Ştirea zilei
FOTO, VIDEO. Peste 100 de persoane, la dezbaterea privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a noii autorizații de mediu
Peste 100 de persoane au luat parte, miercuri seara, la dezbaterea publică privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a autorizației integrate de mediu pentru următorii 10 ani, o parte dintre ei acuzând că activitatea companiei poluează.
Dezbaterea a început cu prezentarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate a populației și cu prezentarea companiei Kronospan Sebeș, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, iar apoi participanții au avut ocazia să pună întrebări.
Reprezentanții ONG-urilor au acuzat compania, în cadrul dezbaterii, că la Sebeș ”nu este o poluare oarecare”, ci o ”poluare cu efect cancerigen asupra omului”, iar compania ar trebui relocată în afara orașului, în vreme ce directorul Kronospan, Oana Bodea, a declarat că de-a lungul celor zece ani toate măsurătorile, la toate punctele de emisie, au arătat că valorile noxelor sunt în limitele legale și mult sub limitele legale.
Un participant la dezbatere a spus că Kronospan a fost prezentat ”ca pe o mireasă, fată mare, imaculată”, dar nu este așa, iar ”situația stă cu totul altfel”, fiind ”gravă, înfiorătoare și îngrijorătoare”, spunând că din cauza poluării scade valoarea bunurilor imobile, iar ei nu mai pot efectua tranzacții.
Totodată, o parte din cei prezenți au contestat corecta măsurare a noxelor, cerând Agenției pentru Protecția Mediului Alba să amplaseze stații de monitorizare a aerului, în vreme ce alte cerințe vizau reducerea poluării fonice.
Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an, un bărbat acuzând că activitatea acesteia are efecte negative asupra sănătății oamenilor.
”Cine a avizat ca pe pachetele de țigări să scrie că fumul de țigară conține formaldehidă și că fumul de țigară ucide? Cine a avizat? Ministerul Sănătății, presupun, da? Organizația Mondială a Sănătății! Și noi venim aici cu dulcegării că nu e nimic”, a spus acesta.
Pe de altă parte, directorul companiei, Oana Bodea, a spus că Kronospan Sebeș este prima companie din România, care a obținut în 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, o autorizație a controlului integrat al poluării, iar măsurătorile la punctele de emisie sunt în limitele legale.
”De-a lungul celor zece ani toate măsurătorile noastre la toate punctele de emisie au arătat că suntem în limitele legale și mult sub limitele legale. De asemenea am subliniat că nu am avut niciun accident sau incident major pe mediu, nu am pus în pericol niciodată sănătatea populației sau protecția mediului”, a spus Oana Bodea.
Directorul Kronospan a adăugat că la Sebeș s-au făcut investiții de 34 de milioane de euro în protecția mediului, în echipamente pentru reducerea emisiilor, care pot fi verificate, inclusiv prin facturi.
Ea a mai spus că un studiu de sănătate, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, spune că fabrica nu are un aport negativ asupra sănătății populației și că își poate desfășura în continuare activitatea pe amplasamentul din Sebeș.
”În noiembrie 2015 s-a publicat o nouă directivă europeană pe industria lemnului, până acum industria lemnului nu avea această directivă europeană. Limitele la emisii din directiva europeană sunt mult mai mici decât ceea ce avem în momentul de față, ele vor apărea în noua autorizație și le vom respecta scrupulos la fel ca și până acum”, a mai spus directorul Kronospan.
Prezent la întâlnire, primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a declarat că instituția pe care o conduce are un rol consultativ și mediator și nu poate decide asupra eliberării unei autorizații de mediu.
Autorizația de mediu a companiei Kronospan Sebeș expiră în 9 ianuarie 2017, iar consultarea publică a fost o etapă în procesul de obținere a celei noi.
Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit circa 600 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.
Investiția de la Sebeș se ridică la 280 de milioane de euro.
Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş.
Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an.

Ştirea zilei
ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00
ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00
ANM a emis un COD GALBEN de furtună valabil pentru județul Alba astăzi, 7 august, până la ora 22:00.
Următoarele localități vor fi afectate: Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin, Cut;
Se vor semnala : averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.
Ştirea zilei
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
Sebastian Drimbe este polițist în județul Bihor de 15 ani. În tot acest timp spune că a văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.
Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.
„Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.”, spune polițistul.
Petiția poate fi semnată AICI
Prin această petiție publică, propune mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:
pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)
„Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen! Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier. Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a conchis polițistul.
Ştirea zilei
Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor
Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor
Alpiniștii care încearcă să ajungă pe vârful muntelui Mont Blanc pe un traseu popular din Franța vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau, mai rău, dacă mor pe munte, relatează The Guardian. Primarul care cere acești bani a dat exemplul a cinci turiști români care voiau să urce pe munte în pantaloni scurți și teniși.
Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin Ruta Goûter, a impus măsura după ce zeci de turiști au ignorat avertismentele când au urcat pe munte.
10.000 de euro ar acoperi costul operațiunii de salvare, iar 5.000 de euro pe cel al înmormântării.
Ghizii locali și-au suspendat operațiunile de pe traseul montan, care este accesibil alpiniștilor de orice nivel, la jumătatea lunii iulie, din cauza căderilor de pietre. Administrația locală a sfătuit oamenii să evite acest traseu, mai ales că un val de căldură intens și prelungit a făcut condițiile de pe munte mai periculoase.
Peillex a scris pe Twitter că zeci de „pseudo-alpinisti” au ignorat avertismentele. El a povestit că cinci turiști români au încercat să urce pe munte „purtând pantaloni scurți, teniși și pălării de paie” și că au fost întorși din drum de poliția montană.
„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Așadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor și pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să plătească factura”, a continuat edilul.
Vârful poate fi atins și pe poteca Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deși este mult mai puțin folosit. Totuși, Roberto Rota, primarul orașului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricționeze accesul.
„Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiții suboptime de-a lungul traseelor, dar să ceri o garanție pentru a urca pe munte este ceva suprarealist” a spus el.
Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o masă uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.
Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care și-au suspendat operațiunile până pe 15 august, au spus că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și al nopții”.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| Hoanca Apei – Peştera superbă din Munţii Apuseni, capcană şi cimitir pentru urşi
-
Actualitateacum 60 de minute
UPDATE FOTO| INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM
-
Actualitateacum 8 ore
VIDEO| Luați, mâncați: TONE de carne expirată de trei ani de zile pe litoral, ridicate de ANPC
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| SÂNGE pentru Radu: Un tânăr din Alba are nevoie de donatori de sânge, după un accident GRAV pe DN1
-
Actualitateacum 12 ore
Cum a scăpat de dosarul penal fostul șef al Poliției Locale Alba Iulia, surprins cu alcoolemie de 5,68 grame la mie?
-
Sportacum 13 ore
Lucian Oțoiu (CS Unirea) – argint, Sorin Cazacu (CSU Alba Iulia) – bronz la Europenele de Powerlifting, împins din culcat
-
Actualitateacum 12 ore
Un bărbat din Alba, marele „CAMPION” din acest weekend la infracțiuni: A fost prins beat și fără permis în timp ce conducea un tractor neînmatriculat
-
Actualitateacum 12 ore
SCUTUL PĂDURII în Alba: PESTE 100 de sancțiuni date și 53 de metri cubi de material lemnos confiscați de polițiști
-
Ştirea zileiacum 15 ore
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 7 august 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 3 ore
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
-
Actualitateacum 10 ore
7 august 2022, COVID-19 în Alba. 117 de noi infectări și nici un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 14 ore
Ministrul Digitalizării: Dosarul cu șină, simbolul birocrației, dispare în 3-5 ani