Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO/ Roșia Montană în sărbătoare: ieri s-au aniversat 1885 de ani de la prima atestare documentară a localității

Publicat

în

Ieri s-au împlinit 1885 de la prima atestare documentară a localității Roșia Montană – Alburnus Maior fiind numele latin al celei mai vechi localități miniere din România care apare menționat pe tăblița cerată numărul XVIII, găsită în galeriile miniere din localitate în secolul XIX și datată 6 februarie 131. Acest eveniment aniversar a fost precedat de anunțul transmis în urmă cu o zi de Ministerul Culturii și de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care au demarat procedurile pentru înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta fiind primul pas procedural în vederea includerii pe acea listă.

Rosia Montana016Aniversarea a dat prilejul locuitorilor de aici să sărbătorească la căminul cultural din centrul vechi al comunei printr-un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Roșia Montană și să ureze ”La mulți ani!” acestei localități care păstrează vestigii de o valoare excepțională, ele fiind mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii, chiar înainte de ocupația romană.

La eveniment au participat în calitate de invitați consilierul județean Marcel Ioan Stan, Dan Coriolan Simedru – deputat de Alba în Parlamentul României și Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, aceștia fiind prezenți la activitățile organizate cu acest prilej atât la căminul cultural cât și la Expoziția de Istorie a Mineritului ”Aurul Apusenilor”, situată în imediata apropiere, alături de peste 100 de locuitori ai localității și alții oameni sosiți din alte părți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Manifestarea a debutat după ora 13 cu prezentarea importanței acestei zile și urările de ”La mulți ani, Roșia Montană!” rostite de primarul Eugen Furdui, care a afirmat că această localitate cu o vechime de peste 2000 de ani va dăinui chiar dacă alții îi vor răul, cerându-le invitaților ca pe viitor să fie și mai mult alături de roșieni. După cuvintele și urările adresate de deputatul Simedru, președintele Dumitrel a precizat că administrația locală, cea județeană și guvernul trebuie să găsească cu toții soluții pentru ca să se pună în valoare cultura minieră dezvoltată aici de peste două milenii, astfel încât să fie profitabilă pentru locuitori: ”Nu știm ce vor hotărî autoritățile naționale și europene, însă trebuie să ne încadrăm în anumite reguli cu tot ce facem pentru comunitate. Trebuie să beneficiem de Roșia Montană și de istoria acesteia de 2000 de ani. Îmi doresc și sunt convins că Guvernul României alături de noi vor găsi fondurile necesare pentru a pune în valoare acest viitor sit UNESCO, iar oamenii de aici să lucreze la restaurare și în felul acesta să reînviem optimismul în Roșia Montană și în Apuseni pe baza valorilor istorice de peste două milenii, deoarece suntem nevoiți să ne adaptăm vremurilor în care trăim acum. Împreună trebuie să gândim altceva și vreau să fiți optimiști că Roșia Montană va dăinui prin tradiția pe care o are de atâta timp. La mulți ani!”.

Ca replică la acele cuvinte, doctorul Andrei Jurca – președintele Asociației Pro-Roșia Montană – a precizat în continuare că președintele Dumitrel ar trebui să le introducă în suflet acest optimism și locuitorilor din Roșia Montană, deoarece restaurarea este altceva dacă Roșia Montană ar intra în UNESCO și atunci nu s-ar mai face minerit. Doctorul le-a cerut optimism oamenilor, s-a declarat împotriva minciunilor și deciziilor venite de la ministerele din București, precizând că roșienii ar trebui să trăiască mai departe făcând minerit așa cum au făcut de peste 2000 de ani, fără a părăsi această localitate – spre deosebire de căutătorii de aur din America care plecau mai departe atunci când nu mai renta să exploateze aurul dintr-o anumită zonă. Aceste afirmații au primit aplauze de la oameni din sală, alături de care se aflau și câțiva angajați ai firmei canadiene RMGC, prezentă în localitate de aproape 20 de ani și care a încercat fără succes până acum să dezvolte proiectul minier de extragere a aurului de la Roșia Montană pe bază de cianuri.

După aceste discursuri, a urmat o detaliată prezentare a istoriei localității făcută de inginerul Valentin Rus, un bun cunoscător al mineritul de la Roșia Montană care a început cu foc și apă, apoi a continuat cu daltă și ciocan. Acesta a precizat că ”fagurele de galerii” de aici are peste 100 de km dispuse pe diferite niveluri, iar câteva dintre galerii datează încă de dinainte de ocupația romană, când au fost realizate tăblițele cerate pe una dintre care era precizat anul 131. În prezentare inginerul a expus foarte multe amănunte referitoare la istoria minieră a localității până în zilele noastre, proiectând publicului sute de fotografii și câteva filmulețe sugestive în acest sens, care au arătat că Roșia Montană are un patrimoniu și o cultură minieră foarte valoroase, dezvoltate de-a lungul unei perioade îndelungate.

După prezentare, o mare parte din participanți și oficialitățile s-au deplasat la Expoziția de Istorie a Mineritului ”Aurul Apusenilor”, unde au asistat la o lansare de carte: ”Flori uscate în fața oglinzii” al doctorului Andrei Jurca, volum ce cuprinde legende culese de la localnici despre aurul de la Roșia Montană. În lipsa celui care trebuia să facă prezentarea cărții, aceasta a fost făcută chiar de autor care a mulțumit tuturor pentru participare și a dat autografe doritorilor, primind în schimb aplauze pentru discursul ținut și rodul muncii sale.

Sărbătoarea s-a încheiat într-un mod cu specific mineresc, cu un recital al grupului de mineri din localitate, ce au prezentat câteva melodii tradiționale păstrate de la strămoșii lor care au muncit la extragerea bogăției care se găsește dintotdeauna în străfundurile Roșiei Montane: aurul cel râvnit de-a lungul timpului de toți!

Ovidiu Culda

[nggallery id=1603]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare