Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Peste 100 de persoane, la dezbaterea privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a noii autorizații de mediu 

Dragoş Suciu

Publicat

în

dezbatere-sebes03Peste 100 de persoane au luat parte, miercuri seara, la dezbaterea publică privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a autorizației integrate de mediu pentru următorii 10 ani, o parte dintre ei acuzând că activitatea companiei poluează.

Dezbaterea a început cu prezentarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate a populației și cu prezentarea companiei Kronospan Sebeș, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, iar apoi participanții au avut ocazia să pună întrebări.

Reprezentanții ONG-urilor au acuzat compania, în cadrul dezbaterii, că la Sebeș ”nu este o poluare oarecare”, ci o ”poluare cu efect dezbatere-sebes16cancerigen asupra omului”, iar compania ar trebui relocată în afara orașului, în vreme ce directorul Kronospan, Oana Bodea, a declarat că de-a lungul celor zece ani toate măsurătorile, la toate punctele de emisie, au arătat că valorile noxelor sunt în limitele legale și mult sub limitele legale.

Un participant la dezbatere a spus că Kronospan a fost prezentat ”ca pe o mireasă, fată mare, imaculată”, dar nu este așa, iar ”situația stă cu totul altfel”, fiind ”gravă, înfiorătoare și îngrijorătoare”, spunând că din cauza poluării scade valoarea bunurilor imobile, iar ei nu mai pot efectua tranzacții.

Totodată, o parte din cei prezenți au contestat corecta măsurare a noxelor, cerând Agenției pentru Protecția Mediului Alba să amplaseze stații de monitorizare a aerului, în vreme ce alte cerințe vizau reducerea poluării fonice.

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an, un bărbat acuzând că activitatea acesteia are efecte negative asupra sănătății oamenilor.

”Cine a avizat ca pe pachetele de țigări să scrie că fumul de țigară conține formaldehidă și că fumul de țigară ucide? Cine a avizat? Ministerul Sănătății, presupun, da? Organizația Mondială a Sănătății! Și noi venim aici cu dulcegării că nu e nimic”, a spus acesta.

dezbatere-sebes12Pe de altă parte, directorul companiei, Oana Bodea, a spus că Kronospan Sebeș este prima companie din România, care a obținut în 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, o autorizație a controlului integrat al poluării, iar măsurătorile la punctele de emisie sunt în limitele legale.

”De-a lungul celor zece ani toate măsurătorile noastre la toate punctele de emisie au arătat că suntem în limitele legale și mult sub limitele legale. De asemenea am subliniat că nu am avut niciun accident sau incident major pe mediu, nu am pus în pericol niciodată sănătatea populației sau protecția mediului”, a spus Oana Bodea.

Directorul Kronospan a adăugat că la Sebeș s-au făcut investiții de 34 de milioane de euro în protecția mediului, în echipamente pentru reducerea emisiilor, care pot fi verificate, inclusiv prin facturi.

Ea a mai spus că un studiu de sănătate, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, spune că fabrica nu are un aport negativ asupra sănătății populației și că își poate desfășura în continuare activitatea pe amplasamentul din Sebeș.

”În noiembrie 2015 s-a publicat o nouă directivă europeană pe industria lemnului, până acum industria lemnului nu avea această directivă europeană. Limitele la emisii din directiva europeană sunt mult mai mici decât ceea ce avem în momentul de față, ele vor apărea în noua autorizație și le vom respecta scrupulos la fel ca și până acum”, a mai spus directorul Kronospan.

dezbatere-sebes07Prezent la întâlnire, primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a declarat că instituția pe care o conduce are un rol consultativ și mediator și nu poate decide asupra eliberării unei autorizații de mediu.

Autorizația de mediu a companiei Kronospan Sebeș expiră în 9 ianuarie 2017, iar consultarea publică a fost o etapă în procesul de obținere a celei noi.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit circa 600 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Investiția de la Sebeș se ridică la 280 de milioane de euro.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş.

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea