FOTO, VIDEO. Peste 100 de persoane, la dezbaterea privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a noii autorizații de mediu 

dezbatere-sebes03Peste 100 de persoane au luat parte, miercuri seara, la dezbaterea publică privind solicitarea companiei Kronospan Sebeș de emitere a autorizației integrate de mediu pentru următorii 10 ani, o parte dintre ei acuzând că activitatea companiei poluează.

Dezbaterea a început cu prezentarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate a populației și cu prezentarea companiei Kronospan Sebeș, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, iar apoi participanții au avut ocazia să pună întrebări.

ELIT

Reprezentanții ONG-urilor au acuzat compania, în cadrul dezbaterii, că la Sebeș ”nu este o poluare oarecare”, ci o ”poluare cu efect dezbatere-sebes16cancerigen asupra omului”, iar compania ar trebui relocată în afara orașului, în vreme ce directorul Kronospan, Oana Bodea, a declarat că de-a lungul celor zece ani toate măsurătorile, la toate punctele de emisie, au arătat că valorile noxelor sunt în limitele legale și mult sub limitele legale.

Un participant la dezbatere a spus că Kronospan a fost prezentat ”ca pe o mireasă, fată mare, imaculată”, dar nu este așa, iar ”situația stă cu totul altfel”, fiind ”gravă, înfiorătoare și îngrijorătoare”, spunând că din cauza poluării scade valoarea bunurilor imobile, iar ei nu mai pot efectua tranzacții.

Totodată, o parte din cei prezenți au contestat corecta măsurare a noxelor, cerând Agenției pentru Protecția Mediului Alba să amplaseze stații de monitorizare a aerului, în vreme ce alte cerințe vizau reducerea poluării fonice.

ADEZIUNE PLUS

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an, un bărbat acuzând că activitatea acesteia are efecte negative asupra sănătății oamenilor.

”Cine a avizat ca pe pachetele de țigări să scrie că fumul de țigară conține formaldehidă și că fumul de țigară ucide? Cine a avizat? Ministerul Sănătății, presupun, da? Organizația Mondială a Sănătății! Și noi venim aici cu dulcegării că nu e nimic”, a spus acesta.

dezbatere-sebes12Pe de altă parte, directorul companiei, Oana Bodea, a spus că Kronospan Sebeș este prima companie din România, care a obținut în 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, o autorizație a controlului integrat al poluării, iar măsurătorile la punctele de emisie sunt în limitele legale.

”De-a lungul celor zece ani toate măsurătorile noastre la toate punctele de emisie au arătat că suntem în limitele legale și mult sub limitele legale. De asemenea am subliniat că nu am avut niciun accident sau incident major pe mediu, nu am pus în pericol niciodată sănătatea populației sau protecția mediului”, a spus Oana Bodea.

Directorul Kronospan a adăugat că la Sebeș s-au făcut investiții de 34 de milioane de euro în protecția mediului, în echipamente pentru reducerea emisiilor, care pot fi verificate, inclusiv prin facturi.

Ea a mai spus că un studiu de sănătate, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, spune că fabrica nu are un aport negativ asupra sănătății populației și că își poate desfășura în continuare activitatea pe amplasamentul din Sebeș.

”În noiembrie 2015 s-a publicat o nouă directivă europeană pe industria lemnului, până acum industria lemnului nu avea această directivă europeană. Limitele la emisii din directiva europeană sunt mult mai mici decât ceea ce avem în momentul de față, ele vor apărea în noua autorizație și le vom respecta scrupulos la fel ca și până acum”, a mai spus directorul Kronospan.

dezbatere-sebes07Prezent la întâlnire, primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a declarat că instituția pe care o conduce are un rol consultativ și mediator și nu poate decide asupra eliberării unei autorizații de mediu.

Autorizația de mediu a companiei Kronospan Sebeș expiră în 9 ianuarie 2017, iar consultarea publică a fost o etapă în procesul de obținere a celei noi.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit circa 600 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Investiția de la Sebeș se ridică la 280 de milioane de euro.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş.

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!”

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!” Protestul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Toto 19 octombrie 2016 at 21:58

Cel din stânga primarului e Niky adică mâna dreaptă vreau să zic vechi colaboratori…om trăi și o vedea ….

santeiu 20 octombrie 2016 at 1:16

75 din cele 100 de persoane sunt angajati Kronospan, restul probabil rudele acestora.

lora 20 octombrie 2016 at 8:01

Pacat. Acum puteau demonsta sebesenii multe… Au preferat comoditatea fotoliilor. Isi merita soarta. Caractere infecte☹

onestitate 20 octombrie 2016 at 9:12

Daca cineva ar cauta actele lemnelor care tranziteaza mai ales noaptea Sebesul, ar ramine stuepfiat de cate camioane transporta lemn FURAT, fara documente !

marcel 20 octombrie 2016 at 11:34

Daca sunt asa nevinovati cei de la Kronospan, de ce de fiecare data când are loc o asemenea dezbatere, umplu sala cu proprii muncitori? O fac cumva pentru a-si impune ideile cu forta, pentru a crea ideea falsa ca a fost dezbatere publica când de fapt a fost sedinta interna cu angajatii? Pentru ei chiar nu conteaza asemenea dezbateri. O fac ca asa sunt procedurile. Pacat !!! Oameni mor din cauza bolilor produse de emisiile lor, iar ei au ca griji, doar sa creasca productia si sa mascheze cat pot de bine emisiile pe care le produc.

1 20 octombrie 2016 at 12:47

Indiferent cati angajati ar fi adus cei de la Kronospan la sedinta, locuitorii Sebesului putea venii de 10 ori mai multi.
Inseamna ca nu le pasa sau nu sunt afectati. Atunci te intrebi : chiar exista poluare la Sebes?

kronospit 20 octombrie 2016 at 21:35

ha ha ha pana la urma pe sebeseni nu-i intereseaza ce inspira

dr. Rafayel Raymond Bancila 21 octombrie 2016 at 21:23

1. Formaldehida este KANCERIGENA
2. Pulberi in suspensie Pm10 si PM2,5= POLUANT KANCERIGEN
3. Ozonul rau(ozonul troposferic) este kancerigen
4. OMS: Aerul poluat chiar in limitele normelor europene ESTE KANCERIGEN PENTU OM
5. Platforma Kronospan este OBIECTIV SEVESO- vezi catastrofa de la Seveso-Italia din 1976 pe Yuotube
6. DSP ALBA: LA SFARSITUL ANULUI 2015 S-A INREGISTRAT „MORBIDITSTE ONCOLOGICA ALARMANTA IN SEBES SI ALBA IULUI”= 60% DIN DECESE…..
MAI VREI???
SEBESENI, DORMITI LINISTITI, KRONOSPANUL POLUEAZA PENTRU VOI DIN PLIN !!!!!!

Comentariile sunt oprite