Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Palatul Principilor, clădirea Comisariatului (viitorul sediu al CJ Alba) și Sala Unirii din Alba Iulia se află în plină reabilitare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Temperaturile în creștere și vremea bună din ultima vreme au determinat reluarea lucrărilor la trei obiective de interes din interiorul Cetății Alba Carolina.

Este vorba despre Palatul Principilor, clădirea Comisariatului (viitorul sediu al Consiliului Județean Alba) și Sala Unirii (cu excepția sălii principale și a exteriorului). La Palatul Principilor, considerată cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și edificată în sec XV, aflată în administrarea Primăriei Alba Iulia, au început lucrările de evacuare a molozului și de decopertare.

Amplasamentul a fost predat în noiembrie 2018 firmei care a câștigat contractul – S.C. EURAS SRL însă până acum au avut loc doar evaluări ale situațiilor existente și s-a organizat șantierul.

Pentru restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia – Corpul E au fost alocați 16,2 milioane de lei fără TVA . Lucrările vor dura 21 de luni, adică până în vara anului 2020. În Corpul Principal E va fi amenajat Muzeul Principatului Transilvaniei, scopul fiind creşterea numărului de turişti. Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal „E”, în suprafață de 3.113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare  dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene. Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

YouTube video

Un al doilea obiectiv la care se desfășoară lucrări în această perioadă este clădirea în care a funcționat fostul Centru Militar Județean, în vecinătatea Porții a III-a a Cetății. Momentan se demontează acoperișul și șarpanta în vederea mansardării. Lucrări la interioare s-au desfășurat și pe tot parcursul anului 2018. Conform cotractului în valoare de 9.024.371 de lei fără TVA încheiat în decembrie 2017 cu S.C. Constructus SRL, obiectivul trebuie finalizat în acest an. Aici se va muta sediul CJ Alba care în prezent funcționează în spațiile situate la parterul Palatului Administrativ, revendicate de mulți ani de zile de Curtea de Apel Alba Iulia care, la rândul ei, se confruntă cu o acută lipsă de spații.

Locația din Cetatea istorică a fost identificată în urmă cu mai mulți ani, însă doar recent s-au găsit resursele necesare pentru finanțarea unor lucrări de amploare pe care le necesită clădirea Comisariatului, monument istoric de secol XVIII. Lucrările pe care le necesită clădirea în suprafață de 1.320 de metri pătrați, aflată în stare de degradare, dar și curtea aferentă sunt ample și vizează, în mare: consolidare și reabilitare; înlocuire șarpantă și învelitoare; amenajare mansardă în volumul podului existent; extindere cu hol de primire în curtea interioară; sistematizare verticală a incintei; refacerea finisajelor interioare și exterioare.

Demisolul clădirii a fost amenajat și transformat într-un spațiu multifuncțional în care se desfășoară expoziții de artă, conferințe. Împreună cu alte clădiri din cetatea istorică, clădirea Comisariatului a fost construită în secolul al XVIII-lea și a avut o destinație militară, legată de necesitățile de aprovizionare a trupelor din garnizoana orașului.

Și la Sala Unirii sunt continuate lucrările de reabilitare și refuncționalizare, în cadrul unui proiect derulat tot de CJ Alba. Sala Principală, deși finalizată, este închisă vizitării publicului până la predarea întregii lucrări. Momentan se intervine la aripa unde funcționează Institutul de Arheologie Sistemică Iuliu Paul. Valoarea contractului de reabilitare este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA, bani alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală iar lucrările sunt derulate de S.C. Compact Construct. Lucrările trebuie finalizate în acest an.

[nggallery id=6797]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea