200 m de firul apei.

YouTube video

Îi veți recunoaşte pentru peisajul neobişnuit ce îl compun, de la întinderile circulare ale vulcanilor propriu-zişi, până la decorul bizar de trestie şi ochiuri de apă, specifice vegetaţiei de luncă. În total, e vorba de 12 vulcani noroioşi, întinşi pe o suprafaţă de 0,5 ha, la 300 m altitudine, o parte din ei fiind complet acoperiţi cu pipirig şi pâlcuri de stufăriş. Nimeni n-a amenajat vreodată locurile, ceea ce înseamnă că veți găsi vulcanii în stare pură, neatinşi decât de turmele care vin la păşunat. Prin urmare, vulcanii au rămas în stare autentică, având forma unor movile mici, rotunde şi teşite, cu diametrul între 2-3 m şi 0,5-1 m.

S-au format prin depunerea la suprafaţa luncii a nămolului din adâncime, care s-a ridicat sub influenţa unor gaze din scoarţa terestră. Însă nu vă imaginați erupţii spectaculoase; noroiul din adâncimi nu are deocamdată o putere atât de mare, astfel că stagnează la suprafaţă; nici măcar nu bolboroseşte. Iar acel nămol, care s-a scurs pe margini, dă naştere unei cruste subţiri şi crăpate. Dar asta doar pe timp de vară. Deşi nu sunt activi şi nu ating proporţii mari, vulcanii au schimbat la faţă întreg aspectul luncii, ca relief şi vegetaţie.

YouTube video

Atenţie, însă: oricât v-ar atrage priveliştea aceasta cu papură, cratere şi nămol galben, locul e cât se poate de primejdios. Animalele şi chiar oamenii pot cădea în ochiurile de nămol din vârful vulcanilor.

Ar fi indicat ca Vulcanii Noroioşi să facă parte dintr-un circuit turistic mai larg, care ar include întreagă Ţară a Secaşelor. Iar asta ar însemna atât peisajele ţinutului, cât mai ales monumentele de arhitectură, între care biserica evanghelică fortificată din Boz, biserica ortodoxă din Doştat şi biserica-sală din Vingard, împodobită cu stemele Huniazilor.

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro

[nggallery id=6015]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate Alex Fulea, un tânăr frizer din Sebeș, alături de colegii săi din Sibiu, au tuns mai mulți copilași de la două orfelinate din Sibiu. Gestul nu s-a oprit aici, strângând cu ajutorul cliențiilor mai multe haine, jucării și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea