Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Foto/Video: Serbarea Narciselor de la Negrileasa – prima serbare câmpenească a anului din Munții Apuseni, cu numeroși participanți veniți să admire frumusețea zonei și programul folcloric

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serbarea Narciselor de la Negrileasa, comuna Bucium, a dat startul manifestărilor în aer liber din Apusenii județului nostru, aceasta desfășurându-se ca de obicei în apropierea zilei când Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – perioada de vârf când aceste flori înfloresc.

În acest an, organizatorii serbării și custodele rezervației situate la o altitudine de peste 1.000 de metri în care cresc narcisele au amplasat mai multe panouri prin care se ofereau câteva informații importante celor sosiți aici să culeagă flori și să admire natura – că numărul florilor care se pot aduna este limitat la 30, sfaturi pentru respectarea mediul înconjurător și pentru a nu dispărea în viitor aceste plante, care în acest an nu au fost în număr așa de mare ca altădată în poienile de la Negrileasa.

YouTube video

Desfășurat pe perioada a două zile, evenimentul a debutat sâmbătă seara cu un concert extraordinar al Ansamblului Jidvei România – Junii de la Jidvei și Fetele de la Jidvei, urmat apoi de un recital al trupei Today, pentru a continua a doua zi cu ediția a XIV-a a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Bucium – pe raza căreia se află Poiana Narciselor.

YouTube video

Astfel, în acest an, la Negrileasa s-a desfășurat concursul la secțiunea soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari din județul Alba, dar, din cauza faptului că s-a defectat un generator de curent electric, aceștia au trebuit să-și prezinte programul artistic chiar în fața juriului, și nu pe scenă unde puteau fi urmăriți de toți spectatorii. Totodată, în acest an la Negrileasa s-a mai desfășurat concursul pentru secțiunea „Gospodăria și gastronomia tradițională” din zona Apusenilor, la care doar 3 localități din cele 14 nominalizate și-au prezentat produsele: Ciuruleasa, Avram Iancu și Bucium.

Până la premiere, pe scena alimentată între timp cu electricitate au evoluat Ansamblul Folcloric al județului Alba dirijat de Alexandru Pal și mai mulți soliști vocali, grupul vocal tradițional „Țarina” al Companiei Cupru Min Abrud, grupul folcloric Frații Chindriș din Ieud și Traian Jurchela – totodată și membru al juriului. În cadrul festivității de premiere, au fost acordate numeroase premii speciale la toate secțiunile desfășurate, iar marii câștigători ai etapei de la Negrileasa au fost: Bianca Șușman din Ciugud – solistul vocal al anului; Traian Zbutea din comuna Meteș – rapsodul anului 2019; grupul vocal bărbătesc „Doina Mureșului” din Ciugud – grupul vocal al anului; Elena Popița din comuna Livezile – poetul popular al anului.

Petrecerea de la Negrileasa a continuat până spre seară, pe scenă evoluând apreciați interpreți de muzică populară: formația Cosmin Marta și soliștii Florica Tomoioagă, Sorinel Ardeleanu, Iasmina Marta iar invitata specială a fost Vlăduța Lupău, una dintre solistele momentului în țara noastră.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea