// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO/ VIDEO: Ministrul Ioan Deneș în vizită de lucru, în Alba – Inspecție la lucrările hidrotehnice de la Cricău și Țelna

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, inspectează, joi, lucrările hidrotehnice de la Cricău și Țelna, din zonele distruse de inundațiile de anul trecut.

”Lucrările au fost finalizate în proporție de 95% în 22 decembrie 2018, adică înainte de a intra în iarnă. Acum am dispus specialiștilor ca, înainte de a recepționa aceste lucrări, să facă o revizuire din amonte și până în aval, de la începutul lucrării și până la finalizare, în care eventuale aluviuni care s-au mai depus între timp să fie îndepărtate, pentru ca să putem să predăm aceste lucrări cetățenilor din acele zone, pentru că pentru ei facem aceste lucrări”, a declarat ministrul Deneș.

Reamintim că în perioada 3 – 30 iunie 2018, în județul Alba s-au produs inundații care au generat pagube semnificative populației și obiectivelor social – economice și de infrastructură. Intensitatea mare a precipitațiilor și persistența lor pe parcursul întregii luni a determinat o suprasaturare a solului cu apă, favorizând amplificarea scurgerii pe versanți, reactivând torenți care au antrenat cantități importante de aluviuni. Ca urmare acestor fenomene, pe arii extinse, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți și viituri rapide care au avut ca efect revărsarea ale unor cursuri de apă.

Situația creată a impus realizarea în regim de urgență a lucrărilor de refacere a construcțiilor hidrotehnice afectate, precum și realizarea de noi lucrări pentru amenajarea albiilor, în vederea reducerii efectelor negative pe care posibile inundații viitoare le-ar putea produce.

Drept urmare, pentru județul Alba, Ministerul Apelor și Pădurilor a promovat, în regim de urgență, lucrările hidrotehnice „Regularizare și consolidare pârâu Cricău” și „Regularizare și consolidare Valea Țelna”, proiecte care trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Aceste lucrări de refacere a construcţiilor hidrotehnice, de asigurare a secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații, precum și consolidare a malurilor în punctele critice au scopul de punere în siguranță și de scoatere de sub efectul inundațiilor a localităților menționate.

Denumire lucrări, valori și capacități:

1. Regularizare și consolidare pârâu Cricău, comuna Cricău, jud. Alba – proiect în valoare de 1.340.000 lei

– Refacere zid de sprijin – 65 ml
– Refacere zid de sprijin subspălat – 200 ml
– Refacere prag de fund – 8 buc.
– Decolmatare curs de apă – 4 km
– Refacere talveg dalat – 500 ml
– Refacere baraje de stingere torenți – 6 buc.

2. Regularizare și consolidare Valea Țelna, localitatea Țelna, comuna Ighiu, jud. Alba – proiect în valoare de 10.241.000 lei

– Consolidare mal – 1,1 km
– Refacere apărare de mal din gabioane – 40 ml
– Refacere praguri de fund din gabioane – 3 buc.
– Decolmatare curs de apă – 2,4 km
– Zid de sprijin – 2 km
– Praguri îngropate – 20 buc.
– Rampă de acces în albie – 4 buc.
– Racalibrare albie – 4 km
– Prag cădere – 8 buc.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419