FOTO, VIDEO. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au primit, după 20 de ani de la căsătorie, ”Verighetele Veșniciei” la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au primit, sâmbătă, după 20 de ani de la căsătorie încă o pereche de verighete, numite simbolic ”Verighetele Veșniciei”, în cadrul unei ceremonii religioase oficiată la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia. 

ELIT

Ceremonia religioasă a fost oficiată cu ușile Catedralei închise, la ea participând întocmai ca acum 20 de ani membri ai familiei, prieteni, colegi și colaboratori apropiați, iar oamenii veniți au putut să asculte slujba din curte.

Apropiați ai Casei Regale și preoți au explicat că evenimentul este unul privat, Altețele Lor Regale se bucură de prezența oamenilor, însă pot intra doar cei care au invitație. Unii oameni însă nu au înțeles întocmai mesajul și și-au arătat nemulțumirea spunând că este ”strigător la cer”. ”Noi am venit să fim alături de ei și ei ne scot afară”, a spus un bărbat, în vreme ce o femeie declară că evenimentul nu ar fi trebuit să fie făcut public dacă nu le este permis accesul.

Ceremonia religioasă a fost organizată după ce Altețelor Lor Regale au dorit să aibă o slujbă de binecuvântare a cununiei lor pe pământ românesc, fiind invitați de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, la Catedrala Încoronării, locul unde au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria, în 15 octombrie 1922, în calitate de suverani ai României Mari.

ADEZIUNE PLUS

Oamenii au primit însă fotografii cu Altețele Lor Regale și cărticele cu Te-Deum Laudatum, oficiat de ÎPS Irineu alături de un sobor de preoți.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți cu aplauze la intrarea în curtea Catedralei de oameni de toate vârstele, iar mulți i-au fotografiat și filmat. Un grup de fetițe, care nu au avut o poziție favorabilă să-i fotografieze, au cerut celorlalți mai norocoși imaginile.

Ultimele cununii regale care au avut loc în țara noastră au fost cea a Principelui Moștenitor George al Greciei cu Principesa Elisabeta a României, în anul 1921, la Catedrala Mitropolitană din București, și cea a Principesei Ileana cu Arhiducele Anton al Austriei, în anul 1931, la Castelul Peleș. Cu caracter privat, la 11 septembrie 2013 a avut loc cununia religioasă a Principesei Elena a României cu dl Alexander Phillips Nixon, în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

În 21 septembrie 2016 s-au împlinit 20 de ani de la căsătoria Altețelor Lor Regale, care a avut loc la Lausanne, în Elveția, la Catedrala Ortodoxă din oraș. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Damaskinos al Elveției, secondat de părintele Alexandru Iossifidis, parohul catedralei, și de părintele Adrian Diaconu, titularul parohiei românești din Lausanne. Serviciul divin a fost rostit în limbile română, latină, greacă și engleză. La eveniment au participat zeci de membri ai Familiilor Regale europene, alături de prieteni ai mirelui și miresei. După tradiția ortodoxă regală, nașii de cununie ai Altețelor Lor Regale au fost Regele Mihai I al României și Regele Constantin al II-lea al elenilor. Nunta nu a putut avea loc în România, fiindcă la acea dată Majestății Sale Regelui Mihai nu-i era permisă venirea în țară, potrivit site-ului romaniaregala.ro.

Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit religios la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.

Crown Princess and Prince Radu of Romania wedding 1996 (5)

Principesa Moştenitoare Margareta s-a născut la Lausanne, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României. (sursa foto romaniaregala.ro)

Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia, potrivit site-ului oficial al Casei Regale.

Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

Soseşte în ţară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Alteţa Sa Regală l-a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Născut la 7 iunie 1960, la Iaşi, ASR Principele Radu este fiu al profesorului doctor René Duda şi al medicului Gabriela Constandache. Căsătorit cu A.S.R. Principesa Moştenitoare Margareta a României la 21 septembrie 1996, el a fost creat Principe al României şi Alteţă Regală în 2005.

Principele Radu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1984, precum şi Colegiul Naţional de Apărare, seria a XI-a, în 2002. De asemenea, a urmat cursuri la Colegiul George C. Marshall, Garmisch, Germania (Senior Executives) septembrie 2003 şi John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (Senior Executives in National and International Security) august 2004.

Acesta este Colonel în Armata României (r) din anul 2005 şi doctor în ştiinte militare (2006).

Din 1974 pâna în 1999, Principele Radu a susţinut o bogată carieră artistică în teatru, film şi televiziune în ţară şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia şi Camerun. El a realizat în 1993 primul proiect de terapie prin artă „Artécole”, pentru orfanii din România

Principele a jucat un rol important în cadrul vizitelor oficiale ale Regelui Mihai I din 1997 şi 2002, pentru integrarea României în NATO şi UE în Marea Britanie, Belgia, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia şi Danemarca.

