Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO / VIDEO: Obicei vechi de peste 100 de ani, la Micești. Hodaița, înainte de Postul Paștelui

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică seara, în Alba, la Micești, de Lăsata Secului, localnicii s-au strâns cu mic cu mare și au aprins focul purificator, reînviind obiceiul Hodaiței, înainte de Postul Paștelui. Tradiția spune că, astfel, duhurile rele sunt alungate.

De luni începe postul Paștelui, iar în mai multe părți ale țării tradițiile vechi de sute de ani au reînviat. Cu toate că și-au mai pierdut din farmec, ritualurile se respectă în fiecare an.

Anul acesta, s-au alăturat comunității din Micești viceprimarul Gabriel Pleșa și consilierul local, Mircea Trifu.

Obiceiul datează de peste 100 de ani, așa spun oamenii în vârstă din Micești, erau și ei copii și își aduc aminte cu drag de prinderea postului. Aceștia se adunau în fiecare an în ajunul postului, la Hodaiță, o tradiție veche prin care erau convinși că alungă spiritele rele.

”Dorim să reînviem tradiția din Micești. Tradiție fiind, mâna de oameni care organizează acest eveniment anunță că este un eveniment NON POLITIC și NON COMERCIAL. Organizăm HODAIȚA doar pentru a reuni cât mai multă lume din comunitatea Micești și pentru a ne aduce aminte de obiceiurile locale care în ultima vreme s-au cam dat uitării, din păcate. Întindem o masă mare cu plăcinte, prăjituri, gogoși, vin, toate aduse de persoanele prezente. Ne adunăm cât mai mulți în jurul focului la povești, cum era mai demult și pe cât posibil, fără telefoane mobile, spun organizatorii.

Această tradiție se pornește la început de post arătând oamenilor că este foarte important să își lase toate răutățile, iar focul pe care îl reprezintă Hodaița îi îndeamnă să se îndrepte și să primească lumina Paștelui.

 

[nggallery id=6846]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea