Ştirea zilei
FOTO, VIDEO. Obiceiul pițăratului, vechi de pe vremea dacilor, trăit cu emoție și bucurie în ajunul Crăciunului într-un sat din Alba
Obiceiul pițăratului, vechi de pe vremea dacilor, se păstrează și astăzi în satul Limba din județul Alba, unde zeci de copii, primii colindători, se trezesc în ajunul Crăciunului de la șase dimineața și merg din casă în casă, iar oamenii aruncă peste ei dulciuri și fructe, pe care cei mici le adună în trăistuțe.
Obiceiul pițăratului s-a transmis din generație în generație în satul Limba din județul Alba, iar originea lui s-a pierdut în negura timpului. Dacă-i întrebi, localnicii spun că, din câte știu, e de pe vremea dacilor și încep să-ți povestească cum erau și ei duși de părinți și bunici cu pițăratul.
Pițărăul este, de fapt, un colăcuț, sub formă de alfa, făcut de gospodine din aluatul rămas de la pâine, dar denumește și copilul care în ajunul Crăciunului se trezește dis-de-dimineață pentru a fi primul colindător.
Satul Limba din comuna Ciugud este apreciat de comunitățile învecinate pentru că are oameni harnici și gospodari, păstrători de tradiții, altruiști și veseli. În ajunul Crăciunului toți se trezesc devreme, își curăță curțile, își deschid larg porțile și își umblu vasele cu dulciuri, bomboane, fructe și alte bunătăți, apoi îi așteaptă pe pițărăi. Copiii vin veseli din casă în casă, cu emoții și cu sufletul la gură, cu ochii sclipind și cu obrajii roșii, având plase sau trăistuțe viu colorate și încep a ura:
“Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăăăăăăăăi, hăi!”, strigă ei în curțile oamenilor. Și nu termină bine că și ridică mâinile pentru a prinde dulciurile aruncate de vecini, iar apoi le iau de pe jos.
Bucuria celor ce primesc, și deopotrivă a celor ce dăruiesc, este mare. Prin acest obicei, oamenii aduc mulțumire lui Dumnezeu, pentru ceea ce au primit în acest an de la pământ. Zâmbesc și fac glume când văd copiii cum se îngrămădesc după bucate.
”Avem acea credință că dacă dăruiești vei primi însutit înapoi și, practic, obiceiul acesta pe așa ceva se bazează pentru că toți gospodarii își curăță curțile, își deschid larg porțile și pregătesc foarte multe bunătăți tocmai ca o mulțumire pentru cele ce au primit în acest an de la pământ, de la Dumnezeu. Pițărăii sunt primii colindători care vestesc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Dorin Bucur, unul dintre localnici, cunoscut în comunitate pentru sfințenia cu care păstrează obiceiurile și tradițiile.
El își amintește cum a mers cu pițăratul cu aceeași trăistioară cu care a fost și bunicul său, iar apoi privește drept înainte și mărturisește că această bucurie se perpetuează de la an la an.
La pițărat au venit, sâmbătă, peste 30 de copii, inclusiv din localitățile învecinate.
Un domn între două vârste, care a venit din satul vecin și își plimbă fiul de mânuță, a declarat că pițărăii câștigă cu muncă aceste bucate.
”Pruncul meu s-a trezit la ora trei dimineața. Nu a mai putut dormi, abia a așteptat să ajungă aici”, a declarat Râmba Bujor.
Pe de altă parte, Mirel, cu copil de 10 ani, a spus că așteaptă să vină cu pițăratul încă de anul trecut, iar cu o noapte înainte nu a putut adormi de bucurie.
”E frumos. Mă întâlnesc cu prietenii, primim dulciuri, iar seara mergem din nou la colindat”, a spus Mirel.
Totodată, nici părinții care însoțesc copiii nu sunt neglijați, iar gospodarii încălzesc pentru ei un pahar de vin.
“În zilele noastre, gazda se trezeşte dimineaţa devreme, mătură curtea, pregăteşte trocuţul (în care se găsesc tot mai puţini piţărăi şi tot mai multe dulciuri), încălzeşte vinul pentru părintii ce-şi însoţesc copiii şi pentru flăcăi. Deschide larg porţile şi după ce aruncă piţărăii, se alătură alaiului şi colindă tot satul. La Monument, Moş Crăciun soseşte cu sania şi împarte daruri copiilor. La ultima casă sătenii cântă “O, ce veste minunată”, prima colindă din an. În tot satul e linişte şi se aud doar glasurile colindătorilor. Bucuria lăuntrică a fiecăruia izbucneşte prin toţi porii unindu-se cu a celorlanţi într-o pace sufletească desăvârşită, ce nu poate fi atinsă decât în acestă zi a anului. Este impresionant, emoţionant, înălţător!”, povesteste Ion Breaz, în volumul Monografia satului Limba.
Satul Limba este modern, cu drumuri asfaltate şi trotuare pavate, şi nu există o gospodărie care să nu aibă apă curentă, gaz sau canalizare. Aici trăiesc circa 150 de familii, iar majoritatea oamenilor muncesc în Alba Iulia, însă fiecare are o gospodărie pe care o lucrează după serviciu. Nu mai au animale de tracţiune şi susţin că satul lor este unul dintre cele mai urbanizate din judeţul Alba.
În zona acestei localități au fost descoperite importante situri arheologice care atestă prezența dacilor aici.
Comuna Ciugud, de care aparţine acest sat, este singura din Alba unde populaţia între cele două recensăminte – din 2002 şi 2011 – a crescut.
[nggallery id=3211]

Ştirea zilei
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022
Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 2-4 iulie 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.
Amplasarea radarelor în perioada 02 – 4 iulie 2022
Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Ştirea zilei
FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară
FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară
Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri 1 iulie, la un autoturism pe autostrada A10, Sebeș-Turda, pe raza localității Teiuș.
Detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu pe autostrada A10, breteaua de ieșire spre Teiuș.
La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacără vizibilă la un autoturism.
Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în scurt timp, de către pompierii militari.
Din fericire, nu au fost inregistrate victime.
În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.
Ştirea zilei
Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună
Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună
În calendarul creștin ortodox al lunii iulie este remarcată o zi de mare importanță, în data de 20 iulie, Sfântul Ilie.
Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie
1 Joi † – Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti
2 Vineri † – Sfantul Voievod Stefan cel Mare Post
3 Sâmbătă – Sfantul Mucenic Iachint
4 Duminică – Sfantul Andrei Criteanul – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2
Duminica Sfintilor Romani, a doua dupa Rusalii – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2
Duminica nr: 1
5 Luni † – Sfantul Atanasie de la Aton
6 Marți – Sfantul Sisoe cel Mare
7 Miercuri † – Sfanta Mucenita Chiriachi Post
8 Joi † – Sfintii Epictet si Astion
9 Vineri † – Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt Post
10 Sâmbătă – Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 Duminică – Sfanta Eufimia – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3
Predica la Duminica a treia dupa Rusalii – Despre grijile vietii – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3
Duminica nr: 2
12 Luni † – Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
13 Marți – Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil
14 Miercuri – Sfantul Nicodim Aghioritul Post
15 Joi – Sfintii Chiric si Iulita
16 Vineri – Sfantul Atinoghen Post
17 Sâmbătă – Sfanta Marina
18 Duminică † – Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4
Vindecarea slugii sutasului – Sfantul Ioan Gura de Aur – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4
Duminica nr: 3
19 Luni – Sfanta Macrina
20 Marți † – Sfantul Ilie
21 Miercuri † – Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia Post
22 Joi – Sfanta Maria Magdalena
23 Vineri – Aducerea moastelor Sfantului Foca Post
24 Sâmbătă – Sfanta Hristina
25 Duminică – Adormirea Sfintei Ana – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5
Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5
Duminica nr: 4
26 Luni † – Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 Marți † – Sfantul Mucenic Pantelimon
28 Miercuri – Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena Post
29 Joi – Sfantul Mucenic Calinic
30 Vineri – Sfantul Valentin; Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic Post
31 Sâmbătă – Sfantul Evdochim; Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
-
Actualitateacum 16 ore
ȘTRANDURILE și PISCINELE din județul Alba, unde să te relaxezi și să te răcorești vara aceasta: Program, tarife și facilități 2022
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Eleva de ZECE CURAT de la HCC Alba Iulia, la Bacalaureatul 2022. Unde își dorește Ana-Maria să studieze la facultate
-
Sportacum 23 de ore
Dan Roman și-a ales staff-ul cu care va colabora la CS Ocna Mureș | Cioară a plecat la Industria
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vijelii în Alba. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, până vineri seara
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
MÂNDRIA Liceului de Arte din Alba Iulia: Darius a luat ZECE CURAT la Bacalaureatul 2022. Ce carieră își dorește ca și adult
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Apă potabilă cu porţia pentru alte 3 localități din Alba. Udarea grădinilor impune restricţii de furnizare
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| Ploi și GRINDINĂ în Alba. O nouă avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Aiud, Blaj, Ocna Mureș și alte 13 comune. S-a emis avertizare RO-ALERT
-
Sportacum 22 de ore
Turneul final Sfinx 2022, în Alba: Optimum Alba Iulia, vicecampioană națională la generația 2012
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Ajutați-l pe Ioan-Alexandru Mincă! Fratele portarului albaiulian Mincă are nevoie de ajutor pentru a trăi
-
Sportacum 22 de ore
CSU Alba Iulia, triplă de vis în sezonul încheiat | Mihai Manea: “E prea devreme să vorbim despre promovarea în Liga 2”
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Apă la PROGRAM în patru localități din Alba: Care este motivul raționalizării