FOTO, VIDEO. Transilvania Nuts, inaugurată oficial, la Ciugud. Investiție de peste 4 milioane de euro

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Transilvania Nuts a fost inaugurată oficial, joi, 17 octombrie, la Ciugud. Procesatorul de miez de nucă Transilvania Nuts, deținut de Levente Bara și Alexandru Chiric, a investit 4,2 milioane de euro într-o nouă unitate de producție în județul Alba, unde vor fi realizate mixuri de fructe uscate și nuci și ulei de nucă.

Noua fabrică este situată în Ciugud, județul Alba, și are o capacitate de procesare anuală de peste 3.000 de tone de miez de nucă. Investiția de 4,2 milioane de euro a fost susținută prin fonduri europene, linie de credit și fonduri proprii.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În această unitate de producție vor fi realizate printre altele batoane cu miez de nucă, mixuri de fructe uscate și nuci sau ulei de nucă, o mare parte din producție urmând să fie exportată. Potrivit lui Alexandru Chiric, la export merge în prezent 80% din producția companiei, cele mai importante piețe de desfacere fiind Spania, Germania și Austria, dintr-un total de 18 țări.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Transilvania Nuts, compania fondată de Levente Bara și Alexandru Chiric în 2015, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de euro, iar pentru acest an Alexandru Chiric estimează depășirea pragului de 8 milioane de euro.

Zona industrială a comunei Ciugud va ajunge, luând în considerare şi noua fabrică Transilvania Nuts, la valoarea de peste 10 milioane de euro investiţii private. Aproape 30 de firme îşi au aici sediul social sau punct de lucru în una din cele mai active zone cu potenţial economic din Alba. Primăria Ciugud a concesionat până în prezent 45 de hectare din cele 100 care există aici. Veniturile la bugetul local din impozite şi concesiuni se ridică la circa un milion de euro.

Numărul total al angajaţilor se ridică la peste 700 de persoane. Primăria primeşte în fiecare an circa de 15 cereri din partea investitorilor. Multe dintre aceste cereri au fost refuzate în principal din cauza faptului că activitatea ar fi fost potenţial poluatoare. De altfel, criteriul de protecţie a mediului este decisiv atunci când primăria concesionează un teren pentru o investiţie. Concesionarea se face pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de cumpărare la finalizarea investiţiei, cu condiţia ca sediul social să fie pe raza comunei Ciugud.

Zona industrială a comunei a apărut în anul 2005, după patru ani în care reprezentanţii primăriei au căutat soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare ale comunităţii. „Am identificat locul de atunci, avem cele 100 de hectare de păşune pe care cheltuiam 50.000 de lei ca să tăiem spinii şi nu câştigam nimic. Având în vedere poziţia geografică a terenului, lângă municipiul Alba Iulia, aproape de o cale ferată, era clar că se preta pentru aşa ceva“, spune primarul Gheorghe Damian.

Primăria primeşte în fiecare an circa de 15 cereri din partea investitorilor. Multe dintre aceste cereri au fost refuzate în principal din cauza faptului că activitatea ar fi fost potenţial poluatoare. De altfel, criteriul de protecţie a mediului este decisiv atunci când primăria concesionează un teren pentru o investiţie. Concesionarea se face pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea de cumpărare la finalizarea investiţiei, cu condiţia ca sediul social să fie pe raza comunei Ciugud. „Am introdus în zona industrială reţeaua de medie tensiune, apa, canalizare şi gazul metan. Anul acesta asfaltăm toate străzile, ducem iluminatul public şi introducem şi un sistem de supraveghere video a zonelor publice. De la noi şi-au asigurat utilităţile şi fabricile care s-au construit pe terenul oraşului Alba Iulia“, mai afirmă primarul din Ciugud.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419