În 1997-2001, Principele Radu l-a însoţit pe Rege în călătoriile lui în România, Europa şi SUA. Alteţa Sa Regală a creat conceptul Turneului Mileniului, pe care Majestatea Sa l-a făcut în ţară pentru anul 2000. De la revenirea în România, la Palatul Elisabeta, în anul 2001, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu reprezintă Familia Regală în sute de acţiuni publice anual, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost construită între anii 1921-1922, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Busturile acestora se regăsesc la intrare în curtea bisericii.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Drumul vicinal dintre Întregalde și Pârâul Teopului va fi modernizat: Poriectul a primit undă verde de la APM

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul ”Modernizare drum vicinal, între satul Întregalde-Pârâul Teopului, comuna Întregalde,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

dolfi 25 septembrie 2016 at 12:29

omu’ nou de tip multi lateral dezvoltat nu intelege ce-i aia eveniment privat. Cum adica sa li se interzica sa fie gura-casca? ei vor sa stie tot… cum stiau si inainte de 1989 cand stateau cu urechea pe pahar la perete….

VIDOMARCHIANI 25 septembrie 2016 at 14:29

DE CE CREDETI CA AU INCHIS USILE CATEDRALEI ????Nu uitati ca la REVOLUTIE, pokii , in frunte cu SARBU ILIE (socru lu Ponta) care a fost si el popa ,dar caterisit pentru ca vindea informatii la securitate dupa spovedania creduliilor(ca si andrei andeicutz) , – au inchis usile bisericii iar cei care au vrut sa se adaposteasca de focurile de arma ale securitatii au murit pe scarile catedralei de la Timisoara . Au murit zeci de tineri IAR SANGELE LOR CURGEA SUVOI DE LA USA CATEDRALEI PANA PE SCARI SI IN CURTE! Astia sunt pokii! Banul, interesul si imaginea in rest sa piara toti, sa curga sange ,ca lor nu le pasa!!!

hetea critinel daniel 25 septembrie 2016 at 14:34

DRAGOS SUCIU ! IAR ARTICOLE DESPRE BOR?!!! OARE SUNTETI PLATIT DE EI SA -I PROMOVATI ? CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA? DE CE NU SUNTETI ECHIDISTANT FATA DE RELIGIE? OASTEPREA DE TOT! DACA E ZIAR RELIGIOS ATUNCI N’ARE ROST SA-L MAI CITIM. BOR AU REVISTELE LOR ,ZIARELE LOR, TELEVIZIUNEA LOR , LASATI-I DOMNULE CA PREA MULT LE PROMOVATI . IAR DACA VA PLATESC ATUNCI RECUNOASTETI SI ASTA E. ORICUM SUNT MULTI SUB ACOPERIERE !

lupul singuratec 25 septembrie 2016 at 15:39

Intr-o tara care conf Constitutie este Republica apar acesti doi casati , mai ales Radu un actoras de mana a treia de la Teatrul din Iasi caruia Tariceanu pe banii tarii cumpara cu 2 mil euro titlul de Print de la un adevarat Print din Austria care era falimentar , deci, santem de rasul lumii drept dovada ca nici o CASA REGALA VERITABILA nu-l agreaza pe acesti 2 impostori, ce sa mai zicem de Anglia unde nici nu au acces. Neseriosi am fost si asa si vrem sa fim .

hetea critinel daniel 26 septembrie 2016 at 10:35

ortodocsi am fost si asa NU mai vrem sa fim….

lupul singuratec 26 septembrie 2016 at 14:25

Radu este ofiter sub acoperire plantat langa baba asta de servicii, dealtfel sant inutili in tara mai ales ca traiesc ca niste trantori cu slugi si palate intr-o tara care este saraca si este Republica, niste nesimtiti impreuna cu popii care ii pupa in fund .

spetsnaz 26 septembrie 2016 at 23:34

Vaiii ce m-am „emotionatttt”,ca putorile cu sange albastru (ea ca el,este un actor obscur-betiv),au primit niste saibe pe degete,in plus !!! Nu mai pot dormii,la noapte de grijaaaa parazitilor albastrii,care jupoaie poporul roman,din vremuri imemoriale.De curind s-a dus baba,azi maine pleaca si bosorogul tradator de Romania!!!

spetsnaz 26 septembrie 2016 at 23:37

Sper sa vina ziua,cind o sa ne luam inapoi tot ce au pradat si jefuit astia cu sange albastru!!!

Comentariile sunt oprite