Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au primit, după 20 de ani de la căsătorie, ”Verighetele Veșniciei” la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au primit, sâmbătă, după 20 de ani de la căsătorie încă o pereche de verighete, numite simbolic ”Verighetele Veșniciei”, în cadrul unei ceremonii religioase oficiată la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia. 

Ceremonia religioasă a fost oficiată cu ușile Catedralei închise, la ea participând întocmai ca acum 20 de ani membri ai familiei, prieteni, colegi și colaboratori apropiați, iar oamenii veniți au putut să asculte slujba din curte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apropiați ai Casei Regale și preoți au explicat că evenimentul este unul privat, Altețele Lor Regale se bucură de prezența oamenilor, însă pot intra doar cei care au invitație. Unii oameni însă nu au înțeles întocmai mesajul și și-au arătat nemulțumirea spunând că este ”strigător la cer”. ”Noi am venit să fim alături de ei și ei ne scot afară”, a spus un bărbat, în vreme ce o femeie declară că evenimentul nu ar fi trebuit să fie făcut public dacă nu le este permis accesul.

Ceremonia religioasă a fost organizată după ce Altețelor Lor Regale au dorit să aibă o slujbă de binecuvântare a cununiei lor pe pământ românesc, fiind invitați de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, la Catedrala Încoronării, locul unde au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria, în 15 octombrie 1922, în calitate de suverani ai României Mari.

Oamenii au primit însă fotografii cu Altețele Lor Regale și cărticele cu Te-Deum Laudatum, oficiat de ÎPS Irineu alături de un sobor de preoți.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți cu aplauze la intrarea în curtea Catedralei de oameni de toate vârstele, iar mulți i-au fotografiat și filmat. Un grup de fetițe, care nu au avut o poziție favorabilă să-i fotografieze, au cerut celorlalți mai norocoși imaginile.

Ultimele cununii regale care au avut loc în țara noastră au fost cea a Principelui Moștenitor George al Greciei cu Principesa Elisabeta a României, în anul 1921, la Catedrala Mitropolitană din București, și cea a Principesei Ileana cu Arhiducele Anton al Austriei, în anul 1931, la Castelul Peleș. Cu caracter privat, la 11 septembrie 2013 a avut loc cununia religioasă a Principesei Elena a României cu dl Alexander Phillips Nixon, în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

În 21 septembrie 2016 s-au împlinit 20 de ani de la căsătoria Altețelor Lor Regale, care a avut loc la Lausanne, în Elveția, la Catedrala Ortodoxă din oraș. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Damaskinos al Elveției, secondat de părintele Alexandru Iossifidis, parohul catedralei, și de părintele Adrian Diaconu, titularul parohiei românești din Lausanne. Serviciul divin a fost rostit în limbile română, latină, greacă și engleză. La eveniment au participat zeci de membri ai Familiilor Regale europene, alături de prieteni ai mirelui și miresei. După tradiția ortodoxă regală, nașii de cununie ai Altețelor Lor Regale au fost Regele Mihai I al României și Regele Constantin al II-lea al elenilor. Nunta nu a putut avea loc în România, fiindcă la acea dată Majestății Sale Regelui Mihai nu-i era permisă venirea în țară, potrivit site-ului romaniaregala.ro.

Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit religios la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.

Crown Princess and Prince Radu of Romania wedding 1996 (5)

Principesa Moştenitoare Margareta s-a născut la Lausanne, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României. (sursa foto romaniaregala.ro)

Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia, potrivit site-ului oficial al Casei Regale.

Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

Soseşte în ţară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Alteţa Sa Regală l-a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Născut la 7 iunie 1960, la Iaşi, ASR Principele Radu este fiu al profesorului doctor René Duda şi al medicului Gabriela Constandache. Căsătorit cu A.S.R. Principesa Moştenitoare Margareta a României la 21 septembrie 1996, el a fost creat Principe al României şi Alteţă Regală în 2005.

Principele Radu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1984, precum şi Colegiul Naţional de Apărare, seria a XI-a, în 2002. De asemenea, a urmat cursuri la Colegiul George C. Marshall, Garmisch, Germania (Senior Executives) septembrie 2003 şi John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (Senior Executives in National and International Security) august 2004.

Acesta este Colonel în Armata României (r) din anul 2005 şi doctor în ştiinte militare (2006).

Din 1974 pâna în 1999, Principele Radu a susţinut o bogată carieră artistică în teatru, film şi televiziune în ţară şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia şi Camerun. El a realizat în 1993 primul proiect de terapie prin artă „Artécole”, pentru orfanii din România

Principele a jucat un rol important în cadrul vizitelor oficiale ale Regelui Mihai I din 1997 şi 2002, pentru integrarea României în NATO şi UE în Marea Britanie, Belgia, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia şi Danemarca.

În 1997-2001, Principele Radu l-a însoţit pe Rege în călătoriile lui în România, Europa şi SUA. Alteţa Sa Regală a creat conceptul Turneului Mileniului, pe care Majestatea Sa l-a făcut în ţară pentru anul 2000. De la revenirea în România, la Palatul Elisabeta, în anul 2001, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu reprezintă Familia Regală în sute de acţiuni publice anual, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost construită între anii 1921-1922, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Busturile acestora se regăsesc la intrare în curtea bisericii.

[nggallery id=2702]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea