// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO-VIDEO: Vulcanii noroioși de la Boz, rezervație naturală unică în Alba, ascunsă în Podișul Secașelor

Vulcanii noroioși de la Boz, rezervație naturală unică în Alba, ascunsă în Podișul Secașelor.

Vulcanii noroioşi de la Boz, judeţul Alba, sunt un fenomen natural unic în Alba şi al doilea ca amploare in Transilvania după vulcanii noroioşi de la Hăşag, judeţul Sibiu. Aceștia formează o rezervaţie naturală despre care se ştie foarte puţin. Doar localnicii şi persoanele care au studiat rezervaţiile ştiu despre existenţa acestora.

Vulcanii noroioşi sunt destul de greu de găsit, pentru că sunt aproape izolaţi pe plaiurile Podişului Secaselor. Dinspre Alba Iulia înspre Sibiu, pe DN 1, după ce treceți de Sebeș, faceți stânga în dreptul indicatorului care arată spre Cunţa. Apoi, înainte de Draşov, faceți dreapta, drum care vă va duce la Boz. Vulcanii sunt la ieşire din Boz înspre Doştat, după ultimele case, pe malul stâng al Văii Doştatului, la aproximativ 200 m de firul apei.

Îi veți recunoaşte pentru peisajul neobişnuit ce îl compun, de la întinderile circulare ale vulcanilor propriu-zişi, până la decorul bizar de trestie şi ochiuri de apă, specifice vegetaţiei de luncă. În total, e vorba de 12 vulcani noroioşi, întinşi pe o suprafaţă de 0,5 ha, la 300 m altitudine, o parte din ei fiind complet acoperiţi cu pipirig şi pâlcuri de stufăriş. Nimeni n-a amenajat vreodată locurile, ceea ce înseamnă că veți găsi vulcanii în stare pură, neatinşi decât de turmele care vin la păşunat. Prin urmare, vulcanii au rămas în stare autentică, având forma unor movile mici, rotunde şi teşite, cu diametrul între 2-3 m şi 0,5-1 m.

S-au format prin depunerea la suprafaţa luncii a nămolului din adâncime, care s-a ridicat sub influenţa unor gaze din scoarţa terestră. Însă nu vă imaginați erupţii spectaculoase; noroiul din adâncimi nu are deocamdată o putere atât de mare, astfel că stagnează la suprafaţă; nici măcar nu bolboroseşte. Iar acel nămol, care s-a scurs pe margini, dă naştere unei cruste subţiri şi crăpate. Dar asta doar pe timp de vară. Deşi nu sunt activi şi nu ating proporţii mari, vulcanii au schimbat la faţă întreg aspectul luncii, ca relief şi vegetaţie.

Atenţie, însă: oricât v-ar atrage priveliştea aceasta cu papură, cratere şi nămol galben, locul e cât se poate de primejdios. Animalele şi chiar oamenii pot cădea în ochiurile de nămol din vârful vulcanilor.

Ar fi indicat ca Vulcanii Noroioşi să facă parte dintr-un circuit turistic mai larg, care ar include întreagă Ţară a Secaşelor. Iar asta ar însemna atât peisajele ţinutului, cât mai ales monumentele de arhitectură, între care biserica evanghelică fortificată din Boz, biserica ortodoxă din Doştat şi biserica-sală din Vingard, împodobită cu stemele Huniazilor.

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la FOTO-VIDEO: Vulcanii noroioși de la Boz, rezervație naturală unică în Alba, ascunsă în Podișul Secașelor

  1. KHIMOKATO 19.08.2018 la 13:50

    Se stie un caz petrecut inainte de 1945.Bozul avea f. multe bivolite,insa moara nu era in sat,ei veneau cu caru cu saci la macinat la moara din DRASOV,unde se statea la rind chiaro noapte intreaga.Omul obosit dupa ce a macinat a prins biolitele in jug si s-a urcat in car,plecind spre Boz,obosit fiind ,el a adormit in car ,iar bivolitele in drum spre casa cunosteau bine inprejurimile.Fiind si cald ele au luat-o la stinga exact in===OCHIURI LA NAMOL==[spre GORGANE]unde au disparut cu car cu tot[inclusiv omul ]Ochiurile sunt si acum ,dar inundate de lacuril cu apa,.Baile MIERCUREA,cu ape –iodo saline–din ac, zona subterana aveau apa la tratamente fizioterapeutice.Inainte de 1989,veneau la tratamente f.multi dinBucuresti,Cluj,Timisoara,Brasov etc,iar 50%dintre pacientierau straini.Erau miraculoase .Toti locuitorii satelor de la Sibiu pina la Alba I.-Deva-Hunedoara se vindecau aici.